Barková se odvázala a mluví o Nečasovi s Nagyovou. A nejen o nich

30.08.2013 10:28

ROZHOVOR Česká politika je jako turecká telenovela: plná nesmyslů a bez konce. Tak hodnotí známá podnikatelka Libuše Barková současný tristní stav české politické scény. V nezvykle otevřeném exkluzivním rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz také přirovnává Vlastu Parkanovou k Frankensteinovi a zastává se expremiéra Nečase.

Barková se odvázala a mluví o Nečasovi s Nagyovou. A nejen o nich
Foto: archiv L. Barkové
Popisek: Podnikatelka Libuše Barková

Politici letos ani neměli pořádně prázdniny. Toto léto rozhodně nebylo okurkovou sezónou. Jak jste ho trávila Vy a kdy jste poprvé zaregistrovala vládní krizi? Přiznám se, že jsem ji zaregistroval skoro dva týdny expost, když jsem se vynořil kapku oškubaný z pouště. To ukazuje na to, že zabývat se politikou víc než je nutné je vlastně zbytečností, ne?

Tak poušť vám rozhodně závidím, ale návrat do politické spouště pro novináře může být i inspirativní, ne? Prázdniny jsem si užila, zaprvé proto, že bylo konečně teplo, které mám ráda a mohla jsem cestovat s rodinou, díky prázdninám mé dcery na kolech, u moře…Vládní krizi neregistruji, naše politika mi připomíná jakousi španělskou či tureckou telenovelu. Je jedno, kolik dílů a v jakém sledu ji pozorujete, výměna herců nemá vliv na kvalitu tohoto pořadu, pokaždé je to nesmyslný příběh bez konce.

Slyšel jsem, že jako státní zřízení preferujete monarchii. Je za tím české furianství, znechucení z domácí republikánské politiky nebo to, že bydlíte blízko zámku, patřícímu baronce Kornélii Hildprandtové? A v čem by to bylo lepší než dnes? V Belgii mají také krále a nemohli se domluvit na povolební koalici celé dva roky, což je mimochodem trapný politický rekord?

Nevím, jestli je trapné nedomluvit se na koalici, nebo je trapnější neustále měnit vládu za poněkud nestandardních zvyklostí: pár lidí pozavírat, pak je zase pustit, jen abychom se dostali k moci. To vše jen udělá z politiky nepřehledné a poněkud fádní divadlo. Jak už řekl Baťa, krize je morálním úpadkem politiků, takže vlastně nic nového. Na co mají být naše děti hrdé? Jestli to takhle půjde dál, tak to povede lidi k anarchii, nikoliv k chuti cokoliv budovat a vychovávat naše potomky k úctě ke stáří, přírodě, rodině atd. Nedávno jsem slyšela, že exekucí je o 1/3 méně, ale nikdo už neřekl, o kolik lidí je víc na ulici, nešťastných a v horším případě v blázinci či v hrobě. Takže monarchie ve mně vyvolává pocit jakéhosi řádu a noblesy, která tady v politice notoricky schází. Tak asi proto.

Půjdete volit?

A co mně zbývá? Je to žalostné, lidé v zoufalství chodí volit čím dál tím častěji, to znamená ve stále kratších obdobích. Je to celé jen nechutná manipulace lidu, kteří mají svých starostí dost.

Čekala jste, že Nečasova vláda po tom až neuvěřitelném úsilí přežít všechny skandály svých členů, například podléhání Alexandra Vondry vlivu sudetoněmecké lobby nebo kauzy Promopro a PPP, nakonec padne, zjednodušeně řečeno, kvůli jedné hrabivé a dominantní ženské?

Jsou to kauzy jako každé jiné politické strany v předchozích obdobích, které se jen nedořešily. Problém je v tom, že finace, které státu chybí, už nikdo nevrátí a daňový poplatník zase pouze sáhne hlouběji do kapsy. A promiňte, Vondra a jiní jsou hrabivé ženy?!

Chápu, že jako žena - a také jako blondýna - nemůžete teď být úplně objektivní, ale přesto: nesvědčí případ blonďaté dominy, která pozoruhodným způsobem ovládla nejen „Pana nejčistšího“, ale i drsné afghánské generály a šéfy špionů, o tom, že domácí politici - muži - nestojí za nic nejen jako volení zástupci lidu, ale ani jako chlapi?

Nemyslím si, že za to, co se stalo, může jen jedna žena. To už tady bylo a je to trochu obehrané téma. Máte pravdu, že mám jako blonďatá neobjektivní potvora a ještě probůh žena pocit ze šovinismu. Je fakt, že paní Parkanovou nikdo jako dominu nenazval a ani nenamaloval. Myslím, že je to proto, že když se mihne žena v politice, která nekulhá a nevypadá jako Frankenstein, tak je sexisticky napadána. Ačkoliv můžete mít pravdu, že něco provedla, ale dělala to snad sama? Nikdy jsem neviděla politika s namalovaným obřím údem jenom proto, že dělal pro svého nadřízeného a pochybil. Pan nejčistší si pouze ze své ministerské funkce vzal zaměstnance do vyšší politiky. A že se jim to vymklo? Nebyli první ani poslední. Za to je netřeba pranýřovat, rozhodně se k tomu na rozdíl od amerického prezidenta přiznal a stál za ní, i když nebyl na detektoru lži.

Jaký si tipujete volební výsledek?

Nějaká koalice s TOP 09?

Otevřeně. Je někdo, kdo s vaším hlasem v říjnových volbách opravdu nemůže počítat? A proč?

Rozhodně komunisté. Velice dobře si je z minulosti pamatuji.

Pokud se nestane nic mimořádného, žádná partaj nevyhraje říjnové volby tak drtivě, že by mohla vládnout sama. Jaká koalice by podle vás byla největším paradoxem a také největší zradou na voličích?

Paradoxem by mohla být koalice TOP 09, ANO a ČSSD. I když - proč ne? Myslím, že zrada se již stala tolikrát, takže netřeba to komentovat. Naši voliči jsou zvyklí. Snad jen jakákoliv koalice s komunisty…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…