Boris Šťastný se pořádně pustil do Kalouska: Dovršil plán na likvidaci ODS!

11.08.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Z dovolené u moře si do sněmovny uprostřed týdne odskočil poslanec ODS Boris Šťastný, aby avizované stojedničkové koalici nechyběl ani hlas. Nakonec však chyběly jiné dva hlasy. S odstupem pár dnů a ze vzdálenosti několika stovek kilometrů se může teď už v klidu zamyslet nad nečekaným děním ve sněmovně i tím, co pak následovalo.

Boris Šťastný se pořádně pustil do Kalouska: Dovršil plán na likvidaci ODS!
Foto: hns
Popisek: Boris Šťastný v půlnočním rozhovoru

Co byste dnes o půlnoci dělal, kdybychom Vám nevolali?

Seděl na útesu a poslouchal moře.

Bylo pro Vás překvapením, že dva poslanci ODS ve středu nehlasovali proti vyslovení důvěry vládě pana Rusnoka?

Bylo to pro mne velkým překvapením. Oni a několik dalších poslanců v průběhu dne na jednání klubu vystupovali ke strategii ODS v souvislosti s vládní koalicí a případnou vládou Miroslavy Němcové. Nicméně o tom, že se nepostaví proti Rusnokově vládě, nepadlo ani slovo. Jejich postoj přišel jako blesk z čistého nebe.

Jeden z nich, pan Úlehla, tvrdí, že tohle hlasování nemělo nic společného s podporou „stojedničkové koalice paní Němcové“, té by prý důvěru dal. Nedal se ten jejich krok řešit s chladnou hlavou, a ne hned svolávat schůzi k rozpuštění sněmovny?

Dal, kdyby to Miroslav Kalousek chtěl tak řešit. Karolína Peake a především TOP 09 využila vzniklé nejednoty ODS každý po svém. Kdyby Kalolína Peake dodržela slovo, byla by 101 a nebylo by záminek. Takhle zbylo jen 100, ale i to samotné přeci neznamená, že bychom nemohli postavit vládu s důvěrou. Naše média staví na mýtech, nedomýšlení a pohybu po povrchu. Ze 101 se stal mýtický symbol, ale 101 poslanců potřebujete přeci výhradně na vyslovení NEDŮVĚRY vládě, na vyslovení důvěry vládě stačí většina přítomných. A 100 je přeci více než Rusnokových 93. Chápe toto někdo, nebo schválně neumí počítat? Takže to je všechno jenom hra, Miroslav Kalousek obratně a z jeho pohledu pochopitelně využil této záminky a oživil starou dohodu se socialisty a komunisty a tlačí předčasné volby. Je to dovršení plánu TOP 09 na likvidaci ODS, o kterém jsem hovořil už dávno. Faktem je, že ODS tomuto plánu mocně napomohla.

Pan poslanec Úlehla byl 19 let členem ODS a tvrdí, že vždy důsledně hájil pravicové hodnoty. V jakém světle pak má veřejnost vnímat „inkviziční“ kroky vedení ODS a vylučování nepohodlných členů včetně něj?

Já nikdy nebyl příznivcem vylučování. Na druhou stranu, ti dva kolegové porušili usnesení klubu a většinové rozhodnutí ODS a s ohledem na důsledky, které jejich přístup ODS přinesl, nezbylo vedení nic, než se k tomu nějak postavit a logickým důsledkem bylo vyloučení z poslaneckého klubu. Já už pak jen nerozumím tomu teatrálnímu svobodovskému vylučování Jana Floriána, když už sám o den dříve sám z ODS vystoupil.

A jak si vysvětlujete vyloučení člena širšího vedení pražské ODS Tomáše Hrdličky?

Nikdo nepřednesl jediný kloudný argument, za co toho člověka vyloučili. Evidentně za jeho názory a jako projev osobní msty a mocenských zájmů svobodovské části pražské ODS. Bylo to absolutně nespravedlivé, nefér a úplně zbytečné. Je to stejné, jako když bez argumentů rozpustili čtvrtinu pražské ODS. Nepohodlní s odlišným názorem se vyloučí, neposlušné oblasti rozpustí a shora dosazení gubernátoři zpět vezmou jen poslušné ovečky. Zatím jim to docela vychází. Ovečky kývají a zvedají pacičky, jak je potřeba. Ale strana jde ke dnu.

A vy se nebojíte vyloučení? Vaše názory občas nejsou zrovna s davem…

Už se o to přeci před pár měsíci pokusili, ale pak z toho vycouvali, když to zarazil Petr Nečas. V pátek zase zkoušeli jedním z návrhů, jen tak pro nic za nic, zrušit moji mateřskou oblast v Praze 10, tím bych byl také venku z ODS, ale návrh neprošel, tentokrát to prý zase zastavil Martin Kuba. Říká se, že Bohuslav Svoboda udělá všechno, aby své názorové oponenty do jednoho zlikvidoval, a nezastaví se před ničím. Uvidíme, kam to povede, nakolik to dál a dál bude stranu poškozovat. Je to nemoudrý přístup vladaře, který drží většinu.

Není to pro vás až demotivující?

Víte, má rodina byla téměř vyhlazena holokaustem, později prošla komunistickými lágry i profesním ničením v dobách normalizace. Mne tohle nemůže nikdy zlomit, navíc jsem ve své podstatě oportunistický altruista. Názorovým střetům uvnitř strany se tedy nevyhýbám, své postoje říkám jasně a otevřeně, ale hraji přímočaře a fér. Snažím se pomáhat a tvořit, nikdy škodit a ničit. Pro mne je politickým nepřítelem levice a havlistická část TOP 09, nikoli straničtí oponenti. Politika mne baví, práce ve sněmovně, ať je mnohdy plná zmaru, mne stále naplňuje. Těší mne práce odvedená pro české zdravotnictví, pro pacienty, lékaře i celý zdravotní systém. To mi dodává sil a nechává zapomenout na podrazy a nespravedlnosti.

Vy jste opakovaně vyzýval k návratu Václava Klause do ODS. Vzhledem k situaci v ODS i s ohledem na její volební preference není to tak trochu nabízení jízdenky na Titanic?

Věřil jsem, že jeho návrat do ODS by nám velmi významně pomohl. S lepším nápadem zatím nikdo nepřišel.

V sobotu ráno před výstupem na Sněžku řekl Václav Klaus novinářům, že jeho angažmá v ODS nepřichází v dnešní době v úvahu a že ODS je na dně, v krizi a bez změny lidí a jejich chování se s tím nic dělat nedá. Vidíte šanci, že by mohlo k Václavem Klausem požadovaným změnám v dohledné době dojít, nebo si ODS musí projít krutým volebním výpraskem?

Vedení strany v pátek promarnilo neopakovatelnou šanci. Místo toho, aby naše návrhy uchopili a vyslali jasný, silný a zřetelný signál směrem k Václavu Klausovi, členům a voličům a  přitáhli ho zpátky do strany, předháněli se v kličkování, jemuž dalo korunu prohlášení Miroslavy Němcová, cituji, že „chce vést ODS do voleb, ale návratu Klause nefandí“. A místo tvrdého vymezení k našim politickým oponentům se celý pátek vedení strany zabývalo hledáním vnitřního nepřítele. Místo, aby na té výkonné radě jasně řekli, že levice se zničujícím způsobem rozpíná, že se spojila s TOPkou, že jsme poslední pravicovou stranou, která to může zvrátit, že sice máme své problémy, ale že to nevzdáme, místo, aby řekli, Václave Klausi, prosím, vrať se mezi nás a pomoz nám v zájmu této země společně bojovat za záchranu zbytků pravicových hodnot a svobody, tak celé odpoledne teatrálně vylučují a hrabou se v bahně. Vyskočil bych z kůže.

Začíná se spekulovat o tom, že někteří poslanci od požadavku na předčasné volby začínají couvat. Myslíte si, že se opravdu uskuteční a kdy a co mohou přinést?

Dlouhodobá hra na rozpouštění sněmovny, jako řešení politických problémů, je dětinská a směšná. Ti nelevicově smýšlející poslanci a poslankyně, kteří mají zodpovědnost za naši zem a nechtějí dopustit ústavní většinu socialistů s komunisty, která stoprocentně po volbách za dva měsíce nastane, nemohou naběhnout na vidle mediálnímu mainstreamu a populisticky zvednout pro okamžité volby ruku. Vedl jsem několik vítězných kampaní pro ODS na všech úrovních a proto vím, že pravice nedokáže v této atmosféře, po sedmi letech u moci s výsledky, jaké vidíme, připravit a realizovat účinnou předvolební kampaň, která by zastavila levicovou vlnu, která zemi ve volbách čeká. Je to komunikačně prakticky nezvládnutelné. A jestli ODS a TOP 09 toto připustí, dopustí se zničující chyby a důsledky si poneseme dlouhá léta. Jediná správná strategie je vymezit se důrazně vůči Rusnokově, přesněji Zemanově, vládě podporované levicí. Kdo toto nechápe, nemá v politice co dělat.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…