Blízký přítel Zemana o schůzce v Lánech a prolhaných "čučkařích" z ČSSD

02.11.2013 11:01

JINÝMA OČIMA Předpovídali nám vymření do pár let. To se ale nekoná. Přes veškerou snahu antikomunistů, kteří učí děti ve školách lži o minulém režimu, je KSČM jasnou jedničkou na levici. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl hudebník, komunista, majitel zámku a ostravský Řek Statis Prusalis. Řeč byla také o jeho dlouholetém příteli Miloši Zemanovi a schůzce v Lánech se sociálními demokraty.

Blízký přítel Zemana o schůzce v Lánech a prolhaných "čučkařích" z ČSSD
Foto: Archiv SP
Popisek: Statis Prusalis

Jak je možné, že před volbami lidé hovořili o tom, že chtějí levicovou vládu, a nakonec levice skončila jen s 83 poslanci?

Lidé se chovají stále stejně. Málo přemýšlí nad významem doby a co ta která časová situace přináší. Jednou je naše chování podobné chování hloupé krávy, která nadojí prvotřídního mléka, a pak do něj kopne. Jindy se chováme jako snoubenci, kteří přichází na zjištěné, že manželství je přechod od lži k pravdě. Pokud jde o odpověď na otázku, komunisté svůj úkol splnili. Byli to jiní, kteří ztratili, a ne málo. Ale všechno se vším souvisí. Jde u socialní demokracie o skutečnou levici? Chová se takhle levice? Teď po volbách se spojí třeba s ďáblem, jen když budou u vlády. A je úplně jedno, jde-li o levicového parťáka, nebo ne.

A voliči? Ti zatím odpouští jako vždy. V těchto volbách, možná i v těch příštích. A zůstanou jen sliby. A ti malí velcí spojenci také zradí své voliče a ve spojení s levicí, sice s malým l a pod rouškou kompromisu, půjdou do všeho. Ba dokonce bez trochy skromnosti a vzhledem k výsledku ve volbách se nechají slyšet , že jedině bez komunistů. Pořád stejná písnička. Vše bez komunistů. Ano, zatím bez komunistů. Ale v budoucnu to může být jinak. Bude záležet na tom, jak se k sitauci postaví sami komunisté.

Jste spokojený s volebním výsledkem KSČM?

Každý z nás je malinko ješitný a není-li úspěch spojován také s jeho jménem, navíc byl-li na to po léta zvyklý, má snahu tento minimálně ponížit. Ne, neudělám to. V každém případě je to veliký úspěch mých soudruhů a naší strany. Pamatuji si, jak nám před dvaceti třemi lety předvídali vymření do pár let. Nejenže se vymření nekoná, ale mladí ve straně získávají ostruhy, a dá se říct, že stojíme před renesancí strany.

Mladí lidé se stále více zajímají o Marxe, o socialismus a potažmo komunismus. Má-li člověk schopnost nebýt zaslepený a umí-li být objektivní, vidí ten obrovský antikomunistický tlak na společnost. K dětem se dostávají ve školách za uplynulých dvacet tři let nepravdivé informace. Jsou vystaveny přijímat a učit se lež a vidíte přes všechno to snažení, mladí lidé si umí najít pravdu. Antikomunismus využívá všech dostupných technických vymoženosti jako je film k emočnímu působení na city člověka. Přes všechnu tuto negativní snahu má strana na svém kontě nejvyšší zisk v dolní komoře parlamentu.

S jakými pocity nyní sledujete dění uvnitř sociální demokracie?

Sociální demokracie sklízí ovoce svého chování, své politiky, své nedůslednosti. Kvůli křeslům jsou kámoši se všemi, a to se nevyplácí. Kvůli křeslům dokázali v nedávné minulosti i zradit, a to se neodpouští. Odpustit totiž i v politice znamená vyhodit z okna drahocenně nabyté zkušenosti.

Jaký podíl na krizi v ČSSD má váš dlouholetý přítel a prezident Miloš Zeman, u něhož se po volbách sešla skupinka kolem Michala Haška?

Jen nečisté svědomí a nedočkavost vede některé představitele sociální demokracie k činům a jednáním, která jsou v rozporu se slušností, včetně předsedy této strany, který si libuje v pózách víc, než se sluší. Tím víc padá kvůli jejich politickému amatérismu i sebemenší stín na hlavu státu. Nešlo o noční schůzku skupiny šohajů s děvčaty z vedlejší vsi, ale o setkání s prezidentem republiky, a to pro to, že pan prezident má nezpochybnitelné právo sejít se s kýmkoli a kdykoli v zájmu politického urychlení a získání politických informací z druhé strany. Lež není na místě, zvláště v tomto případě. Prezident je mimořádnou politickou veličinou a ti čučkaři si málo uvědomují, s kým měli tu čest. Mlžili, kroutili, lhali.

Která z variant pro utvoření vládní koalice je podle vás nejpřijatelnější? Nebo byste raději uvítal další předčasné volby?

S důvěrou voličů není radno si zahrávat. Ti možná odpustí, ale určitě nebudou ochotni odpouštět. Socialní demokraté hovoří o lásce k národu a lidem, a přesto se chovají, jak se chovají. Jedinou variantou, která by vedla k osvícení a přivedla socialní demokracii k pochopení její tolik důležité role a chování na scéně, je dohoda s KSČM. A do party by měl vstoupit i třetí mariášník - mladý a ambiciózní Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jaká by měla být role prezidenta Zemana v rámci příštího politického spektra?

Jsem opravdu rád, že můj přítel a prezident republiky vede svůj úřad bezchybně. Vytknout bych mu mohl snad jen polibek ruky jedné politicky zcestovalé umělkyni při vstupu do Vladislavského sálu. Jsou tady jiné významější ženy s nepochybně většími zásluhami, ale to bylo před inangurací, to se nepočítá.

Podle komunistické poslankyně Kateřiny Konečné může být KSČM brzy jasnou jedničkou na levici vzhledem k rozkolu v sociální demokracii. Souhlasíte s tímto tvrzením? A nastala podle vás doba, kdy by měli komunisté znovu vést tuto zemi?

Má-li být má odpověď fundovaná a míněná upřímně, pak KSČM je již nyní jasnou jedničkou na levici naší politické scény. Nikdo jiný nemá ty potřebné parametry. KSČM se těší hluboké úctě lidu této země nezávisle na volebních číslech. Lidé mají mnohé důvody a vysvětlení pro své chování u voleb, ale strany si lidé váží pro její postoje a dojde-li jednou na lámání chleba, to se budou mnozí divit.

Statis Prusalis (*1948) je hudebník, skladatel, dokumentarista, člen KSČM, majitel zámku Poruba a blízký přítel prezidenta Miloše Zemana. Do Československa se dostal jako kojenec v době, kdy v Řecku probíhala koncem čtyřicátých let občanská válka a čeští komunisté nabídli, že se postarají o několik tisíc řeckých dětí. Po dokončení základní školy absolvoval automobilovou průmyslovku a přes své mládí se stal řidičem Československého červeného kříže, vozil ale také politiky, např. generálního tajemníka Komunistické strany Řecka nebo čs. vládní činitele. Vystudoval konzervatoř a založil folkrockovou skupinu Atény, s níž absolvoval 5400 koncertů. Prusalis celkem 22 let pracoval pro československé zpravodajské služby. V roce 1990 byla Statisovi a celému souboru Atény zakázána činnost a zastaveno zprostředkovávání koncertů Koncertní a divadelní agenturou Krajského kulturního střediska. V Ostravě koupil za 96 tisíc korun zámek Poruba určený k demolici, který dodnes opravuje a v němž také žije a poskytuje pomoc potřebným. V současnosti točí filmy o bezpečnosti silničního provozu pro Centrum bezpečné jízdy v součinnosti s dopravní policií ČR a bez nároku na honorář. Je členem několika mezinárodních hudebních porot. Letos v červnu chystá comeback skupiny Atény a plánuje obnovit festival Ruské písně v Ostravě. Má čtyři dcery, které žijí společně se svými rodinami na porubském zámku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…