Blatnému nebude dobře, starosta Chebu prozradil všechno. Pravda o nabídce od Němců

13.02.2021 7:40

ROZHOVOR „Na schůzce s ministrem zdravotnictví a s náměstkem Černým jsem byl osobně přítomen a slyšel každé slovo. Nikdo z chebských lékařů ani nikdo jiný tam neřekl, že Němci zabírají v současnosti lůžka v chebské nemocnici. V Chebu neleží ani jeden Němec a ze strany náměstka šlo o účelovou lež, díky níž chce doložit, že si za kolaps nemocnice vlastně můžeme, když tu léčíme Němce,“ konstatuje starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). „Připadá mi, že cílem vlády je držet problémy pod pokličkou a za žádnou cenu nepřipustit vlastní chybu a selhání. Tím by bylo i přijetí nabídky pomoci ze strany SRN,“ domnívá se.

Blatnému nebude dobře, starosta Chebu prozradil všechno. Pravda o nabídce od Němců
Foto: Archiv Antonína Jalovce
Popisek: Antonín Jalovec

Cituji z vašeho twitteru – „Blatný ve čtvrtek dopoledne v Chebu: Kapacity nemocnic jsou dostatečné, pomoc Německa nepotřebujeme. Blatný ve čtvrtek večer v Praze: Nemocnice jsou na hraně kapacit. Situace je vážná!“ O chebské nemocnici se v celé republice ví, že je už nějakou dobu na hraně, či spíše za hranou svých kapacit. Platí to i nyní?

Platí to permanentně. Dochází sice k početným převozům pacientů mimo kraj, ale uvolněná lůžka jsou během několika hodin opět zaplněna.

Proč vlastně nevyužijeme německé pomoci? Tamní zdravotnictví je kvalitní, Cheb je na hranicích, případný převoz pacientů by tam byl kratší než do leckteré české nemocnice...

To se musíte zeptat vlády. Máme zdokumentováno, že Německo je ochotno pomoc nabídnout, byť počty lůžek k dispozici se v čase mění. Vláda ale SRN o poskytnutí pomoci (dle mých informací) nikdy nepožádala.

„Když čtu, že ministr Blatný posílá do chebské nemocnice tým odborníků, zaraduji se, že přetíženým lékařům konečně někdo pomůže. A pak zjistím, že jde o kontrolory, kteří mají prověřit případná pochybení chebských zdravotníků,“ je další váš twitterový postřeh. Přišla už do chebské nemocnice kromě kontrolorů i nějaká personální výpomoc?

Původně avizovaná kontrolní skupina nakonec nedorazila, dorazil ministr se svým týmem. Při návštěvě v Chebu 4. února přislíbil, že sežene tři atestované internisty. Do dnešního dne (11. 2.) nedorazil ani jeden, snad zítra přijedou dva. Na slíbeného třetího asi nikdy nedojde.

„Výroky náměstka ministra zdravotnictví Černého v nedělních Otázkách Václava Moravce ve smyslu, že příčinou krize v chebské nemocnici jsou němečtí pacienti a kraj si nedokáže vykomunikovat pomoc, jsou lživé a mají jen účelově ospravedlnit lidsky neobhajitelný odpor vlády k přijetí pomoci ze SRN,“ konstatujete dále na sociálních sítích. Jaká je tedy pravda?

Na schůzce s ministrem zdravotnictví a s náměstkem Černým jsem byl osobně přítomen a slyšel každé slovo. Nikdo z chebských lékařů ani nikdo jiný tam neřekl, že Němci zabírají v současnosti lůžka v chebské nemocnici. V Chebu neleží ani jeden Němec a ze strany náměstka šlo o účelovou lež, díky níž chce doložit, že si za kolaps nemocnice vlastně můžeme, když tu léčíme Němce.

„Mojí manželce volá plačící kamaráda, že jejího příbuzného s dýchacími obtížemi a s oboustranným zápalem plic v nemocnici nehospitalizovali, protože se musí postarat o vážnější případy. Opravdu je to vládě jedno, že jde o životy?“ ptáte se v dalším příspěvku. Už jste našel odpověď?

Nerozumím, jakou odpověď bych měl najít. Vláda s námi nekomunikuje, takže její odpověď neznám. Připadá mi ale, že cílem vlády je držet problémy pod pokličkou a za žádnou cenu nepřipustit vlastní chybu a selhání. Tím by bylo i přijetí nabídky pomoci ze strany SRN.

V německém tisku vychází článek „Fake News aus Prag“. Co v něm píšou?

Píšou, že náměstek ministra Černý šíří fake news, že v Chebu zabírají postele Němci, a ohrazují se vůči tomu.

Ředitel chebské nemocnice Martin Krušina v pořadu Ptám se já uvádí, že nemocnice funguje jako kontinuální překladiště a dovolávat se pomoci u dveří ministra zdravotnictví nemá smysl. „Budu za toho nejhoršího, co to neumí zvládnout. To už jsem teď,“ řekl. Vy k tomu dodáváte povzdech: „Kam jsme se to dostali, když řediteli hrozí, že bude ministrem považován za neschopného, nebude-li problémy zametat pod koberec a přizná, že je situace kritická?“ Co k tomu říci více?

Je to další důkaz snahy tutlat problémy a svádět je na místní lidi.

„Ač jsem nebyl na lyžovačce v Itálii, nefáral jsem v karvinských dolech, nerekreoval se v Chorvatsku, nependloval do SRN, ani o víkendu nenavštívil žádný skiareál, stejně mě koronavirus dostihl,“ sdělujete na facebooku 9. února. Určitě nejen mnoho obyvatel vašeho města zajímá, jak jste na tom zdravotně?

Děkuji za optání. Průběh nemoci je u mě zatím naštěstí spíše mírný. Mám sice kašel a zvýšenou teplotu, ale věřím, že jako zdravě žijící aktivní sportovec nemoc zvládnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…