Babiš je velice chytrý. Jako Kalousek. A také nebezpečný, říká Klausův a Topolánkův exporadce

18.03.2014 4:39

ROZHOVOR Bývalý poradce prezidenta republiky Václava Klause a premiérů Mirka Topolánka a Jana Fischera Tomáš Haas míní, že Andrej Babiš plave v politice jako ryba ve vodě, je velmi chytrý, dělá to marketingově velmi dobře, ale zároveň je velmi nebezpečný. Je dost možné, že Babišovi se podaří marginalizovat ČSSD, podobně jako se to podařilo Miroslavu Kalouskovi s ODS, a může mířit na podporu třiceti až čtyřiceti procent voličů.

Babiš je velice chytrý. Jako Kalousek. A také nebezpečný, říká Klausův a Topolánkův exporadce
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Ve volbách uspělo hnutí ANO. Když se na to podíváme z hlediska PR, médií či marketingu a technologie moci, nedělá to Andrej Babiš velice chytře? Hovoří jazykem, kterému lidé rozumí a velice šikovně si ošetřil i mediální krytí a prezentaci. Podobně si v Itálii vybudoval podobnou dlouholetou moc Silvio Berlusconi. Babiš právě hovoří o problémech, které lidi pálí a nejsou to s odpuštěním žádné vznešené pseudomoralistní kecy a fráze, ale přichází s vizí, že ano, lidé, budete se mít líp. A co chtějí lidi? Chtějí se mít líp...
 
Ano, Babiš to dělá velice chytře, velice chytře. Je to velice inteligentní a velmi schopný člověk. V politice plave jako ryba ve vodě, přestože je v politice nový. Dovolí si říct věci, které by u jiného politika byly problém, ale naopak jemu pomůžou. Když ministr přijde na ministerstvo a řekne, že se v tom nevyzná, tak kdokoli jiný by byl veřejným míněním zničený, jemu to v popularitě pomůže, protože lidé si řeknou: „On je upřímný, on je poctivý, on to chce změnit, protože tam je byrokracie a je to složité a on se v tom také nevyzná jako každý běžný občan. Je to tam tak špatné, že ani on se v tom nevyzná.“ Babiš je výjimečně chytrý člověk, ale také výjimečně nebezpečný člověk.
 
Proč?
 
Já tyto strany a hnutí bez pevného politického zakotvení nemám rád. To mám radši socialisty, klidně i toho paroubkovského typu, protože u nich člověk věděl, kdo jsou a co od nich může čekat, byli čitelní. Já znám v ČSSD několik lidí, které respektuji, i když s nimi nesouhlasím. Jsou to lidé se svými pevnými politickými názory, kteří jsou slušní a mohu jim věřit. Ale u Andreje Babiše nic takového není a nebude, protože tohle jsou populistická hnutí, která budou měnit program dle toho, jak se to bude hodit a jak se více zalíbí voličům. Dnes říká, že je pravicový, protože vzniklo vakuum na pravici a vysál pravicové voliče. Dokonce pár věcí, které vypadají pravicově, udělá, nebo to tak bude aspoň prezentovat, aby lidi nalákal.

Ale kdyby dnes skončila komunistická strana a objevila se velká mezera na levici, tak z něj bude v tu ránu komunista. Prostě zavětří a vidí, kde jsou voličské rezervy, a kam vítr fouká, tím směrem se obrátí. Ale není to jeho přesvědčení. Já respektuji i lidovce, i když jsou víc doleva a jsou to více socialisté než křesťané. Ale mají relativně pevnou ideologii. Jsou sice velmi ohební a pragmatičtí, také mohou plavat v proudech, jak se jim to hodí, ale přesto mají nějaký relativně stálý program. Babiš něco takového nemá a nebude mít a je jen otázka, jak mu to vydrží dlouho. Doufám, že mu to dlouho nevydrží, jako to nevydrželo Bártovi.


 
Mezi nimi je ale rozdíl...
 
Přesně. Babiš je o dvě, o tři úrovně výš. Může si zaplatit média, má peníze, mnohem větší vliv a sílu v byznyse. Bárta je proti němu chudák i finančně. Bárta je proti němu vskutku chudák a hochštapler. Má pouze velikášské napoleonské sny, ale nemá na to.
 
Nehrozí tady to, že když zde byla koalice ODS a TOP 09 a ty nepravicové věci jako zvyšování daní sice prosazoval Miroslav Kalousek, ale voliči to spočetli ODS, tak že se něco podobného může stát ČSSD? Stejně jako se Kalouskovi podařilo vyzmizíkovat ODS, nepodaří se Babišovi vyzmizíkovat ČSSD? I s tím, že Kalousek je podobně jako Babiš velmi silný a inteligentní lídr s respektem i u svých soupeřů, zatímco Nečas i Sobotka jsou lidé s menší autoritou a mnohem menším charismatem? A nemůže se také stát, že si Babiš populární věci prosazené vládou přivlastní a ty nepopopulární hodí na ČSSD? S tím, že mu v tom vydatně pomohou i jeho média? Nemůže se tedy stát, že Babiš převezme významnou část voličů ČSSD, ČSSD bude mít deset procent a Babiš bude mířit na třicet či čtyřicet procent?
 
To se klidně může stát. A může se to stát ze stejných důvodů, jako se to stalo s ODS. ODS udělala jednu chybu hned po volbách, a také jsem o tom napsal článek, a to, že se ODS vzdala odpovědnosti. ODS mluvila velice plamenně o reformách, ale totálně se vzdala odpovědnosti. Nečasova vláda byla taková, že ODS se vzdala všech reformních rezortů, kde se točilo nejvíce peněz: Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva dopravy, Ministerstva pro místní rozvoj. Asi se domnívali, že tím případné nezdary a nepopulární kroky odnese někdo jiný.

Tak to není. Odpovědnost nese vždy premiér a odpovědnost je vždy hlavně připisována premiérovi a jeho straně, ať už je v reálu odpovědnost rozdělena jinak. A když je k tomu oponent chytrý, jako Kalousek nebo Babiš, tak se ten efekt ještě znásobí. Tím, že rezort předáte ve vládě někomu jinému, odpovědnosti neutečete. Sobotka udělal stejnou chybu, jakou udělal Nečas.
 
Navíc ta média to pak mohou v uvozovkách správně interpretovat a ČSSD nemá mediální krytí jako má Babiš... Či se mohou objevit nějaké kauzy na ČSSD. Třeba OKD a Sobotka...
 
Nevytáhnou je proto, že by se z nich najednou stali nějací protisocialisti, ale protože Babiš je vlastní. Sobotka udělal stejnou chybu jako Nečas a ještě ve chvíli, kdy má nepřátele ve vlastní straně. Haškovo křídlo není takové, jako když byli za Topolánka takoví ti roztroušení kmotři, kteří se nemohli dohodnout, a shodli se tedy až nakonec, že ho shodí. Sobotka má proti sobě koncentrovanou sílu v ČSSD, která čeká na jeho chyby.
 
A nebyla ze strany Andreje Babiše také velice chytrá hra, kdy v souboji Michala Haška a Bohuslava Sobotky podpořil Sobotku, protože tím si tak fakticky vybral slabšího soupeře, kterého může lépe zničit, zatímco Hašek by měl spojence v osobě Miloše Zemana a proti synergii prezidenta Zemana a premiéra Haška by se mu bojovalo hůře? Asi se nedá očekávat, že by Zeman Sobotku proti Babišovi podpořil...
 
Ano. A navíc je Hašek velmi inteligentní člověk. Já ho tedy osobně nemám moc rád a nechci ho proto vychvalovat, ale je to přesně tak, že inteligentní soupeř je velké nebezpečí. Když je to nějaký trouba, tak se dá porazit. Když je mým oponentem velmi inteligentní člověk, tak je to velmi těžké.

Co měl Nečas Kalouska, tak teď má Sobotka Babiše, který je stejně chytrý jako Kalousek a nemá za sebou minulost, která se s Kalouskem vleče a nemůže se jí zbavit. Kvůli své minulosti má Kalousek v politice určité meze a proto se nechtěl stát lídrem TOP 09, ale vybral si ikonu Schwarzenberga, kterého má spousta lidí jako staršího gentlemana ráda, ale lídr to také není, je to ikona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…