Bělobrádkův muž jde za Babišem. Víme, co by pro něho jako náměstek udělal

26.01.2014 6:40

ROZHOVOR Novým náměstkem na ministerstvu financí by mohl být Ondřej Závodský, nevidomý právník, který byl oceněn Nadačním fondem proti korupci. Na pozici jej doporučili lidovci, neboť pomohl kdysi rozkrýt podezřelé smlouvy na ministerstvu vnitra. Závodský v rozhovoru ParlamentnímListům.cz prozradil, co by rád v resortu – pokud se náměstkem opravdu stane – napravil.

Bělobrádkův muž jde za Babišem. Víme, co by pro něho jako náměstek udělal
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

V neděli se máte sejít s Andrejem Babišem, a jakožto budoucím ministrem financí s ním máte probírat, zda se stanete novým náměstkem na ministerstvu financí. Co od této schůzky očekáváte?

Jdu na ni s tím, že se náměstkem stát chci. Bude ale záležet nepochybně na obou stranách a bude záviset i na tom, zda se panu Babišovi bude zamlouvat můj plán, čeho bych chtěl dosáhnout. A samozřejmě bude záležet i na tom, jestli budu cítit ze strany pana budoucího ministra pro ten plán také nějakou podporu.

Médiím jste již v minulých dnech sdělil, že můžete nabídnout specializaci na problematiku pronájmu a odprodeje státního majetku. Podle vás může stát v této věci hodně ušetřit. Můžete k tomu říci podrobnosti?

Ministerstvo financí je jedním z orgánů státní správy, které má na starosti i odprodej státního majetku. Jestliže se tady zkrátí doba toho schvalování odprodeje státního majetku, tak bude možné nepochybně dosáhnout i větších výnosů z tohoto odprodeje. Pak v takovém případně pochopitelně budou i vyšší příjmy do státního rozpočtu.

Prý vás také zajímá problematika dohledu nad hazardem. V čem tady chcete pomoci?

Existuje celá řada rozhodnutí ministerstva financí, která čekají na přezkoumání a která podle našeho názoru ve věci povolování výherních automatů odporují zákonu. Tady bude podle mého názoru potřeba zjednat nápravu.

Byl jste oceněn Nadačním fondem proti korupci. Můžete přiblížit, oč tady šlo?

Jedná se o záležitost ještě předtím, než byl Nadační fond proti korupci založen. Jde o události z roku 2010, kdy jsem si stopoval zařízení Služeb pro ministerstva vnitra proti některým protizákonným rozhodnutím, v jejichž pozadí lze tušit korupci.

Prý jste právě tady pomohl rozkrýt podezřelé smlouvy na ministerstvu vnitra a přitom jste nevidomý. Jak jste konkrétně a prakticky smlouvy rozpoznával? Využíval jste Braillova písma?

Ona už ta praxe, kdy se využívalo Braillova písma, je už několik let a možná i desítek let zastaralá. Já jsem byl a býval jsem ředitelem právního oddělení a veškeré věci, které studuji, tak studuji na počítači s hlasovým výstupem – to znamená, ať jde o věci schvalované, tedy v textovém formátu, nebo už podepsané, to znamená naskenované.

A nemůže tady v této formě dojít k nějaké dezinterpretaci?

Nikdy k žádné dezinterpretaci nedošlo. Jestliže mám nějaké pochybnosti, tak se obrátím na někoho vidícího.

Když už o tom, že jste nevidomý, hovoříme, stalo se někdy, že vám někdo dal najevo, že nemáte ve státní správě co dělat a navíc ve vysoké funkci?

Od lidí, se kterými pracuji, jsem se s tímto názorem nikdy nesetkal, a od primitivů, kteří měli nějaký konkrétní zájem na tom, abych nějakou práci nedělal, tak tam jsem se s tím opravdu setkal.

Co vám nejvíc vadí na českých politicích a obecně na politice?

Ve veřejném životě mne nejvíc vadí přístup k vymahatelnosti práva. Jestliže v České republice existuje celá řada nálezů Ústavního soudu, rozhodnutí obecných soudů, vyjádření ombudsmana a dalších autorit naší země a tato rozhodnutí nejsou respektována a není tak respektován ani zákon, tak je něco úplně špatně. Já si nemyslím, že změním – ať budu kdekoliv – otáčení zeměkoule opačným směrem, ale je potřeba k oné vymahatelnosti práva nějak přispět.

Vy osobně věříte Andreji Babišovi v tom, že dosáhne oné „lepší vymahatelnosti práva“, či efektivnějšího hospodaření státu?

Nemyslím si, že tady může změnit během několika let - ať to bude jakýkoliv člen nastupující koaliční vlády – něco zcela diametrálně, ale přinejmenším se o to musí on, i my všichni, nějak pokusit, a to v jakékoliv personální sestavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…