Babiš příštím premiérem? Nemyslím si, říká Marek Benda. Lidem, kteří věří, že bohatý člověk nebude krást, podle něj chybí vzdělání

10.04.2017 17:24

FENOMÉN BABIŠ- NADĚJE, NEBO HROZBA? „Dovedete si představit, že by ve francouzských či německých automobilkách nebo bankách, kde tyto státy mívají své podíly, zveřejňovaly své obchodní smlouvy?“ podivuje se služebně nejstarší poslanec parlamentu ČR Marek Benda (ODS) nad tvrdou kritikou novely zákona, která umožňuje státním firmám nezveřejňovat své důležité komerční listiny. „To neexistuje ani v hodně otevřených severských zemích. Když jsme je tam seznamovali s naší dosavadní praxí se zveřejňováním smluv, tak se na nás dívali, jestli jsme se náhodou nezbláznili,“ dodává ještě ke svému stanovisku.

Babiš příštím premiérem? Nemyslím si, říká Marek Benda. Lidem, kteří věří, že bohatý člověk nebude krást, podle něj chybí vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Poslanci v novele zákona o registru smluv prosadili úlevy pro řadu státních a městských firem, které by už neměly povinnost zveřejňovat své obchodní smlouvy nad 50 tisíc korun na internetu. To se nelíbí podnikateli Radimu Jančurovi, známému provozovateli RegioJetu, který dokonce veřejně uvedl, že to považuje za špinavost. A pokud zmíněnou novelu zákona Senát neopraví, chce rozjet antikampaň proti těm poslancům, kteří úlevu firmám prosadili a kandidují opět do Sněmovny. Jde o poslance ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a ODS. Vy sám jste se pak vyjádřil, že se nenecháte vydírat. Ale nebylo dříve skutečně správné, že veřejnost měla přehled o smlouvách, které uzavírají státní firmy? Alespoň částečně by se tak v nich zabránilo  korupci a plýtvání veřejnými financemi.

Tak především stát a jeho organizační složky (například městské úřady, magistráty atp.) tuto povinnost zveřejňovat své komerční smlouvy stále mají. Vyňaty z této povinnosti ale jsou firmy, ve kterých má stát majetkový podíl a ony mají průmyslovou a obchodní povahu. To znamená, že soutěží normálně na trhu. V mnohých případech pak veřejné finance do těch firem vůbec nejdou, jelikož by to dokonce někdy znamenalo i porušení pravidel hospodářské soutěže podle platných evropských směrnic. Pokud by však ty firmy stále musely odhalovat svoji obchodní a výrobní strategii tímto způsobem vůči své konkurenci, tak by na to mohly doplatit a jejich obchodní soupeři je budou poškozovat. Můžeme vést samozřejmě diskuze o tom, jestli nefunguje mnoho státních podniků či podobných společností s veřejnou účastí, ale to je už úplně jiný problém. A ten se může řešit privatizací, ale ne způsobem, že si státní firmy necháme zničit. No a mně připadá zvlášť podezřelé, že do této problematiky vstupuje tak tvrdým způsobem pan Jančura, který právě s těmito firmami na trhu soutěží. On se sice tváří jako svatý muž, ale jde mu především o získání obchodních údajů od jeho konkurentů. To je už opravdu „silné kafe“ a veřejnost mu tu jeho pózu ještě baští. 

Ano, někteří z vašich kolegů z Poslanecké sněmovny argumentují i faktem, že novelu o registru smluv navrhli také proto, aby některé státní firmy, jako je například Budvar, neodhalovaly svoje obchodní zájmy. Nicméně i europoslanec Telička to označil za facku české veřejnosti, protože prý dostali přednost lobbisté před kontrolou finančních toků veřejností. Nedala by se tedy novela upravit jiným způsobem, aby platila opravdu jen pro některé společnosti, u nichž by tím mohlo prokazatelně dojít k poškození jejich (tedy i státních) zájmů?

Anketa

Doporučujete L. Zaorálkovi, aby v reakci na chemický masakr stáhl z Damašku velvyslankyni Evu Filipi?

4%
96%
hlasovalo: 7292 lidí

Žádné jiné návrhy, než že z registru smluv budou vyňaty průmyslové a obchodní firmy, jsme ve Sněmovně neprojednávali. Navíc nikde v Evropě kromě Slovenska neexistuje praxe, že by firmy se státní účastí své obchodní smlouvy zveřejňovaly. Dovedete si představit, že by ve francouzských či německých automobilkách nebo bankách, kde tyto státy mívají své podíly, zveřejňovaly tak důležité obchodní listiny? To neexistuje ani v hodně otevřených severských zemích. Když jsme je tam seznamovali s naší dosavadní praxí se zveřejňovaním smluv u státních firem, tak se na nás dívali, jestli jsme se náhodou nezbláznili.

Trochu sporné je to možná u komunálních firem. Avšak měly by se například u pražského letiště, Kongresového centra nebo dopravních podniků zveřejňovat smlouvy o nákupech nových aut či jiných prostředků a zařízení, aby to i jejich konkurence věděla, za kolik si to nasmlouvaly? To se mi také nezdá rozumné ani správné. Navíc na tom Slovensku z toho není žádný velký efekt, tak buďme raději u nás opatrnější.        

Jak byste reagoval na to, kdyby i proti vám kvůli této záležitosti rozjel Radim Jančura negativní kampaň?  Nebo si myslíte, že jsou to z jeho strany jen plané výhrůžky?

To opravdu nevím, co pan Jančura udělá. Já mám ale už s tím svoje zkušenosti z dřívějška, když jsem pro tento zákon o registraci smluv nehlasoval. Zástupci tzv. projektu Rekonstrukce státu mne označili v minulých volbách za nejhoršího ze všech pěti tisíc kandidátů na poslance do Parlamentu ČR a vyjádřili se tak na moji adresu i v tisku. Na hanlivý billboard už jim pak nezbyly peníze. Přesto jsem byl zvolen i z nevolitelného místa. Já se přece nenechám vydírat zástupci nějaké samozvané instituce, i když se mne snaží poškodit.

Jestli mne budou kritizovat za to, jak jsem hlasoval, tak to je jejich právo. Pokud by v té kampani o mně rozšiřovali pomluvy, tak to bych už žalobu zvažoval. V případě pana Jančury se mi zdají ta ostrá vyjádření proti nám mimořádně problematická a zavánějí střetem zájmů. Kdyby on byl podnikatelem v nějaké neziskovce, která se zabývá neobchodními aktivitami, tak bych to možná chápal, ale on podobným firmám se státní účastí v řadě případů konkuruje.  

Pojďme nyní k osobě Andreje Babiše, který je podle některých komentátorů jasným vítězem blížících se parlamentních voleb. Kolem něj existuje už delší dobu řada „temných“ podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu „dluhopisy“ nebo Čapí hnízdo. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Není to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všeci kradnú“, včetně Babiše, ale ten je úspěšným podnikatelem i ministrem financí, takže mu to tolerují...?

Víte, já jsem velmi opatrný, abych podle průzkumů veřejného mínění věřil na to, kdo bude příštím premiérem. Za posledních 25 let ten, kdo byl skálopevně přesvědčený, že bude premiérem, tak se jím nakonec vždy nestal. Takže na tyto spekulace se mi moc přistupovat nechce.

Proč si veřejnost myslí, a to nejen v České republice, ale i jinde ve světě, že ten, kdo má hodně peněz, nebude krást, je zřejmě zaviněno nedostatkem přehledu i vzdělání. Vždyť už i svatý Augustin řekl, že zločin většinou nevzniká z nedostatku, ale z chtivosti; a to je obecná pravda. Takže i ti bohatí lidé, pokud budou chtít krást, tak to udělají, akorát už v daleko větších rozměrech než ti chudí. Bohužel mnoho lidí v Česku stále věří té nepravdivé tezi o velké poctivosti velmi bohatých lidí, která je od základu mylná.      

Řídit stát jako firmu. Motto, které Andrej Babiš razí. Jak na to nahlížíte? Je dobře, že Babiš razí zcela pragmatické pojetí politiky bez jakéhokoliv idealismu? Práce, podnikání, finance, administrování státu, fungující společnost... Je to ten správný směr, který teď Česko potřebuje? Snažil se idealista Havel a ideolog Klaus zbytečně, protože Češi chtějí v politice prostě jen exaktní a pragmatickou správu státu? Cítíte někdy smutek jako někteří vaši kolegové z ODS, že k úspěchu nevedou ideje, jako jsou boj za svobodu, a velká slova, ale prostě jen co předvádí Andrej Babiš?

Určitě to je do jisté míry pravda a souvisí to se stavem západních společností, které nejsou schopné řešit zcela zásadní problémy, jako je uprchlická krize či terorismus. Ztratili jsme velká témata a nejdůležitější jsou pro nás jen plné břichy. Když se dnes zeptáte, kdo by byl ochoten bojovat za svoji vlast nebo za svobodu, tak těch lidí je fakt málo. Je to zásadní problém, kterým západní civilizace prochází a se kterým se bude muset vypořádat, jinak bude pohlcena. Ten, kdo nechce bojovat za své civilizační ideály, tak na to doplatí.  

Já dokonce v některých věcech s panem Babišem souhlasím. Například, že by se stát dal řídit efektivněji. Jenže on zatím k tomu za víc než tři léta nepřispěl ani trochu. Jen toho pořád víc nakládá na malé a střední podnikatele. Neuvěřitelným způsobem zvýšil státní byrokracii. Jestli to je ten způsob, jak řídit stát jako firmu, tak to je určitě špatně. Já to jeho heslo proto nemám rád. Ano, řídit stát efektivněji, tomu rozumím. Jenže se ukázalo, že Babiš k tomuto cíli vůbec nesměřuje. On chce jen stát efektivněji kontrolovat, ale to nevím, jestli si to jeho voliči zrovna takovým způsobem představovali.    

Co soudíte nyní o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku. Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí, zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem?

No, jak už jsem řekl, já si nemyslím, že Andrej Babiš vyhraje volby a bude premiérem. Jinak nikdy jsem od něj žádné konzistentní názory na nic neslyšel, ani na zahraniční politiku. Když začala migrační krize, tak první jeho věty byly: „Přece se nemůžeme vymezovat vůči Evropské unii, když nám posílá dotace.“ Nevím, jestli tím myslel nám jako České republice, nebo nám jako Agrofertu. A když potom zjistil, že lidem se to vůbec nelíbí, tak začal najednou úplně měnit rétoriku. Já prostě vůbec nevím, co od něj můžu očekávat v rámci zahraniční politiky. V té domácí už mne zklamal, protože zvýšil kontrolu státu nad občany.   

Jiří Drahoš oznámil v minulých dnech svoji prezidentskou kandidaturu. Už dříve ho označila řada politiků z různých stran za velmi přijatelného kandidáta. Podpoří ho také vaše ODS? A jaké si myslíte, že má šance proti Miloši Zemanovi?

Tak to je pro mě trochu předčasná otázka. Vedení ODS ještě neřeklo, co bude v této záležitosti dělat, a já to nechci předjímat. Ještě na to máme čas, do kampaně zbývá poměrně dost měsíců.

Co se týká pana Drahoše, tak nepochybuji o tom, že je velmi slušným a vzdělaným člověkem se solidní minulostí. Současně mám ale obavy, jestli najde v sobě dostatek síly, odvahy a tvrdosti porazit Miloše Zemana a jeho okolí. Zvláště pak jeho okolí. To udělá v kampani cokoliv, co jim bude ku prospěchu. Nastávající prezidentská kampaň bude podle mne mimořádně tvrdá, až pěkně špinavá...
   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…