Blázen, hloupá ženská. Vymýšlí samé krávoviny. Hoďte na ni síť, udeřilo na ministryni Marksovou zprava

21.03.2016 11:12

ROZHOVOR První místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek je šokován některými návrhy, s nimiž přichází ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „To jsou neuvěřitelné krávoviny, co vymýšlí. A bohužel jsem neslyšel premiéra, že by prohlásil: promiňte, já mám ve vládě hloupou ženskou, já ji vyměním za chytřejší,“ prohlásil Rudolf Baránek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, protože útok proti malým podnikatelům a živnostníkům není podle něj žádné špásování, ale nebezpečný trend.

Blázen, hloupá ženská. Vymýšlí samé krávoviny. Hoďte na ni síť, udeřilo na ministryni Marksovou zprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Anketa

Který sousední národ máte nejraději?

3%
4%
83%
hlasovalo: 12226 lidí

Co říkáte nápadům z dílny paní ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové, z nichž řada může ztížit život podnikatelům a živnostníkům? Například navrhuje, že by se zaměstnancům měly platit první tři dny nemocenské. Nezatížilo by to hlavně malé podnikatele, kteří mají jen pár zaměstnanců?

Stejně jako pan senátor Kubera neřeknu paní ministryni jinak než Marksová-Engelsová. Ona a Jiří Dienstbier jsou největší levicoví radikálové v této vládě a dokonce u Marksové mám občas dojem, že je ještě levicovější než poslanci KSČM. Samozřejmě placení prvních tří dnů nemoci zatíží soukromníky, to je bez jakékoli diskuse.  Ale současně to přinese i další problémy, jako je třeba zneužívání nemocenské. Já bych nechtěl vypadat jako nelida, který nemá žádný soucit se zaměstnancem. To ani není pravda. Ale se soukromníkem nemá soucit vůbec nikdo. My máme ve volebním programu heslo: kdo inkasuje, ať platí. Dobře, když je paní ministryně takový levicový lidumil, když už by to muselo být, ale říkám, že to je špatné i kvůli zneužívání nemocenské, tak ať to platí stát. Jinak jsme zásadně proti. Prostě kdo inkasuje pojistné, ať platí nemocenskou.

Dalším zajímavým návrhem ministryně je požadavek na ochranu zaměstnanců před stresem. Dokážete si představit v praxi, jak živnostník podnikající třeba v pohostinství, v restauraci či hotelu, by mohl ochránit kuchaře, vrchní či servírky před stresem?

Mám problémy, jak některé nápady této vlády komentovat slušně. Paní Marksová-Engelsová dokazuje, že je naprostý blázen. To není normální tvor, tohle nemůže napadnout nikoho normálního. Dnešní život sám je celý velký stres. Soukromníci žijí v jednom kuse ve stresu, zaměstnanec v takovém stresu žít nemusí. Ministryně chce zřejmě zřídit nějaký útvar pro kontrolu stresu. To je taková hňupovina, že to ani nedokážu popsat.

Ale některé plány ministryně práce se obracejí i proti samotným zaměstnancům. Třeba ti, kteří pracují z domova, by asi nebyli nadšeni, kdyby bylo schváleno opatření, že zaměstnavatel musí zajišťovat pravidelný kontakt pracovníka s firmou. Což by znamenalo, že ten, kdo pracuje z domova, protože se třeba stará o malé dítě, by musel každou chvíli běhat na nějaké porady do zaměstnání, aby byl často v kontaktu s firmou. Není to v době mobilních telefonů, internetu, Skypu a dalších technických vymožeností naprostý nesmysl?

Co mám na to říci? Ministryně dokazuje, že – kromě toho, že je tato vláda odporně levicová – někteří členové vlády jsou prostě nenormální. A ona vede tuto hitparádu. To jsou neuvěřitelné krávoviny, co vymýšlí. A bohužel jsem neslyšel premiéra, že by prohlásil: promiňte, já mám ve vládě hloupou ženskou, já ji vyměním za chytřejší.

S odporem řady podnikatelů se setkal i nápad, že by vlastníci nemovitostí mohli svůj majetek pronajímat jen se souhlasem souseda. Nebylo by to protiústavní omezení vlastnického práva?

Paní ministryně asi velmi pozorně četla Kapitál svých dvou jmenovců Marxe a Engelse. Současní ministři dokázali za dva roky vlády napáchat hrozné věci, některé další ještě zaseli. To bude podobné, jako když bolševik znárodnil majitelům barák, některé tam sice nechal bydlet, nevyhnal je jako jiné, a nějaká babka domovnice si pak s majitelem dělala, co chtěla. To není jen hanebné, co levicoví ministři dělají, to už je velká ostuda. Je zajímavé, že Sobotka se k tomu nevyjadřuje, možná s tím souhlasí. Prostě po volbách musí dojít ke zvratu a tihle lidé musí být smeteni, jiná možnost není.

Zástupci Strany soukromníků včetně vás byli tento týden u toho, když Senát schválil elektronickou evidenci tržeb, takže už jejímu zavedení nestojí nic v cestě, protože prezident Miloš Zeman tento zákon bez problémů podepíše.

To už je dneska, po návštěvě Babiše u Miloše Zemana na Hradě, domluvené.

Nemrzí vás, že se přes veškeré snahy nepovedlo pravicové opozici ani zástupcům živnostníků a podnikatelů přijetí EET zabránit?

Já jsem napsal dopis, ve kterém děkuji všem, nejen našim členům, ale i našim sympatizantům z jiných politických stran, ODS, Svobodným, a profesním sdružením za velmi tvrdý boj. My se nemáme za co stydět, vyčerpali jsme všechny možnosti, i senátor za Stranu soukromníků ČR Ivo Valenta podal v Senátu velký výkon v tom, jak situaci popsal. Jsme velmi vděčni senátorům Vrecionové, Oberfalzerovi, Kuberovi, že dělali, co mohli. Ale současně v dopise upozorňuji, aby si lidé zapamatovali jména jako je Hajda, Baudyšová, Vícha, Veleba, kteří ministru Babišovi ve svých vystoupeních podlézali. To bylo hodně hanebné. I při minulém jednání Senátu vystupovali předseda a místopředseda Senátu Štěch a Škromach, oba bývalí odboráři, a ve svých referátech se divili, co soukromníci pořád chtějí, vždyť se mají dobře, ještě nikdy se tak dobře neměli, nikdy předtím jim stát nevytvářel takové podmínky jako teď, důkazem toho prý je, že soukromníků přibývá. Naprosto neuvěřitelná, levicová, populistická vystoupení dvou čelných představitelů sociální demokracie, funkcionářů Senátu a bývalých odborářů. Je velmi obtížné takové věci poslouchat, velmi obtížné je si uvědomit, že si nedělají legraci, že to tak opravdu myslí, že to skutečně není žádné špásování. Oni mají prostě ten bolševismus v sobě, a to je velmi nebezpečné, protože pořád přitvrzují.  My – tím myslím síly od středu doprava – je musíme ve volbách porazit. Není jiné řešení.

Ale ani odpůrci opatření proti podnikatelům se nevzdávají. Občanští demokraté už avizovali, že podají na elektronickou evidenci tržeb stížnost k Ústavnímu soudu.

Jedna ústavní stížnost ohledně kontrolního hlášení DPH na Ústavním soudu je. Je z naší dílny, ze Strany soukromníků České republiky, s podporou senátorů. ODS už prohlásila, že podá stížnost k Ústavnímu soudu na elektronickou evidenci tržeb, takže tam budou dvě. Naše stížnost už tam leží nějakou dobu, takže věřím, že už se k tomu Ústavní soud někdy v dohledné době dostane, protože jde o velmi závažné věci. EET má platit až od podzimu, uvidíme, co se ještě do té doby stane. Třeba se vládní koalice rozpadne, budou nové volby, vyhrají strany od středu doprava a tyhle nesmysly zrušíme.

Nevadí vám tvrdá opatření proti malým podnikatelům a živnostníkům, zdůvodňovaná tím, aby nekradli, o to víc, když vidíte, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který je navrhuje, teď sám čelí podezření z dotačního podvodu přes padesát milionů korun? A že z šestimilionové pokuty, která mu za to byla v minulosti vyměřena, nakonec jeho firma po odpuštění zaplatila pár desítek tisíc korun?

Já nechci být levný kritik ministra Babiše. Tvrdím, že – i když on je iniciátorem – může za tyto kroky celá levicová vláda. A věřme, že jí to voliči spočítají, nejen hnutí ANO, ale i sociálním demokratům a lidovcům. Teď budu mluvit ústy senátorky Vrecionové, která v Senátu prohlásila směrem k Babišovi, který seděl tři metry od ní: Jak může dotační podvodník o někom říkat, že honí podvodníky? Já jsem zvědav, jak celá kauza Čapí hnízdo dopadne, myslím, že je to velká ostuda. Pan ministr je zvyklý mluvit žoviálně, v pátek něco řekne a za týden to řekne úplně naopak, přitom preference mu vzrůstají. Ale tady se vyjádřil tolikrát protichůdně, že z toho musí být nevolno i těm, kteří ho mají rádi.

Upozorňuji všechny malé a střední soukromníky, jejich zaměstnance i jiné občany, že to, co proti nám současná vláda dělá, není náhoda. V tomto momentě je jasné, že to je trend. My jsme pro ně opět třídní nepřátelé, je to vidět z toho, že jdou natvrdo po malých soukromnících, přitom za těmi malými a středními podnikateli jsou daňové úniky jen sedm procent. Devadesát tři procent úniků jde od velkých, od těch, kteří nás teď honí. Nemám nic proti velkým, ale je to k zamyšlení. Nebudeme tak naivní jako naši tátové, z nichž někteří volili Gottwalda, a ten je pak znárodnil. My víme, že to je nebezpečný levicový trend a že musíme volebně uspět, nebo tady bude zle. Bude to naprosto nekompromisní souboj. Lidi k tomu nemohou být lhostejní. A já vidím z reakcí soukromníků, že dosud nikdy neměli takový strach, co bude pozítří nebo za týden, jako mají dnes. I když se někteří o politiku nestarají, její dopady na ně už silně doléhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…