Babiš prý provedl účetní trik. Podrobnosti vysvětluje Petr Mach

18.01.2015 18:18

ROZHOVOR Uprchlíci by přirozeně měli nacházet zázemí v geograficky bližších zemích a my jim v tom můžeme pomoci, tvrdí šéf Svobodných Petr Mach. Dále uvedl, že dohoda o volném obchodu by byla jedním z formy takové pomoci. O islámu, ale také o dalších tématech mluvil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Došlo také na Andreje Babiše. Podle Petra Macha je jeho snižování státního dluhu pouhým účetním trikem.

Babiš prý provedl účetní trik. Podrobnosti vysvětluje Petr Mach
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Začněme tím aktuálním, a to jsou muslimové a útok na redaktory deníku ve Francii. Jakým způsobem by Evropa a Česká republika měla řešit situaci s přistěhovalci z Islámského státu? Jaká pravidla nastavit?

Občanská válka v Sýrii vyhání z domovů mnoho lidí. Mně připadá, že je přirozené, když tito uprchlíci budou hledat útočiště v zemích, které jsou jim kulturně i geograficky bližší. Mám na mysli Saúdskou Arábii, Turecko, Kuvajt. Pojďme těmto zemím pomoci třeba tak, že s nimi EU uzavře dohodu o volném obchodu. Bude to tak lepší pro uprchlíky i pro nás.

Objevují se názory na postavení islámu mimo zákon, co si o tom myslíte?

Islám je víra v Boha a tu nelze zakázat. Jsem proti zakazování ideologií. Když postavíte islám mimo zákon, jen povzbudíte jeho nejradikálnější formy.

Vyjádřil jste se, že Andrej Babiš nesnižuje státní dluh tak, jak deklaruje, ale jedná se o účetní trik. Vysvětlete prosím čtenářům – laikům, jak toho podle Vás dosáhl...

Vláda loni utratila o 80 miliard korun více, než kolik vybrala na daních. Kde ministr financí těch 80 miliard vzal, když si je nepůjčil? Použil finanční rezervu, která byla v rozpočtu uložena na horší časy. Není to žádný úspěch, o to více si bude stát muset půjčit v budoucnosti.

Babiš oponoval, že se jedná o moderní řízení státu, přesun peněz z rezerv, využití peněz na dotace a podobně. Proč Vy to za „moderní řízení státu" nepovažujete?

Když použije ministr financí na běžné výdaje peníze, které jsou nachystané na dotace, je to v podstatě půjčka. Až bude muset ty peníze proplatit nebo vrátit do EU,  budou mu chybět. Takže je to jen jiná forma zadlužení. Ministerstvo tedy neříká pravdu, když tvrdí, že dluh snížilo. Snížilo dluh u bank, ale současně zvýšilo jiný dluh, dluh vůči fondu na výplatu evropských dotací.

Dále jste uvedl, že koalice nezavedla jediné opatření ke snížení státního dluhu. Jaké kroky byste realizoval být na jejich místě?

Víte, že mnoho firem, které patří ministru financí panu Babišovi, neplatí daň z příjmu, protože čerpá daňové pobídky? Daně mají být co nejnižší, ale pro všechny stejné. Zrušili bychom systém investičních pobídek, který znamená daňové úlevy pro vybrané firmy. Zrušili bychom kromě CzechInvestu další zbytečné úřady. Zrušili bychom příspěvky na bydlení, které jsou dobrým byznysem pro předražené chudinské ubytovny. Takto bych mohl pokračovat.

Už dlouhá léta se v České republice střídá vláda stran, které činí opačné kroky, jedna zavede poplatky v nemocnicích a za další čtyři roky je jiná koalice zruší. To platí o podnikání, pravidlech pro živnostníky, daně a mnoho dalšího. Jaký vliv to má na obyvatele republiky a jak dosáhnout opaku?

Politici by měli mít soudnost. Petr Nečas například prosadil zavedení druhého pilíře penzijního systému, i když věděl, že sociální demokraté ho budou chtít zrušit. Občané se tak stávají rukojmími politiků. 

Německo ústy Angely Merkelové prohlásilo, že si dovede představit odchod Řecka z eurozóny. Evropa vzkázala, že vstup do eurozóny je neodvolatelný. Vy už dlouhou dobu usilujete o dobrovolnosti přijmout společnou měnu. Jak vnímáte tento signál ze strany EU a o čem podle Vás svědčí prohlášení Merkelové?

Volby v Řecku 25. ledna asi ukážou, že voliči nechtějí další výdajové škrty, které po nich chce EU výměnou za půjčky. Když nebudou další půjčky, zůstane Řecko dlužné miliardy eur členským státům. Pokud pak Německo bude chtít vypudit Řecko z eurozóny, bude se muset změnit smlouva. Podle stávajícího znění smlouvy o EU nejde vypudit zemi z eurozóny. 

Jaký je další krok frakce Evropa svobody a demokracie ke změně smlouvy o EU?

Mým cílem je, aby euro bylo dobrovolné. Aby Česká republika už neměla povinnost do eurozóny vstoupit a aby jiné země mohly z eura odejít. Pořád si přeju, aby výjimku pro Českou republiku vyjednala naše vláda - ta to ale udělat nechce. Proto chystám vlastní návrh na změnu smlouvy. V Evropském parlamentu bude nejprve s takovou změnou muset souhlasit výbor pro ústavní záležitosti, jinak se to vůbec nedostane na hlasování parlamentu jako celku. Čeká nás ještě mnoho práce, aby to neskončilo tím, že to hned zazdí výbor.

Co říkáte na působení frakce v unii, cítíte, že jste rovnocennými partnery pro své kolegy nebo se často setkáváte s odporem proti kritice EU? Provalilo se, že k odstoupení lotyšské poslankyně Ivety Grigule ji donutil předseda EPP (Evropské lidové strany) Manfred Weber a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Pak byla obnovena. Předseda Evropského soudního dvora Vasilios Skuris vyzval nového předsedu Evropské komise Jeana Clauda Junckera, aby porazil euroskeptiky.  Jinak řečeno, jak těžkou máte nyní pozici a zlepšilo se to od Vašeho zvolení europoslancem, nebo se situace naopak zhoršuje?

Tito lidé se naší frakce bojí. Mají strach, že jejich velká koalice jednoho dne ztratí většinu. Děsí se toho, že můžeme nahlas říkat své názory. Ale mají smůlu, že v rámci pravidel, která si vymysleli pro sebe, se nám podařilo frakci vytvořit a udržet. 

Angažujete se také v případu odebraných českých dětí v Norsku, kdy je matka nemůže ani navštívit a norské úřady je drží i mimo příbuzné. Přispěl jste na transparentní účet a prohlásil, že doufáte, že dotace z norských fondů neovlivní rozhodování vlády. Jaké máte poslední zprávy o vývoji?

Za týden v úterý paní Michalákovou čeká nové jednání s norskou sociálkou. Na sbírkovém kontě se podařilo shromáždit skoro půl milionu korun od stovek občanů, aby paní Michaláková měla na právníka. V případu se začal angažovat parlament i vláda. Jsem rád, že se to povedlo takto rozhýbat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…