Bílé svině! Na českém venkově řádí Rumuni a teče krev. Místní rodák Tomáš Zdechovský má důležité zprávy

08.07.2016 17:00

ROZHOVOR Pobodání a výhrůžky vyvražděním rodiny. Lidé na Vysočině volají v souvislosti s násilnými činy minulých dnů po domobraně. Radikalizaci nálad v jednom z nejchudších regionů republiky se snaží mírnit europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Zaměstnavatelé by měli vysvětlit agenturním zaměstnancům, že naše zvyky jsou úplně jiné, než jsou u nich, a bylo by dobré, aby se obě skupiny zbytečně neprovokovaly,“ doporučil europoslanec, který apeluje nejen na veřejnost, ale i na policii a českou vládu. Problém je podle něj hlavně s Rumuny.

Bílé svině! Na českém venkově řádí Rumuni a teče krev. Místní rodák Tomáš Zdechovský má důležité zprávy
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Další lidi napadli na Vysočině agresivní Rumuni. Poté, co byl předminulou sobotu v Humpolci brutálně pobodán mladík z diskotéky, další dva incidenty se odehrály o uplynulém víkendu. Informoval o tom server Deník.cz. Vy jste se o tyto případy začal zajímat…

Ano, protože se na mě hned obrátili lidé z Vysočiny. V tomto regionu není příliš obvyklé, aby docházelo k trestným činům, jako jsou pokusy o vraždu nebo znásilnění či tvrdé bitky, kdy jsou lidé domláceni do stavů, že musí být přivolaná záchranná služba.

Navíc hned po těchto událostech se začali poměrně radikalizovat místní příznivci nacionalistických hnutí. Přes své asistenty jsem si o tom zjišťoval informace a chceme situaci řešit. Je potřeba, aby došlo k nějakému preventivnímu zásahu a vysvětlení pravidel, ať už prostřednictvím policie, nebo majitelů agenturních firem, které lidi zaměstnávají v agenturních podnicích. Situace by se jinak mohla vyhrotit.

Takže na Vysočině je určitá komunita cizinců, kteří jsou zaměstnáváni agenturami. Zmiňujete roli zaměstnavatelů. Jak by mohli přispět ke zmírnění radikálních nálad? 

Určitě by přispět mohli. Zaměstnavatelé by měli vysvětlit agenturním zaměstnancům, že naše zvyky jsou úplně jiné, než jsou u nich, a bylo by dobré, aby se obě skupiny zbytečně neprovokovaly. Většina trestných činů byla spáchána pod vlivem návykových látek, konkrétně alkoholu. Máme před sebou víkend. Opravdu bych doporučoval, aby se lidé příliš nezdržovali na různých zábavách, protože by mohlo dojít k nějaké odplatě. Radikalizují se hlavně mladí lidé mezi 14 a 20 lety a právě u nich by výrazně mohlo pomoci, kdyby se začalo s lidmi mluvit.

Jestli správně rozumím, tak v regionu začali více zaměstnávat cizince…

V současné době zaměstnavatelé nemají pracovní sílu a je to problém celé České republiky, takže přišli agenturní zaměstnanci z různých zemí; a problém je hlavně s těmi, kteří přišli z Rumunska. Mají jazykové problémy i problémy s kulturními odlišnostmi.

Nepředpokládám, že by na Vysočině nebyli nezaměstnaní. Je to tak, že cizinci jsou, jednoduše řečeno, ochotni pracovat za menší peníze než Češi, a proto je jejich zaměstnávání pro podniky výhodnější?

Na Vysočině asi v tuto chvíli není problém v tom, že by nechtěl nikdo pracovat. Nezaměstnanost je skutečně nejnižší v historii od roku 1990. Lidi nejsou. Firmy také potřebují určité druhy profesí, které třeba v regionu nenajdete. Museli by je dovážet i z České republiky. Myslím si, že řada agentur se snažila získávat naše pracovníky, ale prostě lidé na pracovním trhu v současné době nejsou. Pokud firmy mají stihnout nasmlouvané zakázky a kontrakty, tak je musí dovézt.

To, co se stalo, je nutné co nejrychleji řešit a začít o tom veřejně mluvit, udělat maximum pro to, aby se případy neopakovaly. V tom druhém případu, který se stal v Havlíčkově Brodě, šlo o to, že si lidé začali věci vysvětlovat a vše skončilo rvačkou. To je zbytečné. Skupina kolem napadeného, který byl pobodaný, a lidé, kteří zase jsou v komunitě lidí agenturních pracovníků, by se teď neměli setkávat, protože napětí roste. Ještě upozorním, že v této oblasti příliš obyvatel romské národnosti nežije. A pokud ano, tak jsou naprosto bezkonfliktní. Symbióza mezi většinovým a menšinovým obyvatelstvem byla, lidé normálně pracují, je tam soužití až příkladné.

Ocitovala bych pro dokreslení Deník.cz, kde v souvislosti s jedním z napadení uvedli: „Místo slov lítosti nad agresivním činem mu podle svědka měli cizinci říct, že je dobře, že to mladík schytal a mělo by se to stát všem bílým sviním.“ Vy jste se, pokud mám správné informace, obrátil s nějakým podnětem i na policii. Je to tak?

Jak jsem říkal, z té oblasti pocházím, takže jsem kontaktoval i lidi na policii. Je nutné s místními lidmi mluvit. Na Facebooku vznikají nápady na vznik domobrany. Nejde o situaci, ve které by byla nutná domobrana. Nejde o nějaké rasově motivované konflikty. Prostě k nim došlo, ale nejde generalizovat důvod. Jediné, co je potřeba zajistit, je, aby už k tomu nedocházelo, a proto je potřeba, aby se na zklidnění situace podílelo co nejvíce obyvatel. Jsem v kontaktu s místní samosprávou, ale tohle není kompetence starostů, spíše něco mohou udělat zaměstnavatelé a policie. Je nutné dodat, že jde o oblast kolem Želivky, která je dlouhodobě podfinancovaná; jde o jednu z nejchudších oblastí. Vláda i stát by se měly zamyslet nad většími investicemi do infrastruktury. Například z malých vesnic se dostat k zaměstnavatelům do Havlíčkova Brodu nebo jiných měst je poměrně obtížné, a pokud lidé nevlastní auto nebo řidičský průkaz, nemyslitelné.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…