Bobošíková se baví strašením TOP 09: Tohle občany opravdu netrápí

18.08.2013 9:57

Předčasné volby, očekávané na říjen nebo listopad, znamenají pro všechny politické strany nutnost zmobilizovat všechny síly před soutěží o voliče. Chystá se i strana Suverenita, jejíž předsedkyně Jana Bobošíková dlouhodobě kritizuje řadu politických nešvarů. Nyní se prý usmívá rétorice TOP 09, prezentující se jako jediný strážce demokracie. A přála by si, aby přežila ODS, ve které jsou jako v jediné zbytky pravicového myšlení.

Bobošíková se baví strašením TOP 09: Tohle občany opravdu netrápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

V souvislosti s plánovanými předčasnými volbami a předvolební kampaní straší TOP 09 návratem komunismu, zmiňuje putinizaci země, varuje před nástupem prezidentského systému – tedy spíše autokratického prezidenta. Co o této rétorice Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga soudíte?

Musím se nad touto rétorikou usmívat. Nemyslím si, že by cokoliv z toho, o čem pánové hovoří, České republice hrozilo. Jde o vytahování naprosto zástupných problémů pomocí hesel a strašáků, a tak zanikají informace o fatálním ekonomickém propadu ČR, nehovoří se o hrůzostrašných krocích Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva financí a dalších. Kroky těchto institucí nepřinesly prosperitu Česku. Na rozdíl od těchto problémů se hovoří o strašácích, o kterých se nedomnívám, že by občany trápili.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Pokud jde o to zastrašování prezidentským systémem, jak byste se Vy stavěla ke změně systému z parlamentního na prezidentský?

Suverenita dlouhodobě říká, že tak, jak byla zakotvena přímá volba prezidenta do české legislativy, jde o nedomyšlený krok. Realita to ukazuje. Pokud naši zákonodárci přistoupili na přímou volbu prezidenta, mělo také dojít k úpravě našeho ústavního systému včetně prezidentských pravomocí, zrušení Senátu a k úpravám nejvyšších ústavních institucí a činností. Nyní je pozdě bycha honit. K diskuzi o změně systému bych se stavěla pouze v případě, že by šlo o komplexní diskuzi, ne pouze o jednoparagrafové opatření. Aby se pak znovu neplakalo nad rozlitým mlékem…

Považujete ODS za pravicovou stranu? Přežije podle Vás příští volby?

Jsem bývalou voličkou ODS. Občanští demokraté se odchýlili od svého programu, ale ještě pořád nejsou takoví pravdoláskaři a socialisté jako TOP 09. Přeji si, aby ODS přežila, byť zřejmě přežije pouze na hranici pěti procent. Jsou v ní ale zbytky pravicového myšlení.

Velkou část hlasů pro ODS ve volbách podle průzkumů vysaje TOP 09…

Je to možné. Nerozumím v této souvislosti tomu nepochopitelnému kroku odvrátit se od Václava Klause. Nerozumím občanským demokratům a považuji to celé za absurditu.

Věříte v nějaké možné budoucí angažmá Václava Klause v aktivní politice?

Velmi bych si to přála. Ale jedna věc je něco si přát, druhá věc je věřit a třetí je skutečnost. Já za Suverenitu říkám, že pokud by se Václav Klaus rozhodl pro návrat do aktivní politiky, strana udělá vše pro to, aby tento návrat byl úspěšný. Pokusí se získat spojence a osobnosti, které by se na jeho návratu podíleli.

Jak jste vnímala jmenování Rusnokovy vlády prezidentem Zemanem? Vyčítala jste mu to?

Vůbec ne. Je to naprosto legitimní krok. Všichni ti, co odmávali bez hlubšího prozkoumání přímou volbu prezidenta, se nemají čemu divit. Miloš Zeman se chová jako Miloš Zeman, politik, kterého všichni 20 let znají jako člověka rázného a který nyní jen využívá všech zákoutí Ústavy – a to myslím v dobrém. Nevím, čemu se diví. Museli být hrozně naivní, pokud si mysleli, že se Miloš Zeman bude chovat jinak. Bylo to naprosto předvídatelné a pochopitelné.

Již ústavní právníci upozorňovali na to, že pokud bude schválena přímá volba prezidenta a nedojde ke změně Ústavy, může nastat kolize mezi Parlamentem a úřadem prezidenta. Nyní se tomu všichni diví…

To svědčí o jejich inteligenci.

Jak vnímáte vyšetřování žalobce Ivo Ištvana a celou kauzu kolem Jany Nagyové? V souvislosti se zatýkáním slyšíme od politiků pojmy jako jakobínské metody, prokurátorská republika, inkvizice… Jak to hodnotíte Vy?

Mám informace pouze z médií a Janu Nagyovou osobně neznám. Ale nepřipadá mi, že by paní Nagyová byla podezřelá z hromadné vraždy či teroristického útoku, aby musela být voděna v medvědu. Považuji to za neadekvátní. Ale za ještě více neadekvátní považuji údiv politiků ODS, kteří léta letoucí opanovávají Ministerstva vnitra a spravedlnosti či byli ve vládách. Pokud si nepravostí a neadekvátností začnou všímat až v případě, že zatknou jejich milenku, tak to jsme asi ve špatné zemi.

Já sama jako europoslankyně jsem vyslechla a pročetla řadu hrůzostrašných příběhů. Pokud podle nich bylo vše až do této doby v pořádku, tak se asi probudili a spadli z višně. Když na stejnou věc upozorňoval David Rath, nikdo to neviděl a přitom pravdu měl. Nevěřím tomu, že naši zákonodárci neměli informace – měli je, a o to je to celé obludnější.

Mezi lidmi stále panuje špatná nálada z politiky, strach z nejisté budoucnosti, nezaměstnanosti. Co se musí stát, aby došlo k nějakému obratu?

Musí přijít politická strana se srozumitelným ekonomickým programem, který povede ČR k prosperitě, tzn. který povede ke zrušení byrokracie, nízkým daním, malému státu, úlevám živnostníkům a podnikatelům… Ty recepty jsou známé, akorát jsou trošku hořké. A všechny ty dnešní slibotechny, které slibují ráj na zemi, tak nemají odvahu popsat reálný stav a říct, jak jej řešit a léčit.

Co říkáte na předčasné volby? Byla byste raději, kdyby byly volby až v řádném termínu? A budete kandidovat samostatně či ve spojení s jinou politickou stranou?

Jednáme s mnoha politickými stranami a s mnoha osobnostmi, stále to není ještě uzavřeno. Každopádně do voleb půjdeme. Termín jsme si nevybrali, musíme zrychlit přípravu, ale připraveni budeme a ani nám to nějak nevadí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…