Baránek ze Soukromníků: Kontrolní hlášení DPH je v následcích likvidační. Potvrdilo nám to, že naši političtí protivníci jsou velmi nebezpeční lidé

21.12.2015 18:18

ROZHOVOR Chceme zabránit buzeraci soukromníků levicovou vládou. Do krajských voleb půjdeme ve všech krajích. Počítáme s patnácti kandidáty do Senátu. Věříme, že nám Ústavní soud s kontrolními hlášeními DPH vyhoví. Ivo Valenta z nás udělal parlamentní stranu. Rýsuje se koalice se Svobodnými, řekl PL první místopředseda SsČR Rudolf Baránek.

Baránek ze Soukromníků: Kontrolní hlášení DPH je v následcích likvidační. Potvrdilo nám to, že naši političtí protivníci jsou velmi nebezpeční lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

Připomeňte pro ty mladší, jak to bylo s příjímáním živnostenského zákona ve Federálním shromáždění v roce 1990 a s vývojem Živnostenské strany – dnes Strany soukromníků ČR v průběhu let?

Povolení pro soukromé podnikání šla v bouřlivých devadesátých letech rychle za sebou. Komunistická federální vláda vedená Ladislavem Adamcem pochopila, že kompletně znárodněné hospodářství je v čím dál tím větší krizi a nařízením 1/88 pro Českou socialistickou republiku a 2/88 pro Slovenskou socialistickou republiku, povolila soukromé podnikání v oblasti služeb. Omezeno bylo zaměstnávání lidí, zaměstnán mohl být v soukromé firmě pouze člen rodiny nositele povolení. Po převratu v roce 1989 už za účasti členů Sdružení československých podnikatelů tato povolení nahradila vyhláška 105. Ta začala platit 1. 5. 1990, i když nám ji předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček slíbil od 1. 4. 1990. Lidé zaměstnaní ve státních firmách dali k 31. 3. 1990 výpověď a jeden měsíc byli nezaměstnaní. Takže prvními nezaměstnanými byli budoucí soukromníci. Mezi tím jsme byli už v komisi pro přípravu živnostenského zákona. Ten patřil do gesce tehdejšího místopředsedy federální vlády Pavla Rychetského. Tam jsme poprvé ucítili odpor k příliš velkému rozšiřování povolení pro soukromé podnikání. Dokonce jsme dnešnímu předsedovi Ústavního soudu předali pohřební věnec, kde na stuze bylo napsáno Pavlu Rychetskému – hrobaři živnostenského zákona. Nakonec byl živnostenský zákon v tehdy přijatelné podobě schválen. Od té doby byl stokrát novelizován. Byl také zřízen Živnostenský úřad České republiky. A mě jako předsedovi Sdružení československých podnikatelů připadla ta čest vybrat prvního ředitele. Vybral jsem JUDr. Mariana Šimka z Pardubic, který jediný z posledních čtyř uchazečů nebyl v KSČ a ani zaměstnancem ministerstva vnitra za starého režimu. Nikdy jsme tohoto výběru nelitovali.
 
V říjnu letošního roku zahájili Soukromníci poměrně výraznou kampaň, aby českou veřejnost seznámili s konkrétními cíly svého působení v roce, který zbývá do krajských a senátních voleb. Strana se zatím snaží etablovat v mediálním i veřejném životě. Co je hlavní programovou prioritou pro rok 2016?

Hlavní programovou prioritou je soukromník, jeho rodina a tím i jeho zaměstnanci. Jsme stavovská politická strana živnostenského typu; a stejně jako naši političtí předci z Československé živnostensko – obchodnické strany středostavovské (1918-1938) se snažíme politicky hájit hlavně malé a střední soukromníky. Jsme přesvědčeni, že když se nám podaří našim politickým vlivem zabránit buzeraci a pokusům o likvidaci soukromníků touto levicovou vládou, soukromníci se budou rozvíjet, budou přibývat další zaměstnanci, odvádět více daní do státního rozpočtu a tím budou peníze pro učitele, vojáky, zdravotně postižené, důchodce atd. Myslím, že čím dál tím více nejen soukromníků chápe, že bez přímého politického vlivu to nejde. Proto v roce 2016 postavíme ve všech krajích kandidátku pro podzimní volby do Krajských zastupitelstev a odhaduji, že pod značkou Strany soukromníků České republiky se bude o přízeň voličů ucházet 12–15 kandidátů do Senátu.

Představili jste prvních pět kandidátů do Senátu. I političtí soupeři musí uznat, že třeba exprimátor Koukal anebo profesor Barteček jsou výrazné osobnosti. Je možno prozradit jaká další jména mají Soukromníci v rukávu? Kdy nás čeká další představování?

Jednáme o dalších kandidátech k pětici již představených, kterými jsou Jan Koukal, Vendula Pizingerová, Bedřich Danda, Josef Regec a Ivo Barteček. Další kandidáty, myslím, představíme v únoru a březnu 2016.

Soukromníci a podnikatelé jistě museli ocenit váš úspěch z minulých dní. Získali jste plných 21 podpisů senátorů k návrhu Ústavnímu soudu ohledně kontrolního hlášení DPH. Málokdo asi čekal, že strana, která zatím má jen jednoho senátora, takto zaboduje a osloví čtvrtinu horní komory Parlamentu...

Problém kontrolního hlášení je velká past a věříme, že naší stížnosti Ústavní soud vyhoví. Schválený zákon je nesmírně nekvalitní a v následcích likvidační. Potvrdilo nám to, že naši političtí protivníci jsou velmi nebezpeční lidé a chtějí používat metody bývalého režimu.

Jak odhadujete šance podaného návrhu, až se dostane před ústavní soudce? Jaký vliv má podpora, kterou vaší straně poskytuje senátor Ivo Valenta, šéf skupiny Synot a od roku 2014 senátor za SsČR?

Já jsem přesvědčen, že docent Zdeněk Koudelka připravil ústavní stížnost brilantně. Na druhé straně měl velmi zjednodušenou práci proto, že schválený zákon je nesmírně špatný, někteří dokonce říkají, že je to legislativní paskvil. Věřím, že vážené soudkyně a vážení soudci Ústavního soudu nenechají soukromníky likvidovat prostřednictvím tohoto zákona. Zvolením pana Ivo Valenty do Senátu se Strana soukromníků České republiky stala parlamentní stranou. Ivo navazuje na práci svého otce pana Miroslava Valenty, který byl místopředsedou Sdružení československých podnikatelů pro Moravu a Slezsko v letech 1990 – 1996 a pracoval pro rodící se soukromníky s plným nasazením. Jablko nepadlo daleko od stromu. Ivo začal jako malý živnostník, jejich problémům rozumí a stejně jako jeho otec pracuje naplno a nikdy neuhne.

Ke komu máte na politické scéně nejblíže?

Strana soukromníků  České republiky je politickou stranou pravého středu. Do leva ani krok. Není tajemstvím, že se rýsuje koalice pro volby do krajských zastupitelstev 2016 mezi Stranou soukromníků České republiky a Stranou svobodných občanů. Věřím, že smlouvu podepíšeme brzo po Novém roce. Oceňujeme také tvrdý politický boj ODS a TOP 09 proti schválení zákona o EET. Pokud naše koalice se Svobodnými bude v krajských volbách úspěšná, určitě si dovedu představit v některých krajích povolební koalice s ODS, TOP 09, ale i se Starosty. Věřím, že budeme úspěšní.

Jaké máte vy sám politické ambice?

Je mi 65 let a od roku 1989 se snažím bojovat za soukromníky. Je pro mne velkou odměnou, když vidím, jak Strana soukromníků České republiky nabírá na síle – hlásí se k nám čím dál tím více lidí. Značná část členů vedení Strany soukromníků České republiky bude kandidovat ve svých krajích. Nebudu kandidovat do žádné funkce a jako 1. místopředseda strany se budu snažit našim lidem v krajích i ve volbách do Senátu pomoci. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…