Biolog a signatář výzvy vědců Jaroslav Petr: Zdi a ploty nic neřeší. Na tom, jak to v Africe vypadá, jsme se dost podepsali

24.08.2015 4:49

ROZHOVOR Afrika má potenciál uživit se sama, ale z mnoha důvodů jej nevyužívá. My na tom nejsme bez viny. Situace, jaká zavládla v severní Africe po „arabském jaru“, je kromě jiného důsledkem prudkého vzestupu cen potravin, na kterém se evropské země výrazně podílely. Tak hovoří biolog Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby, kde se zabývá reprodukční biologií hospodářských zvířat. Také přednáší biotechnologii živočichů na České zemědělské univerzitě a je signatářem výzvy Vědci proti strachu a lhostejnosti.

Biolog a signatář výzvy vědců Jaroslav Petr: Zdi a ploty nic neřeší. Na tom, jak to v Africe vypadá, jsme se dost podepsali
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou, že by stát měl nařídit majitelům prázdných bytů, aby v nich ubytovali uprchlíky?

2%
98%
hlasovalo: 11916 lidí

Co se vám vybavilo v mysli, když jste byl požádán, jestli byste se nepřipojil k signatářům výzvy?

Bylo toho víc. Například článek na jednom nejmenovaném serveru, kde autor líčil děsivou vizi epidemií, které do Evropy zavlečou imigranti, a diskuse plná nenávisti pod ním. Hned vedle byl článek o více než stovce případů salmonelózy v Plzni, která vypukla jen proto, že někdo nedodržel základní hygienická opatření. Nediskutoval k tomu nikdo. Vybavili se mi moji známí ukrajinského původu. Tihle skvělí lidé nedávno požádali o změnu příjmení, protože se jim a jejich dětem u nás těžko žije s rusky znějícím příjmením. Vybavili se mi moji příbuzní, kteří prchali za války vJugoslávii z pekla Bosny.

Opravdu míra nesnášenlivosti a xenofobie v české společnosti došla až tak daleko, že je třeba se vůči ní vymezit?

Obávám se, že ano.

Kdo je podle vás hlavním viníkem této situace?

My všichni. To, jak přemýšlíme, jak žijeme.

Podle statistik se osmdesát procent obyvatelstva v Česku na uprchlíky dívá skrze prsty. Jaké by bylo vaše hlavní sdělení pro spoluobčany, aby své postoje více promysleli?

Představte si, že jste museli sebrat svou rodinu, opustit všechno, co jste měli, a prchnout do ciziny. A představte si, že tam na vás nahlížejí tak, jako my nahlížíme na uprchlíky, kteří k nám přicházejí.

Migrační vlna v Evropě dospěla do obrovských rozměrů. Nemyslíte si, že by se proti ní měly státy Schengenu nějak bránit?

Postavení zdí a plotů tenhle problém nevyřeší. Musíme pomoci s řešením problémů, které vyhánějí lidi z domovů. V tom zatím selháváme.

Většina levicových intelektuálů se v tomto ohledu vyjadřuje tvrdě proti výbojné zahraniční politice USA. Jak vy na to nahlížíte?

V tomto ohledu se zřejmě nemohu počítat k většině levicových intelektuálů. Je to příliš komplikovaný problém, než abychom ho mohli přičíst na vrub jednomu faktoru. Je naivní si myslet, že změnou zahraniční politiky USA lze dosáhnout harmonie tam, kde harmonie není. Faktem ale zůstává, že vojenské mise úspěch nepřinesly a situaci mnohdy ještě více zkomplikovaly. Došlo například k mnohonásobnému zvýšení produkce opia v Afghánistánu a ta je zdrojem financí pro Tálibán. Kořeny současných problémů jsou ale širší a hlubší.

Jakým způsobem by měl být podle vás potlačen Islámský stát?

Vojensky.

Do jaké míry je Afrika potravinově soběstačná?

Afrika má potenciál se uživit sama, ale z mnoha důvodů jej nevyužívá. My na tom nejsme bez viny. Situace, jaká zavládla v severní Africe po „arabském jaru“, je kromě jiného důsledkem prudkého vzestupu cen potravin, na kterém se evropské země výrazně podílely. Přispěli jsme k němu například tím, že značnou část zemědělské půdy využíváme k produkci biopaliv. Evropa blokuje rozvoj geneticky modifikovaných plodin, které by mohly pomoci řešit problémy produkce vlastních potravin v Africe.

Bude schopna Evropa všechny tyto uprchlíky vstřebat, když musí řadu strategických surovin dovážet?

Nějak zapomínáme, že evropská populace stárne a vymírá. Masovou imigraci nelze vyhlásit za řešení tohoto problému. Ale na druhé straně je v Evropě evidentně prostor pro další obyvatele. Problém představuje jejich integrace do evropské společnosti. Pokud tito lidé zůstanou vyloučeni ze společnosti, je zaděláno na další vážné problémy. To však nezáleží jen na těch, kdo k nám přicházejí. Těžko se integrovat do společnosti, která vás nechce. A integrovat se plně do současné české společnosti je velmi obtížné i pro lidi, kteří se o to ze všech sil snaží.

Pane profesore, zamýšlel jste se nad budoucností lidstva a jakým způsobem?

Ano, zamýšlel. Mockrát. I proto, že obor biotechnologií, ve kterém pracuji, vidím jako jednu z nadějí pro řešení některých problémů, se kterými se současné lidstvo potýká. Já jsem optimista, věřím, že to lidstvo zvládne. Bohužel, problém současné imigrace není zdaleka největší překážka z těch, které budeme muset my, naše děti a naši vnuci zvládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…