Babišův projev: Porevoluční doba? Pamětník přišel premiérovi něco říct

18.02.2019 11:42

„Myslím, že to, co on napadá, je jen zlomeček toho, co on teď sám dělá. Jsem zvědavý, jak bude za deset let jeho éra hodnocená, ale bude asi těžké hledat slova. Neberu to vážně, je to jenom a pouze propaganda. Silná slova, skutky chybí. Počkal bych si, až bude líp," hodnotí v rozhovoru pro PL.cz kritická slova Andreje Babiše na sněmu ANO Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS. Nejvážnější hrozbou pro ANO podle něj je, že nesežene po příštích volbách koaličního partnera. „Kdo seje vítr, sklízí bouři. On seje velké bouře, tak sklidí uragán. Ve velkých městech se to už stalo,“ upozorňuje.

Babišův projev: Porevoluční doba? Pamětník přišel premiérovi něco říct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Premiér a opětovně zvolený předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve svém projevu na sněmu hnutí obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy naší zemi vznikly „nezvratné škody“, kdy ODS se svou kuponovou privatizací, kdy si někteří „nakradli miliardy“, se svými vytunelovanými bankami a zničenými firmami, rozkrádáním státního majetku „ničila celý demokratický systém“. Byla to dle něj doba obrovských korupčních kauz za stovky až tisíce miliard. Co tomuto hodnocení říkáte?  

No, že on musel být jeden z těch, co tam v té době kradli. 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí

Zhruba v tomto období premiér Babiš zbohatl…

Jeho kritika je poněkud překvapivá. 

Po „divokých 90. letech“ dle Babiše nastalo období, kdy se toto rozkrádání „tutlalo a legitimizovalo“. Kdy se naše „zdevastované hospodářství“ otevřelo zahraničnímu kapitálu, který nahradil neúspěšnou českou cestu. V důsledku toho tečou z naší země stovky miliard na dividendách, sdělil Babiš. Jak pohlížíte na tato jeho slova? 

Tak co bylo špatně? Ta česká cesta, nebo ta zahraniční? Když kritizuje ODS za českou cestu, tak koho kritizuje za zahraniční investice? Asi sociální demokraty?

Nicméně, platí podle vás ODS a také ČSSD jakousi daň za vládnutí v posledních desítkách let po roce 1989, kdy se řada těch skandálů, o kterých mluví Babiš, skutečně udála a mnozí lidé si je pamatují? Což hnutí ANO teď nahrává?

Myslím, že to, co on napadá, je jen zlomeček toho, co on teď sám dělá. Jsem zvědavý, jak bude za deset let jeho éra hodnocená, ale bude asi těžké hledat slova. Neberu to vážně, je to jenom a pouze propaganda. Silná slova, skutky chybí. Počkal bych si, až bude líp.

Hnutí ANO si však drží už řadu let vysoké preference kolem třiceti procent. Čím to je? Komentátor ČRo Plus Radko Kubičko uvedl, že „je tristní pohled na opoziční strany, které se tváří tvář koncernové mašinerii chovají diletantsky, o čemž svědčí i předvolební preference“. Je to tak? I tohle způsobuje, že se ANO tak dlouho vyhřívá na výsluní?

Je to směs důvodů. Jeden je, že ANO a zvláště Babiš naslibovali hory doly. Část lidí, kteří chodí k volbám, čekají, že budou létat pečená kuřata a pršet polévka. Zatím tomu stále věří. Jak dlouho ještě, když je jasné, že ani k jednomu nedojde, to nevím. Že dalším důvodem, je slabost opozice, je evidentní. Opozici chybí srovnatelní vůdci, kteří by se mu dokázali postavit a argumentovat věcně proti jeho krásným řečem.

Může se však hnutí ANO stát, že sice vyhraje přesvědčivě příští volby, teď myslím sněmovní, a nesežene koaliční partnery?

To je samozřejmě nejvážnější hrozba, před kterou ANO stojí. Ono vyhlásilo válku celému světu, likviduje všechny v úvahu přicházející koaliční partnery, jeho stávající koaliční partneři jsou na pokraji existence. Vážně jim hrozí, že sociální demokraté ani komunisté se do příštího Parlamentu po spolupráci s ním nedostanou. Tím pádem, jestli ANO získá 29 nebo 31 procent, je nepodstatné. Rozhodující bude, jestli s nimi bude někdo ochoten do koalice jít. Za situace, kdy všechny napadá. Myslím, že tam Babiš použil větu, že před ním nic nebylo. Jeho kritici se správně ptají: Co bude po něm? Že nesežene koaliční partnery, je pro něj vážná hrozba. Události na politické scéně nebudou o ničem jiném než o tom, jestli bude, nebo nebude mít koaličního partnera. 

Naznačoval jste to i v rozhovoru pro XTV, kde jste poukazoval na situaci po komunálních volbách, že tam, kde to šlo, udělali ostatní koalici proti ANO…

Je to úplně logická reakce v duchu starého českého přísloví: Kdo seje vítr, sklízí bouři. On seje velké bouře, tak sklidí uragán. Ve velkých městech se to už stalo. Na celostátní scéně to bude jednoduché. Až skončí volby, vůbec nemá význam koukat, kdo má kolik procent. Jediná správná otázka bude: Má ANO koaliční partnery na 101, nebo je nemá? Když je mít bude, tak vládu sestaví, když je mít nebude, tak ji určitě nesestaví. 

ANO má ale štěstí, domníval se ve svém komentáři redaktor ČR Plus Radko Kubičko. Podle něj je pohled na opoziční strany ještě tristnější, chovají se převážně diletantsky tváří tvář koncernové mašinerii, což dokládají jejich bezzubé reakce a ostatně i dosavadní preference a posouvají tak hnutí ANO k dalšímu vítězství…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…