Babiš premiérem, i když bude ve vazbě. Poslanec Foldyna komentuje Zemanovo rozhodnutí

20.09.2017 8:59

Jaroslav Foldyna (ČSSD) patří mezi dlouhodobé podporovatele Miloše Zemana a je přesvědčený, že by měl být ve volbách sociální demokracií podporován. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil také změnu vedení strany. Rozebrali jsme řadu programových priorit strany včetně reformy daňového systému, a neopomněli jsme ani otázku těžby lithia v Krušných horách či řadu dalších palčivých problémů kraje.

Babiš premiérem, i když bude ve vazbě. Poslanec Foldyna komentuje Zemanovo rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

O vydání Babiše s Faltýnkem jednala sněmovna celý den. Bylo to nutné? Nešlo spíše o divadlo, kde se během vystoupení chtěl každý před volbami zviditelnit? Přece jen oba obvinění hned na začátku prohlásili, že chtějí být vydáni.

Byl jsem několikrát osloven novináři, abych se vyjádřil k obvinění pana Babiše a Faltýnka. Pokaždé jsem to odmítl. Jsem politik, nejsem vyšetřovatel ani státní zástupce, abych mohl cokoliv komentovat. Domnívám se, že by bylo prospěšnější, kdyby se politici k případům trestního řízení nevyjadřovali a nezpochybňovali práci státních zástupců. Občan z takového jednání politiků a vyjadřování musí být velmi znechucen a znejistěn, fungují-li orgány činné v trestním řízení. Je potřeba práci policie a státních zástupců respektovat.

Rozumíte tomu, že oba žádali sněmovnu o své vydání, ale podle tvrzení Čiháka vedení klubu hnutí požadovalo od členů zdržet se hlasování?

Jakkoli rozumím tomu, že se pan Babiš měl potřebu obhajovat v Poslanecké sněmovně a zpochybňovat práci policie a státních zástupců, odmítám to komentovat. Snad jen poznámkou, že jsem si připadal jak v „Betlémské kapli, když mluví Jan Hus“. Je na orgánech činných v trestním řízení, aby konaly, a komentáře patří novinářům a nikoli politikům.

Jak prozradil Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz, Babiše by jmenoval premiérem, i kdyby byl ve vazbě. Co vy na to?

Nemyslím si, že to je šťastné vyjádření.

Vy jste dlouhodobým podporovatelem Miloše Zemana. Jak se díváte na možnost, že by ČSSD postavila vlastního kandidáta?

Domnívám se, že stále většina podporovatelů a voličů Miloše Zemana jsou někdejší nebo současní voliči sociální demokracie. Osobně si myslím, že Miloš Zeman by i přes všechny diskuse, které proběhly a probíhají, mohl být sociální demokracií podporován.

Co vaše předvolební kampaň? Jaký pocit máte z jejího prozatímního průběhu? Je něco, co vás zaskočilo nebo třeba šokovalo?

Charakter volební kampaně se pozvolna mění, čemuž se musí přizpůsobit i sociální demokracie, proto jsem přivítal větší otevřenost nového lídra Luboše Zaorálka při neformálních setkáních s občany. Nicméně je nutné, aby změna, kterou reprezentuje nový lídr, byla vyjádřena ještě srozumitelněji, avšak musí být v intencích sociálnědemokratických idejí. Například v otázce mezd je zcela správně hlavní téma vyšší mzdy, ale kromě toho musí jít i ta další témata, jako je být součástí Evropy, ale občané České republiky a jejich názor musí být vždy na prvním místě. Což bych vyjádřil sloganem „EU ano, ale Vy jste na prvním místě“. Musí skončit všeobjímající prohlášení, která nahradí jasné a srozumitelné věty. Jsme proti privatizaci českého zdravotnictví a proti vyšší spoluúčasti pacientů. V otázce malých a středních podnikatelů a OSVČ musíme umět vyjádřit i to, že jsme pro vyšší minimální mzdu, kterou bere pouze 1,6 % lidí, ale vnímáme, že je potřeba se zabývat i odvody na sociální a zdravotní, kdy význam progrese bude zachován, ale až od vyšších čistých příjmů, tak abychom neohrozili malé OSVČ a samoplátce. Mzda musí být v ČR důstojná, aby se vyplatilo pracovat. To je základní premisa další politiky sociální demokracie a jejího programu. Nejsme žádnou montovnou pro staré země EU. Skončíme s doplácením na chyby z počátku století, kdy každý, kdo v Čechách postavil montovnu, tvořil zisk.

Jak jste nedávno řekl, strana by se podle vás měla soustředit na tradičního voliče sociální demokracie. „Člověka, který chodí do zaměstnání, lidi, kteří často dřou jako zaměstnanci, ale i jako OSVČ, prostě na ty, kteří musejí pracovat, aby žili a uživili své děti. V čem podle vás spočívá nebo by měla spočívat podpora OSVČ? Není to tak dlouho, co si Milan Štěch totiž vysloužil ostrou kritiku za svá slova adresovaná živnostníkům, stejně jako kdysi Jan Mládek.

Myslím si, že politika zvyšování minimální mzdy je správná. Není možné, aby lidé chodili do zaměstnání a poté, co dostanou mzdu, šli ještě na úřad práce pro podporu. Je potřeba říci, že i nadále budeme prosazovat minimální mzdy, ale k tomu je třeba dodat, že s minimální mzdou se zvedají i částky na odvody pro tzv. samoplátce, což jsou často ženy v domácnosti. Je potřeba si uvědomit, že minimální mzdu pobírá 1,6 % zaměstnanců, často lidí s minimální kvalifikací. Je tedy nutné, abychom při zvyšování minimální mzdy nepřetěžovali OSVČ a samoplátce odvody na sociální a zdravotní. Je třeba najít určitou hranici, od které se budou zvedat odvody, kdy bude hlavním cílem solidarita v sociálním a zdravotním systému. Nicméně můžeme orientačně říci, že to bude od čistého zisku 250 nebo 300 tis. ročně. Nevíme-li to přesně, a já vám to v tuto chvíli nejsem schopen tvrdit, musíme říci, že tuto realitu OSVČ a samoplátců vnímáme a budeme ji řešit. Přesto zachováme solidaritu v oblasti zdravotnictví a sociální péče. OSVČ jsou často lidé manuálně pracující, lidé živící se svou prací a jsou to přirození voliči sociální demokracie.

ČSSD v programu pro sněmovní volby slibuje lidem dobrou zemi pro život, průměrný plat 40 tisíc korun měsíčně, progresivní zdanění i milionářskou daň nebo rychlejší zdravotní péči. Mnozí ale program kritizují jako populistický. Památná je věta Bohuslava Sobotky, který kdysi řekl, že sliby ČSSD nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí. Kde berete jistotu, že nyní nebude situace stejná?

Nechci rozebírat to, co kdy řekl Bohuslav Sobotka, to v této chvíli není podstatné. Sociální demokracie, pakliže změnila lídra, dala jasně najevo, že bere v potaz realitu. Hlavním sloganem je „konec levné práce“. Tento slogan významně naplňuje hlavní poslání sociální demokracie, a to starost o lidi, zjednodušeně řečeno o lidi práce. O lidi, kteří žijí ze své mzdy. My jsme si uvědomili, že nechceme-li skončit jako marginální levicový subjekt, musíme se vrátit ke kořenům politiky sociální demokracie. Díváme-li se kolem sebe v Evropě, jak se tradiční sociálnědemokratické strany díky liberalizaci své politiky propadají na dno volebních preferencí, musíme na to reagovat. Tou reakcí je návrat k tradiční levicové politice, a to mi dává tu jistotu, že prosazování toho, aby lidé brali až 40 tisíc, bude realistickou politikou budoucí sociální demokracie.

Jednou z priorit vlády byl zákon o sociálním bydlení. Proč se jej nepodařilo schválit? Kdo za to nese odpovědnost?

Zákon o sociálním bydlení je nesmírně nutný a jsem přesvědčen, že bez významného vlivu sociální demokracie nikdy schválen nebude. Nepodařilo se jej schválit, protože ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo spravedlnosti nedostatečně kooperovala přípravu tohoto zákona s ministerstvem práce a sociálních věcí. To, že nebyl tento zákon přijat, je jedním z velkých nedostatků v oblasti sociální politiky naší země. Hnutí ANO, které vedlo ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo pro místní rozvoj, by mělo zpytovat svědomí.

Ústecký kraj se netěší dobré pověsti. Jak lze podle vás úroveň života v regionu zlepšit?

Ústecký kraj byl znám vysokým podílem nezaměstnanosti, nízkou mzdou a problematickými sociálními skupinami, které v něm žijí. První dva problémy existují, to nelze popřít, nicméně to, co je dominantní, je napětí ve společnosti, kde jsou mzdy často nižší. To napětí plyne z rozladění ze sociální politiky, jež nerealisticky zvýhodňuje lidi, kteří sociální výhody jen čerpají a nejsou ochotni plnit základní povinnosti, neboť slovo povinnost ze svého slovníku dávno vypustili.

Ty první dvě věci, zaměstnanost a mzdy, současná koaliční vláda vedená sociální demokracií začala řešit. Tu třetí, tedy sociální napětí, můžeme řešit jedině tehdy, pokud věci začneme nazývat pravými jmény. Ať jsou to dávky na bydlení či dávky v nezaměstnanosti a další typy široké škály sociálních dávek, je potřeba prosadit kontrolu, komu tyto dávky dáváme, a důsledně vymáhat a popřípadě zastavit vyplácení těm, kteří nedbají na svou povinnost. Ústecký kraj nemůže být odpadkovým košem pro sociálně slabé v České republice. Chceme větší investice do vzdělání, rozšířit Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně o technické obory, vytvořit podmínky pro vzdělání, ale současně i podmínky pro investory, kteří svou výrobu založí na vysokém know-how, a nikoli jen montovnách.

Aktuálním tématem, které je s krajem úzce spjato, je těžba lithia v Krušných horách. Jak zajistit, aby zisky z těžby neskončily v zahraničí, ale ideálně v regionu?

Velmi diskutovaná otázka. Je třeba, aby politická reprezentace, která nastoupí po volbách do Poslanecké sněmovny, dala jasně najevo, že bude preferovat nabídky firem, které se budou ucházet o těžbu a současně budou deklarovat, že i výroba, tedy vysoká přidaná hodnota z těžby lithia, bude realizována v ČR, potažmo v našem kraji. Nesmí se opakovat doba, kdy jsme si nechali vyplundrovat národní bohatství.

Jaké osobní cíle jste si stanovil pro příští roky vy sám? S čím do voleb jdete?

Především budu v Poslanecké sněmovně prosazovat to, co čtete v odpovědích, které jsem vám dal na celou řadu vašich otázek. Budu věci pojmenovávat, ať se to někomu líbí, nebo ne, tak jak jsou reálné. Mám několik konkrétních témat, jedno z nich je dlouholeté, a to je splavnění Labe, dále například resocializace rekultivovaných děl, jako je na Mostecku Matylda a na Ústecku Milada. Chtěl bych, aby tady vznikl turistický resort na vysoké úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…