Bělobrádek se vrátil z Kyjeva a promluvil o silovém řešení proti Putinovi

05.05.2015 15:47

ROZHOVOR Na Ukrajinu zavítal minulý týden Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, vicepremiér a ministr pro vědu, výzkum a inovace. ParlamentníListy.cz se ho proto zeptaly na jeho poznatky z této země. "Ukrajina musí především skoncovat s obrovskou korupcí, která zemí doslova prorůstá. Omezit byrokracii. Provést strukturální ekonomické reformy. Prosadit vládu práva a spravedlnost," uvedl. A také na minské dohody. "Pokud je Putin poruší, pak se s největší pravděpodobností místo EU a německé diplomacie dostanou ke slovu USA, které od počátku prosazují silové řešení."

Bělobrádek se vrátil z Kyjeva a promluvil o silovém řešení proti Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Byl jste na konferenci Support for Ukraine v Kyjevě. Co vás na ní zaujalo a v čem konkrétně a prioritně je třeba této zemi pomoci?

V první řadě si Ukrajina musí pomoci sama. A to tím, že zvládne nutné reformy. Především musí skoncovat s ohromnou korupcí, která prorůstá zemí doslova od shora až dolů. Musí zefektivnit státní správu a podstatně omezit byrokracii. Musí provést strukturální ekonomické reformy a reformu veřejných financí. Musí prosadit vládu práva a spravedlnost. Vláda s reformami začala, ale stále jsou nedostatečné. Přičemž mezinárodní finanční pomoc, která je potřebná v řádech desítek miliard dolarů, je podmíněna právě úspěšným provedením reforem. Za ČR jsem slíbil pomoc v oblasti školství a budování nezávislých médií, což jsou priority, které jsme si vzali za své.

Ukrajina potřebuje být podle vás svobodná, mírová a jednotná. "Neuznáváme ruskou anexi Krymu, ani odtrhávání dalších území," zaznělo ve vašem projevu v Kyjevě. Co ale má dělat s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou, které pošilhávají po Moskvě a příliš kyjevskou vládu neberou?

Nepovažuji za reálné, že by se tyto oblasti připojily k Rusku. To ostatně podepsalo minské dohody, které naopak počítají s tím, že Ukrajina obnoví svou kontrolu nad východní hranicí, kudy nyní volně proudí ruská vojenská pomoc separatistům. Bude ale nutné vést vnitroukrajinský dialog a provést státoprávní reformy. O nich musejí svým hlasem rozhodnout sami Ukrajinci, bez ohledu na národnost a jazyk.

Minské dohody jsou podle vás "posledním pokusem o diplomatické řešení. A Putin si musí být vědom toho, že pokud tento pokus selže jeho vinou, EU a USA mohou přehodnotit svůj postoj ohledně posílení obranyschopnosti Ukrajiny, včetně dodávek zbraní a další vojenské pomoci". Chápu to tak, že případná příliš vlažná reakce Západu by posílila agresivní choutky Ruska? Dokáže ale být EU v takovém případě opravdu razantní a jednotná?

Nejde o reakci Západu, ale o chování Ruska. EU ukázala pevný postoj v případě sankcí, které přispěly k uzavření minských dohod. Pokud je Putin poruší, pak se s největší pravděpodobností místo EU a německé diplomacie dostanou ke slovu USA, které od počátku prosazují silové řešení.

Spokojí se Rusko se současnou situací? Podle některých názorů se bude snažit si vybojovat koridor na Krym. Karel Schwarzenberg dokonce nedávno prohlásil, že Putin chce Ukrajinu celou a získá ji. Jak vy tohle vidíte?

Nevím, s čím se hodlá spokojit prezident Putin, do hlavy mu nevidím. Vím jen tolik, že takové dobrodružství by nejen uvrhlo Rusko do tvrdé mezinárodní izolace, ale hlavně přesahuje jeho zejména ekonomické kapacity. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…