Babiš všechny přeřve, Fiala zvedne ruku a hlásí se o slovo. Mladý pravičák o zoufalství ODS a naději jménem Klaus

08.01.2017 10:55

ROZHOVOR Pošilhával po ODS, ale zatím do ní nevstoupil. Příznivce dynastie Klausů, mladý student Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni Jakub Kylián se již roky zajímá o politiku, chodí na nejrůznější setkání a mítinky. Co si vlastně myslí „angažovaná“ mladá generace? ParlamentniListy.cz mu položily plejádu otázek, týkajících se především tuzemské politiky…

Babiš všechny přeřve, Fiala zvedne ruku a hlásí se o slovo. Mladý pravičák o zoufalství ODS a naději jménem Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nové logo ODS

Co si myslíte o tom, že se na řízení státu podílejí i strany, které jsou svým způsobem „outsideři“?

Vždycky to tak bylo. Unie svobody, Lux, zelení. Vždyť zelení byli ve vládě s TOP 09 a ODS. Zelení dostali šest procent a měli šest lidí v Poslanecké sněmovně, z toho tři ministry! To je přece super, ne? KDU-ČSL je úplně jedno, s kým půjdou do vlády, hlavně že tam budou. A tihle všichni vydírají ty největší strany, které mají mandátů nejvíc.

U nás v Plzeňském kraji je v koalici levice a pravice dohromady, ČSSD a ODS. Co k tomu říci?

Většina lidí se ohání tím, že se ti lidé znají, že navazování spolupráce je jednodušší. Zvláště ODS, která brojí proti levicové vládě a Sobotkovi – tak ať to stojí co to stojí, musí se vymezit a musí říci, ať je to na úrovni města nebo kraje –  ne, udělejte si to svoje. Pak budou vidět chyby levice a ODS na ně může poukázat – my jsme vám to říkali a nemůžeme za to. A ne vstoupit do skupiny stran, kde jsou ideje úplně jiné. Tomu nerozumím. Když teď předseda ODS Fiala oprávněně nadává na Babiše a Babiš vyhraje příští rok, na to si vsadím. A Fiala po volbách řekne, že by s ním šel do vlády. To by byl přece konec všeho, co řekl, co myslel, co by chtěl...

Říká se, že se to děje hlavně proto, aby strana prosadila alespoň něco. Jde o politický kompromis…

Co chcete prosazovat s levicovým člověkem, když jste pravičák? Najdete zlatou střední cestu mezi levou a pravou?  To si mohu říkat pak TOP 09. Topka je jako ANO, středová strana, která má levé i pravé názory a je jí to „šumák“.

Vy jste ale měl velké ambice vstoupit do ODS, a teď je to jak? Přišlo zklamání?

Fiala je fantastický člověk, vzdělaný, inteligentní člověk a pro ODS, pro stabilizaci strany ta nejlepší volba. Ale musí být víc slyšet, nemůže se chovat jako akademik na akademické půdě. Mrzí mě to, že ať Kalouska nemusím mít rád a mohu jím i opovrhovat, tak je to člověk, který je nejvíce slyšet. Ví, že TOP 09 procenta příští rok nezíská. A jestli teď překročí topka šest procent, tak to bude úspěch. ODS by si měla vzít z Kalouska ponaučení, že má být slyšet. Výhra je třeba KDU-ČSL se Starosty, ale KDU-ČSL je to jedno, jestli půjdou do pravé, levé nebo střední vlády, nebo budou vládnout s Marťany, jak to kdysi prohlásil Paroubek. Starostové jsou silní jen ve městech, což prokázaly krajské i senátní volby, účast je nízká a rozhodují osobní vztahy.

Když už hovoříte o předsedovi Fialovi, není přeci jen příliš velký intelektuál?

Kromě mladého Klause je to nejvíce inteligentní člověk v politice. Na Fialovi je to vidět třeba při diskusi s Babišem, kterému když se něco nelíbí, tak křičí a přeřve všechny, moderátory, publikum, ostatní diskutující. Je mu to jedno. A základní fráze – lže, krade, nic jiného neříká a taky průměrný volič nic jiného nechce slyšet. Fiala sedí, zvedne ruku a hlásí se o slovo. Tady je chyba. Vím, že se jedná o nevychovanost, ale politika není jen o tom chovat se slušně. Člověk musí být slyšet, respektive musí dát najevo svojí sílu a mandát, který dostal. Vždyť ODS je jediná pravicová strana, která je v Parlamentu.

Je podle vás nějaká naděje ve Václavu Klausovi mladším?  Bude dál reprezentovat ódéesku?

Já doufám, že ano. Už v době, kdy Fiala dělal ministra školství, tak mu, pokud se nemýlím, dělal poradce. Teď je specialistou na školství za ODS. Předpokládám, že v dalších sněmovních volbách bude kandidovat na nějakém volitelném místě. Určitě ne na prvním, to nepředpokládám, spíše to druhé, třetí místo. Kdo pravidelně čte jeho komentáře, tak on se vyjadřuje nejen ke školství, k terorismu i k jiných dalším problémům, které tady máme. Ten člověk mě strašně baví. Rád bych se s ním setkal a jsem rád, že pravice někoho takového má. Podle mě by měl dostávat více prostoru, aby byl více slyšet.

Politiky občas vidíme na různých besedách, kterých se zúčastňují hlavně členové strany – s nadsázkou bych řekl, že to mnohde mají za povinnost – ale Václav Klaus mladší se toho tak nezúčastňuje.

Kupodivu s ním ale souhlasí i levicově zaměření voliči...

To je právě paradox. Většinu svých levicových podporovatelů má díky jeho názorům na migraci. Na to levicový volič slyší a je paradoxem, že právě levicové vlády sem ty migranty tahají. Schulz i další. A volí je lidi, kteří se migrantů bojí nejvíce.

Jak vy vnímáte vlastně pozici komunistů v otázce migrace?

Šedá eminence politiky. Příští rok budou buď ve vládě s ANO, nebo jej podporovat.

A Zeman a Babiš? To jsou sňatky z rozumu?

Zeman ví, že bez Babiše nebude zvolen.  Zeman je inteligentní politik. Spočítá si, že ČSSD je někde na dvanácti procentech, ANO pro mne dost nepochopitelně na třiceti procentech. Doufám, že se předpovědi mýlí, tak jak to bylo ohledně brexitu a Trumpa. Paradoxem je, když se ptám lidí na Babiše, tak říkají – také jej nechceme a nevolíme. A pak najednou vyskočí taková enormní čísla. Jestli lžou, nebo se bojí... Z jakého důvodu Zeman vetoval „lex Babiš“? Čistě pragmaticky! Zeman ví, že proti kandidátu ANO to bude mít velmi těžké.

Jaké je podle vás to kouzlo Andreje Babiše? Vždyť my nemáme rádi oligarchy a závidíme…

Máme rádi člověka, který jeden den řekne to a druhý den ono. Nejdříve pro migranty, pak by to podle něj chtělo zpomalit. O Babišových problémech se nemluví. Jak by také ne, vždyť řadu médií ovládá právě on… A takové to kouzlo? Většina lidí si myslí, že Andrej už má dost a nestojí mu za to „krást“ v politice. To je jediný argument,  na který slyší. Všici kradnú, jen já jsem ten rytíř na bílém koni…

Ale vždyť byl Evropskou unií vyhlášen mezi osobnostmi roku, a to se ani v těch jeho médiích neobjevilo...

To je paradox! EU jej vyhlásí jako osobnost roku české politiky s tím, že ho zařadí do jakéhosi padesátičlenného seznamu lidí, kteří v politice mohou něco změnit. Ta samá EU jej vyšetřuje za dotační podvody. To je poněkud vtipné, ne? OLAF ho vyšetřuje... ale už několik měsíců jsme o tom dále neslyšeli. Když slyšíte, jak v Parlamentu hází vinu na ostatní a říká, jaký je chudák, že se mu ještě hážou klacky pod nohy... A pořád je vyšetřován. Jak je možné, že dotace, které nyní Agrofert má, jsou nejvyšší v jeho historii? V době, kdy je Babiš ve vládě! Nebyl to náhodou jeden z jeho náměstků, který se snažil vyzvídat, jak pokračuje jeho vyšetřování?

Vraťme se k pravici. Je tu nějaká snaha o její sjednocení?

Svobodní rovná se Mach. Kdybych neznal Macha, neznám Svobodné. Je jejich nejvýraznější tváří. My dostaneme pod stromeček další hezkou řádku regulací. To už budou chtít vědět i jak často chodím na záchod? Proč by měl stát takto všechno regulovat. A jestliže proti tomu všemu Mach brojí, tak nemá na výběr než jít s ODS do sněmovních voleb, protože to už nebude mít potenciální úspěch tři procenta a ODS deset, ale už to může být 14 nebo 15 procent a s tím se již dá něco dělat. Jsem tedy zvědavý, jak dopadne volba předsedy Svobodných. Mach kandiduje znovu a uvidíme…
Překvapil mne Kalousek, který řekl, že kdyby on byl jedinou překážkou, aby se pravice nespojila, tak odejde. Je v politice od začátku devadesátých let, tak ta změna by mohla být vítaná. A protože poslanci nemají špatný plat, na klidný důchod má vyděláno. I když TOP 09 je středopravá nebo středová strana, tak je ODS bližší než jakákoliv jiná parlamentní strana.

A co třeba Piráti?

To jsou blázni. To je takový výkřik do tmy.

… ale vždyť jsou i v Evropském parlamentu a třeba v Mariánských Lázních ovládají radnici…

Sledoval jsem je za jejich bývalého předsedy, dredaře Bartoše. Některé jeho názory byly super, ale co se týká celorepublikové diskuse, tak mně nic nedal. Víme, kde v okolí jsou Piráti? To samé je se Svobodnými. Nechci se do nich navážet, ale kdybych neznal člověka, který je v kraji v jejich vedení, tak bych nevěděl, že tu vůbec jsou. Šli do krajských voleb a jejich lídr byl na pátém šestém místě na kandidátce.

Co ochrana soukromí, cenzura, EET…?

Mít za vzor Chorvatsko není myslím zcela ideální. I když před dvěma třemi měsíci jsme se dozvěděli, že není vzorem, ale před půl rokem to bylo jinak. Ale to je asi jedno. Aneb můj názor je takový, jaký má zrovna můj volič, že?! Když zavádí EET člověk, který je největším velkohospodářem v republice a kterého nejspíše musí zajímat, kdo od koho co bere, v jakém množství, v jaké kvalitě. Pro podnikatele, pohybujícího se v zemědělství, by se náhled pod pokličku konkurence také hodil. A v jakémkoliv podnikání, že? Babšovi to otvírá dveře do toho, co může dělat po politice. Jemu je jedno, jestli v politice skončí dnes nebo za rok. On se vrátí ke svému byznysu, který má velmi dobře rozjetý, a to jednak díky dotacím, díky Finančně analytickému útvaru MF, který sleduje toky peněz bez jakékoliv stopky. Takže Babiš ví, že na tom nikdy  nebude špatně. Když by skončil teď, tak bitý také nebude. Ale rád si to prodlouží.

Už se nemluví o tom, že bývalý šéf UOOZ dělá u Andreje Babiše, byť měl řídit celníky…

A nedělá v Agrofertu? V nějaké jeho bezpečnostní divizi?

Pardon, on je v Celní správě jako vyšetřovatel...

Nejde téměř o to samé? Šlachta se tu vztekal, jak je změna ohromně špatná a co se nesmí dělat a jediného spojence našel v Andreji Babišovi. V nikom jiném, to něco naznačuje. Kde jsou ty zabavené tuny zlata? Vždyť kvůli tomu padla regul=rně zvolená vláda. Kvůli obvinění, které nikdo neprokázal. Prokázaly se trafiky?

Zásadní problém jsou kabelky paní Nagyové-Nečasové…

Tak. Kde je to ohrožení bezpečnosti státu? Vždyť se nic takového neprokázalo. Díky tomu padla regulérní vláda a pak mohla rok vládnout Milošova vláda a teď je tu Babiš. A Šlachta, který toto všechno ve velkém vyšetřoval, se k ničemu nedobral. To samé Ištvan. Jak jsem někde četl, on sám je dokonce  vyšetřován za pochybení…

A kouření v restauracích? Nestará se tímto stát o zdraví svých občanů?

A není to věc toho občana? Stát mi bude říkat, že se mám vyprazdňovat každé tři hodiny, protože to je pro mne zdravé? Majitel restaurace se má rozhodnout, jestli má mít zahuleno nebo ne. Je to jeho svobodná volba  a mne nikdo nenutí do té kuřácké nebo nekuřácké chodit. Teď se říká, že to je pro moje zdraví, aby kuřák nekuřáky neotravoval, neničil jim zdraví. Není to pošlapávání práv toho kuřáka na úkor nekuřáka? Z jakého důvodu má nekuřák větší práva než kuřák? Právo by měli mít všichni stejné. Jako nekuřák se přece mohu rozhodnout, jestli půjdu do kuřácké nebo nekuřácké restaurace. Ten hostinský se má rozhodnout. Jestliže mu díky tomu, že se tam hulí, ubyde klientela o padesát procent a on přijde na buben, je to jeho problém. A nebo naopak. Třeba mu tam bude chodit více lidí a on na tom více vydělá. Tedy „druhý extrém“, ale pořád je to jeho věcí a svobodným rozhodnutím. O tom by mělo být přece podnikání.

Avšak stát chce být, jak se zdá, otcem, matkou, učitelem, mentorem…

Ale on má z tabákových výrobků neuvěřitelné daně. Prostě pořád regulace, regulace, regulace. A zákon o podnapilém stavu. Kdo to určí, a co to je – jedno promile, půl promile… Když přejdu z jedné hospody do druhé a tam mi hostinský dá dýchnout a řekne – máš promile, tak vypadni. A přijdu tam, druhý den, budu mít jiné promile a on mne tam nechá. Takže k čemu to je?

A položme si pak otázku, jaká je vymahatelnost?

Bude mne tedy vyhazovat hospodský, nebo přijede policie? Ten člověk nemusí být ani podnapilý, ale chová se agresivně, tak mu logicky hostinský dá vale. Udivuje mne, kdo určí, co je podnapilý stav. To bude po městě chodit nějaký úředník? Mimochodem, za posledních dvacet let máme nejvíce úředníků. Na to, že mají úřední dny v pondělí, ve středu a v pátek, dobré, ne? A mně tedy nepřijde, že bych na úřadech trávil díky tomu méně času. A pořád se přijímají další.

Vláda přidá lidem s nejchudšími příjmy…

Sobotka vidí, že mu teče do bot, tak cílí na lidi, kteří jej dříve volili, ale teď dali hlas Babišovi. Lidi s nízkými příjmy dávají do rozpočtu minimum. Zanedbatelné množství oproti těm, kteří mají vyšší příjmy. Takže, Sobotkův čirý populismus. Ekonomika není v recesi, naopak, jsme na tom velmi dobře a schodek pro rok 2017 máme 60 miliard. Kde bychom tedy museli být, abychom ten schodek neměli? To bychom museli narazit na zlato nebo naftové pole….

Máme největší počet policistů na poměr obyvatel v celé Evropě. A pořád je to prý málo. Správnému Čecháčkovi je konečně umožněno to, co on vždycky chtěl – udávat lidi, kteří mají více než on. To je náš styl života, Češi jsou svojí velkou závistí typičtí. Vyplní se „bonzačka“ na ČOI, a to třeba jen proto, že se mi člověk, který danou provozovnu vede, nelíbí. A jsem beztrestný, i když jsem si to třeba vymyslel.

Máme tu přece pozitivní diskriminaci. To se zavedlo v USA, kde dokonce i v historických filmech uvidíme černochy...

Tohle všechno je pak větší rasismus a znevažování člověka než to, aby se on do té pozice dopracoval sám. A 50 procent žen ve vedení velkých společností? Není to právě jejich diskriminace? Přitom to ani samy nechtějí.

Migranti by se měli v Saúdské Arábii nebo ve Spojených arabských emirátech přímo báječně. Podnebí stejné, řeč totožná, co by jim chybělo? Až skončí válka, budou to mít blíž domů. Ale oni chodí sem, snaží se nám změnit kulturu a podřizovat si nás. Kdo určuje, že právo menšiny je silnější než právo moje?

Vedení Evropské komise jsou socialisté. Schulz je těžký socialista. Díkybohu, že Juncker není nikým brán vážně. On se třeba snaží poučovat budoucího amerického prezidenta, že by potřeboval dostat lekci o Evropě. To by si žádný státník, zvlášť z prozápadní Evropy, neměl dovolit. Jak Juncker, tak Schulz velebili  Fidela Castra, člověka, který svoji zem dovedl k totálnímu bankrotu a izolaci, popřel svobodu tisku, slova, zavíral lidi, kteří se mu nelíbili. Ale nemůžeme se divit, když Jásir Arafat, který měl mimochodem velké kontakty a obdiv ve Francii, dostal Nobelovu cenu míru. Pro mne je ten člověk teroristou. Palestince si ve Francii dokonce piplali... a teď k tomu jejich postkolonialistické kontakty s frankofonními zeměmi v Africe. Takže se nedivme, že Francie je nejvíce islamizovaná země v Evropě. Berlusconi a Kaddáfí byli přátelé. Libyjský vůdce byl ve Francii, kde jej hostil nikdo jiný než Sarkozy. Mimochodem, Francie údajně dlužila obrovské peníze právě Libyi – a za pár měsíců to bouchlo. Náhoda, že? Co dělá Itálie, jejíž bývalá kolonie, Libye, je totálně rozvrácená a je na tom hůře než před Arabským jarem?

Ano, mnozí ze Západu při začátku Arabského jara nadšeně volali „Už je to tady!“ Jenže pak šel vývoj vlastním arabským způsobem, orientace na Západ se jaksi nekonala. Vraťme se však do našich tuzemských končin. Levice, pravice, není to již tak poněkud passé?

Kdo volí levici? Lidi, kteří si na tuto politiku nejvíce stěžují. Migrace, regulace, já si myslím, že člověka, který kouří, chodí do hospody a volí  levici, se teď hodně dotklo, že bude chodit do své hospůdky, bude-li tam ještě kvůli EET, a nesmí si tam zakouřit. Typické levicové socialistické voličstvo, to je právě na vesnici a těch se právě tyto regulace dotknou nejvíce.

Není to tak, že některým politikům jsou malé vesnice jedno, protože si raději hrají svoji velkou politiku ve městě?

Venkov byl většinou levicovým voličstvem. A nyní se stal Babišův. Babiše přeci momentálně volí lidé napříč celým politickým spektrem a ano, klasicky levicový venkov se stává silnou základnou ANO a to je Babišův majstrštyk. Vůdce, který dostane 99 procent hlasů.

Jak je možné, že Agrofert dostává nejvíce dotací ve své historii právě v době, kdy Babiš je ministrem financí? A lidé řeknou – on nekrade. Zároveň však musím dodat, že je to nejschopnější politik v republice. Všechny problémy, které se na něj hrnuly, zametl, uklidil, nebo jednoduše oponenty překřičel. Takže parlamentní volby 2017 – totální vítězství ANO, totální propad ČSSD a Andrej Babiš premiérem. Třikrát rozhodně! A co bude dál? Konec světa! K čemu by Babišovi byl prezident, když nemá zákonnou moc. Premiér ano. Prezident jen vetuje zákon, ten se mu vrací zpátky a stejně jej musí podepsat.

Sobotka si myslí, že výměnou dvou ministrů zachrání příští rok volby. I Jeho ministři sami tuší, že to tak nebude. Viz ministr zdravotnictví, který stále zůstává ředitelem Motola, tuší, že na konci roku 2017 již ministrem nebude, takže proč by si svůj flek nepodržel, že. Premiér je zodpovědný za celou vládu. Ale když chce odvolat Ťoka, tak to nejde. Sobotka je jeden z nejslabších premiérů, kterého jsme měli. Možná by mohl soupeřit se Špidlou. Ale – nebyl náhodou ve Špidlově vládě ministrem financí? Tak si mohou podat ruce. A další řečnická otázka – nedělá nyní Špidla premiérovi poradce? A vzít si jako prvního místopředsedu člověka, který jej hned po volbách zradil a pak si uvědomil, že vítr změnil směr, tak se k němu zase přidal – a dát tomu to člověku Ministerstvo vnitra, to je opravdu neuvěřitelné. Babiše naproti tomu volí pravičák, levičák, konzervativec, liberál. Všichni – a to je špatně.

Image Chovance coby „chlapáka“ může mnohé zaujmout…

Pro mne je to bezpáteřní člověk. Jednou jít proti vedení a po zjištění, že by Lány nemusely klapnout, tak obrátit? Navíc stát se ministrem vnitra a prvním místopředsedou strany? Tomu se člověk může jen smát, jelikož všechen rozum jde stranou.Navíc má momentálně velmi dobrou veřejnou image, takže zvolený bude. Ale co pak, až ČSSD dostane čtrnáct procent? Zase půjde proti vedení, nebo přesedlá na jinou značku?

Nedá mi, abych se v závěru nezeptal na názor na „kauzu Forejt“…

Poslední dobou se řeší kauza Forejt, o které se mluví, ze by mohla být bezpečnostním rizikem pro stát. Ve stínu se však schovává větší problém a větší riziko, na které se zapomíná. Zajímalo by mne, jestli kancléř prezidenta ČR vůbec někdy prověrku dostane. A jak je možné, ze člověk, pohybující se v mnohem větší blízkosti prezidenta, tuto prověrku nemá a stále zastává tuto funkci. Dalším problémem je pan Nejedlý. Co na Hradě dělá, jaký má plat? Přitom je to člověk, který se účastní vyjednávání o důležitých smlouvách pro ČR, má nemalou kancelář na Hradě. Navíc další člověk bez prověrky. A ještě k tomu napojený na ruskou firmu, která je momentálně, pokud se nepletu, v insolvenci. O těchto záležitostech Hrad mlčí. My bychom se na ně však měli ptát a žádat odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…