Baumruk z PRO: Babiš musí vědět, že řídit resort jako firmu nebude fungovat

29.01.2014 21:41

ROZHOVOR Sportovní manažer a komentátor Jiří Baumruk se stal předsedou nového politického hnutí PRO, které se dříve jmenovalo Uzdravme naší politiku (UNP). Do jakých voleb toto nové hnutí půjde a čeho chce dosáhnout? Na to Baumruk odpovídal v rozhovoru ParlamentníchListů.cz, v němž mimo jiné prozradil i svůj názor na vládu Bohuslava Sobotky, či na Andreje Babiše.

Baumruk z PRO: Babiš musí vědět, že řídit resort jako firmu nebude fungovat
Foto: hnutí PRO
Popisek: Předseda hnutí PRO Jiří Baumruk

Před pár dny se v Praze konal sněm politického hnutí PRO. Delegáti schválili za předsedu tohoto hnutí vás. Jak jste se k tomuto hnutí dostal? Vždyť jste v parlamentních volbách kandidoval za blok Hlavu vzhůru, i když jako člen hnutí Pro sport a zdraví.

Já jsem v hnutí Pro sport a zdraví pracoval na bázi komunikace, nebyl jsem člen. Jenom když se stavěl volný volební blok Hlavu vzhůru, tak mne prostřednictvím sportovců oslovili, abych kandidoval. Ale nebyl jsem členem ničeho a nikde. PRO je pak nový název původního politického hnutí Uzdravme naši politiku, tedy UNP. Toto hnutí pak má celou řadu zastupitelů na Praze 5. S některými z nich jsme se potkali už při projektu Hlavu vzhůru, proto mne někteří oslovili, že chtějí, abych s nimi pokračoval dál.

Jaké cíle má hnutí PRO?

Především komunální volby. Myslíme si totiž, že je třeba začít dole. Chceme začít spolupracovat nejenom s hlavním městem Prahou, což je sice kraj, ale i s některými podobnými hnutími v různých obcích v republice, které také takto podobně působí. Chceme jako výkladní skříň pro naše fungování pak použít fungování na Praze 5, což je docela úspěšný model. Proto chceme do politiky získat lidi, co mají něco za sebou, kteří něco v životě dokázali. To znamená ne profesionální dlouholeté politiky – i když ani dlouhodobý komunální politik není žádné stigma, žádná nemoc. Hlavně chceme lidi, kteří něco dokázali a kteří se chtějí do politiky zapojit, ale možná nevědí kudy a kam a jak.

Co se týče politické kultury v naší zemi, řekl jste kdysi, že ji chcete zlepšit. Podle vás se v poslední době ona „kultura“ výrazně zhoršila?

Já bych to nechtěl hodnotit jedním okamžikem, jedním příběhem, že třeba bylo všechno špatně za vlády Petra Nečase, a teď je naopak vše dobře, tak to určitě není. Ale obecně si myslím, že ty poslední roky se to čím dál víc zhoršuje, což asi zejména pociťují běžní občané. Řada z nich mi ale říká: jak jsi se mohl dát na politiku, vždyť to je špína! Já jim ale odpovídám tak, že si nemyslím, že je politika špína, je to prostě neživá věc. To jen lidi v politice – a jen někteří z nich - jsou tzv. špinaví. A stejné je to i s tvrzením, že všichni politici jsou hajzlové. Když jsem na nějaké akci v malé obci, tak na podobné řeči vždy odpovídám: ´To nemyslíte snad vážně. Vy si toto myslíte o svém starostovi?´ Na to ale obyčejně reagují tak, že ne, že ten jejich starosta je skvělý.

Ani hnutí PRO si nemyslí, že politika a politici je jen jeden pytel. Daleko víc těch politiků je drtivá většina slušných lidí, co chtějí dělat něco pro ty ostatní. My chceme jenom to, aby to bylo vidět a aby lidé politiku začali vnímat také v jiném světle.

Co si myslíte o lidech, kteří budou v kabinetu Bohuslava Sobotky?

Já nechci nastupující ministry soudit, neboť řadu z nich buďto neznám, anebo je znám jen podle jména. Ten kabinet je ale obrázek toho, jak do politiky přicházejí jen někteří čerství lidé, což je logické, neboť nemohou přijít všichni noví. Takže chápu, že to je určitý mix a shodou okolností se to v těch volebních urnách zamíchalo tak, že tam jsou lidé, kteří jsou v politice dlouho, méně dlouho anebo krátce anebo v ní dosud nebyli vůbec. A je samozřejmě otázkou, jak to bude fungovat. Politika není určitě jednoduchá disciplína, což vidíme už při vyjednávání o vládě. Volič je ale ten pán, ten to tak namíchal a je úkolem politiků, aby se domluvili. Jiný úkol teď nemají. Že bychom si řekli: tak ten volič ty karty zamíchal špatně, tak je zahodíme a budeme je rozdávat znovu, tak takto se ani v mariáši nehraje. Politici musí najít i průniky v koaličním vládnutí, což je samozřejmě složitější, než ve většinovém systému, kde větší bere. Já nemusím s řadou politiků souhlasit, nebo souhlasit s jejich programy, ale každá země potřebuje svoji vládu. Já jsem zvyklý respektovat výsledky voleb, stejně tak jsem zvyklý respektovat zvoleného prezidenta. Říkat, že není můj prezident, tak to mne připadá hloupé a dětinské.

Jak třeba na vás působí slova Andreje Babiše, když tvrdí, že bude řídit ministerstvo jako firmu?

Přestože to je člověk, který není nijak politicky dotknutý, tak podle mne musí dobře vědět, že to nebude fungovat tak, že přijde na schůzi politické strany a rozdá úkoly jako ve firmě a pak vyplatí prémie. Tak to určitě není. Já si spíš myslím, že má svými tvrzeními na mysli určitou zodpovědnost, tedy jako v případě řízení své firmy. Že cílem asi je, aby ta ´firma´ nějak prosperovala. Proto mu věřím, že do politiky jde s tím cílem, aby republika prosperovala. Jestli se mu podaří k tomu přispět nebo ne, to je samozřejmě věc druhá. Ale nemyslím si, že by měl úplně identické představy o řízení akciové společnosti a republiky. Tady není možné zaměstnance, tedy občany, propustit, budou tady s námi i méně výkonní zaměstnanci, jen je potřeba to nějak dát dohromady....

Jenže Andrej Babiš není zrovna jednoduchá osobnost: Nemůže třeba předložit čisté lustrační osvědčení, tedy prozatím. Navíc kolem něj byly v minulých dnech hádky ve sněmovně, kdy třeba poslanec Miroslav Kalousek o něm nepřímo tvrdil, že je estébákem a služební zákon pak nazval podle něj „Lex Babiš“. Jak na vás působí tyto dohady kolem Babiše?

Já nechci zlehčovat, jestli to tak je nebo není – v každém případě se ani ústavní právníci neshodli, jestli má mít ministr lustrační osvědčení nebo ho nemá mít. Dokonce snad původně lustrační zákon byl jen na omezenou dobu...Já osobně mám čisté lustrační osvědčení, takže nijak nefandím těm, co jej nemají čisté. Nejsem si ale jistý, jestli po době téměř 25 let je to všechno účinné. Nikdo neví, jak je to v jeho případě, možná, že to ví jen slovenský soud. To, co se odehrává kolem něj a pana poslance Kalouska, jsou ale podle mne jen politické střety odcházejícího politika a politika nastupujícího.

Když už jsme hovořili o komunální politice, tak co podle vás Praze chybí? Jaké má Praha ty největší problémy, které je nutné řešit?

To, co slýcháváme dnes a denně, tak to je doprava a s tím související životní prostředí. Možná i zdravotnictví, kde to šlo v minulosti různými směry – ať už je to zřizování pohotovostí nebo zřízení třeba centrální pražské nemocnice. Musím tady vzpomenout i parkovací zóny...to jsou věci běžného provozního charakteru, s nimiž se běžný občan, i návštěvník Prahy, setkává dnes a denně. Pak je to určitě i čistota města. Ale i mnoho dalších věcí.

Bude se hnutí PRO účastnit eurovoleb 2014?

Ne, tak s tím nepočítáme. Chceme se dobře připravit do komunálních voleb a nechceme kandidovat do jakýchkoliv voleb jen proto, abychom účinkovali tzv. ve volbách. Myslíme to vážně s komunální politikou. Pokud něco voličům slíbíme, tak to chceme i splnit. Pořád se vracím na začátek: chceme nabídnout spolupráci lidem, kteří něco dokázali, chceme přispět ke zlepšení kultury politiky v naší zemi a určitě na prvním místě v tom nebude si to nějakým způsobem někde jinde vysoutěžit. To není prioritní cíl našeho hnutí, náš prioritní cíl jsou komunální volby.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…