Bastard, problematická strana. Socioložka Šiklová zúčtovala se zemanovci

22.10.2013 16:37

ROZHOVOR Tuzemská levice je nedůvěryhodná. Sociální demokracii zkompromitoval Jiří Paroubek a před ním i rok 1948. SPOZ je problematická a už ten název je bastard. Tak se vyjadřuje socioložka Jiřina Šiklová. Sama bude volit Stranu zelených, protože nesporně patří do evropského prostoru.

Bastard, problematická strana. Socioložka Šiklová zúčtovala se zemanovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Jak nahlížíte na tuzemskou levici. Hovořím o ČSSD, SPOZ, KSČM?

SPOZ je problematická strana. Už jen ten název je opravdu bastard. A ČSSD kdyby nezkompromitoval Jiří Paroubek a jeho vedení, tak by určitě také jednoznačně patřila do evropské politiky. Jenže on to shodil, pak tam nenašli žádného představitele, protože Bohuslav Sobotka je dosti nevýrazný člověk a tak dále. Nynější spojování s KSČM už sociální demokraté aplikovali v únoru 1948 a proto to všechno tak plynule proběhlo.

Nicméně sociální demokracie tenkrát nebyla ohledně spojení s KSČ až tak jednotná…

To nepopírám. Rozdělila se a část se připojila ke KSČ, což bylo výrazné selhání.

Koho budete volit?

Stranu zelených. Do Evropského parlamentu totiž patří Strana zelených. Dokonce jim pomáhám v předvolební kampani. Na druhém místě mám TOP 09, protože v tuzemské politice rozpadem ODS chybí silnější pravice. No a zelení jsou pro mě středová strana, spíše lehce od středu doprava.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška docela dobře rapuje v předvolebním klipu Barva tvýho hlasu…

To jsem ještě neviděla, ale je dobře takhle zkusit oslovit mladé lidi.

Nicméně souhlasíte se stanoviskem Strany zelených o utlumení jaderných elektráren v Česku?

Tohle, promiňte, není otázka do voleb. Každá politická strana, která se snaží o úspěch ve volbách, má dlouhodobý program. Bezesporu zelení říkají, abychom se snažili tento druh energie nahradit jinou. Pak se to již konkretizuje na určité věci. Jestliže vytrhnete věci ze souvislostí, tak to není dobré.

Je Strana zelených nositelkou ideálů Václava Havla, jenž ji volil?

To nevím. Vím, že Václav Havel zelené slovně podporoval. Je to jedna ze stran, která do Evropského parlamentu a do zemí současné Evropy bezesporu patří. Patří tam schopní sociální demokraté, nějaká křesťanská strana, pravicová strana a zelení.

Co si myslíte o absolutním úpadku tuzemské pravice, hlavně tedy ODS?

Je to důsledek zavedení hurá kapitalismu, ale po dvou svobodných volbách. Voliči si dobrovolně zvolili ODS, mnoho lidí si koupilo kupony v kuponové privatizaci, tudíž se chtěli podílet na privatizaci před tím znárodněného majetku. Lidé si to zvolili. Pochopitelně, když se v celém světě odehrává krize pravicových vlád, tak je logické, že se to projeví i u nás. Přesto si myslím, že si toho hodně zavinila ODS sama. A odrazuje i neustálé spojení Václava Klause, bývalého předsedy ODS, a Miloše Zemana, kteří spolu uzavřeli opoziční smlouvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…