Babiš se Zemanem v nejvyšších funkcích, to by byl smrtící mix, bojí se Helena Langšádlová. Když jsem slyšela, co prováděl při podnikání, zděsila jsem se

10.04.2017 20:54

FENOMÉN BABIŠ – NADĚJE, NEBO HROZBA? „Pro řízení firmy má Andrej Babiš bezpochyby nadání větší než pro řízení státu. Kdyby předváděl s Agrofertem to, co předvádí při řízení státu, už by dávno zkrachoval,“ konstatuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová. Ke svému tvrzení pak dokládá tato fakta: „HDP na hlavu v Česku neroste, evropské peníze se čerpají výrazně hůř než v minulém období, přibývá administrativy a úředníků, komplikují se podmínky pro podnikání, máme také nižší objem investic než za minulých vlád. To prostě není kvalitní řízení státu.“

Babiš se Zemanem v nejvyšších funkcích, to by byl smrtící mix, bojí se Helena Langšádlová. Když jsem slyšela, co prováděl při podnikání, zděsila jsem se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Andrej Babiš dle dosavadních průzkumů směřuje k jasnému vítězství v parlamentních volbách. Je toto konstatování pravdivé? A co je důležitější, je to tak dobře pro Česko?

Volby budou za půl roku a to je ještě dlouhá doba. Na politické scéně se může leccos odehrát. Jak volby dopadnou, o tom nerozhodují průzkumy. Vše je v rukou voličů, ti rozhodnou. Pro Českou republiku a její demokratický vývoj není dobré, že silnou politickou moc má člověk, který ovládá velký podíl médií a je současně i jedním z nejbohatších Čechů.

Směřuje Babiš k tomu, aby byl srovnatelným politickým fenoménem, jako byl Václav Havel či Václav Klaus nebo jakým je Miloš Zeman?  Jak si vysvětlit to, že většině veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ, ani podezření na spolupráci s StB, ani Babišova úspěšná kariéra v 80. letech? Znamená to, že většina Čechů už nereaguje na symboly roku 1989 a na étos Václava Havla, když jí nevadí tohle „babišovské“ přemostění z 80. let do současnosti?

Srovnávat tyto osoby a jejich politickou cestu nelze. Role Václava Havla byla unikátní, zásadní jsou jeho zásluhy na mezinárodní úrovni. Václav Klaus i Miloš Zeman přes všechny mé zásadní výhrady k jejich politice, jsou osobnostmi, které vstoupily do politiky standardní cestou. Možná jsou podporováni oligarchy, Andrej Babiš je však oligarchou sám a tím nás posouvá ještě více k východu.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Mám obavy, že žijeme v etapě, kdy část společnosti relativizuje jakékoliv hodnoty, které se týkají jak naší minulosti a otázek demokracie a svobody, tak i hodnot, jako je rodina, kořeny naší civilizace a podobně. Jako bychom byli společností hodnotově vykořeněnou a to není zdravé.

Považujete Andreje Babiše coby podnikatele za někoho, kdo si zaslouží obdiv? On sám zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik peněz dává na charitu atd. Je byznysmen Babiš příkladem pracovitého a úspěšného člověka, nebo, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, je to spíše šizuňk?

Často jezdím i do jiných krajů, nejen do Středočeského, a příběhy, které jsem okolo rozšiřování Babišova impéria vyslechla, mě upřímně vyděsily. On používal i před vstupem do politiky drsné a bezkrupolózní metody. Medializovaný případ postříkání pole herbicidem je jen mírnou ukázkou.

Kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu „dluhopisy“ nebo Čapí hnízdo. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všeci kradnú“, včetně Babiše, ale ten na rozdíl od ostatních „chytráků“ je nyní úspěšným podnikatelem a ministrem financí? Vydrží mu jeho vysoké preference do parlamentních voleb?

To, že jsou pro Andreje Babiše jeho vlastní ekonomické zájmy na prvním místě, je zřejmé: veřejné zakázky a daňové zákony šité na míru, stejně tak jako dotace…Scénář, že ministr a předseda hnutí ANO Babiš Sněmovně nedokázal vysvětlit své ekonomické transakce s dluhopisy a bude v této věci policií stíhaný je pravděpodobný. Stejně tak je pravděpodobné, že ze sebe bude dělat mučedníka, proti kterému se všichni spikli i ta policie, kterou ČSSD ovládla, a já se obávám, že část veřejnosti mu na to skočí.

Řídit stát jako firmu. Motto, které Andrej Babiš razí. Jak na to nahlížíte? Je dobře, že Babiš razí zcela pragmatické pojetí politiky bez jakéhokoliv idealismu? Je to právě to, co teď Česko nutně potřebuje? Snažil se idealista Havel a ideolog Klaus zbytečně, protože Češi chtějí v politice prostě jen exaktní a pragmatickou správu státu? Cítíte někdy smutek některých politiků, že k úspěchu nevedou ideje jako boj za svobodu a velká slova, ale prostě jen to, co předvádí Andrej Babiš?

Pro řízení firmy má bezpochyby nadání větší než pro řízení státu. Kdyby předváděl s Agrofertem to, co předvádí při řízení státu, už by dávno zkrachoval. Podívejme se na fakta: HDP na hlavu v ČR neroste, evropské peníze se čerpají výrazně hůř než v minulém období, přibývá administrativy a úředníků, komplikují se podmínky pro podnikání, je také nižší objem investic oproti období, kdy u nás vládla pravice, to prostě není dobré řízení státu.

Co soudíte o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku... Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí, zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem?

Jsem přesvědčena, že Andrej Babiš v pozici premiéra a Miloš Zeman v pozici prezidenta by byli smrtícím mixem nejen pro náš vnitřní demokratický vývoj, ale i dlouhodobou zahraničněpolitickou orientaci. Vydali bychom se do náruče Moskvy a Pekingu.

Umí Andrej Babiš dělat politiku? Koho si bude po volbách chtít „ochočit“ jako koaličního partnera? Lidovce se Starosty, KSČM, Okamuru, ODS? Nebo se vyplní předpokládaný scénář některých politiků a budou „všichni proti Babišovi“? Pokud jde o alianci s Milošem Zemanem, bude dle vás dotažena do konce tak, že Babiš pomůže Zemanovi znovu na Hrad? Co vůbec soudíte o jejich dosavadním spojenectví?

Záleží na tom, co si představujeme pod pojmem umí dělat“; umí si lidi kupovat a vést složky, to ano. Všechny vyjmenované subjekty se mohou stát koaličními partnery ANO. TOP 09 jako jediná strana koalici s ANO na vládní úrovni vylučuje. Zda bude možnost vytvořit většinu bez Andreje Babiše, mají ve svých rukou voliči.

Považuji za velice pravděpodobné, že existuje dohoda mezi ministrem Babišem a Milošem  Zemanem, že prezident jmenuje po volbách předsedu hnutí ANO premiérem a on mu na oplátku vyjádří podporu při prezidentské volbě. Jejich spojenectví ale nic dobrého pro budoucnost České republiky nepřinese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…