Budou trpět ti nejchudší! Tomáš Zdechovský se rozzuřil. Babiš, Filip a spol. to nedomysleli

25.01.2019 20:00

ROZHOVOR Budou trpět ti nejchudší! Kdo se o ně postará? Nakonec se rozhodnutí vrátí jako bumerang. Europoslanec Tomáš Zdechovský si nebere servítky, když komentuje hlasování Poslanecké sněmovny o zdanění církevních restitucí: „Předpokládal jsem, že zvítězí zdravý rozum, že se navrhovatelé zastydí, ukáží, že mají v sobě trochu morálky, že jsou vlastenci, a ne kombinace zlodějů a bezskrupulózních lidí.“ Vzkazuje, že většina lidí by byla pro zákaz komunistické strany a pro to, aby oni vrátili majetek a kompenzovali křivdy těm, kterým ublížili. „Nekonfiskovali jsme komunistům v 89. majetek, a mohli jsme, protože si ho řada z nich nakradla!“ Upozorňuje i na to, že faráři mají čtrnáct tisíc čistého.

Budou trpět ti nejchudší! Tomáš Zdechovský se rozzuřil. Babiš, Filip a spol. to nedomysleli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Za majetek nevydaný v restituci dostávají církve peněžitou náhradu. Jenže teď je ve hře, že bude podléhat zdanění. Alespoň to předpokládá novela, kterou schválila Sněmovna. Vy jste od začátku požadavek komunistů označoval za „nehorázný a neslýchaný“. Dokázal vás výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně ještě naštvat, nebo jste předpokládal, že k tomu dojde?

Já jsem trvalý optimista. Předpokládal jsem, že zvítězí zdravý rozum, že se navrhovatelé zastydí, že ukáží, že mají v sobě trochu morálky, že jsou vlastenci, a ne kombinace zlodějů a bezskrupulózních lidí. Výsledek odráží, co nám dnes vládne. Ukrást někomu majetek, zdevastovat ho, pak ho vrátit v šíleném stavu, rozmlácený, vybydlený, použitý čtyřicet let, pak mu hodit nějaké restituce… Neodrážely ani desetinu toho, co vlastně bylo na majetku vyděláno a jak byl používán. Přijde mi to nehorázné.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Já jsem restituce nenavrhoval, nebyl jsem v té vládě. Respektoval jsem, že šlo o nějaký výsledek jednání, na který církve přistoupily. Ale, ať už by se křivda stala komukoli, vždy budu podporovat správo, spravedlnost a logiku. Nekonfiskovali jsme komunistům v 89. majetek, a mohli jsme, protože si ho řada z nich nakradla.

Budou trpět nejchudší lidi. To nejsou žádné paláce, řada majetku slouží neziskovému sektoru. Když nebude mít církev peníze na provozování hospiců a úpravu majetku, co bude s těmi lidmi? Komunisti, ani ANO, ani ČSSD nebo SPD tento nápad nedomysleli. Stát bude muset v budoucnu prostředky někde najít. Nakonec se to vrátí jako bumerang. 

Protiargument je a slyšeli jsme to od premiéra i od ministryně financí, že restituce měly být o 54 miliard předražené. Tak komu nejdou počty?

Pokud jsou předražené a ukázali by analýzu, kterou by někdo spočítal, jsem ochoten o tom diskutovat. Pokud nic neudělali, nespočítali a něco tvrdí na základě odhadu, je to nehoráznost. Naprosté selhání Ministerstva financí a paní ministryně. Já si například myslím, že majetek Andreje Babiše je také přemrštěný a že člověk není za třicet let schopen legálně shromáždit tolik majetku. Ale nemám analýzu a nemohu tvrdit, že majetek získal podvodem.



Zaznívají názory, že stejně změna neprojde Senátem a rozhodnutí Sněmovny smete Ústavní soud. Vy jste před časem měl také tento názor. Trvá? Nebo si myslíte, že výsledek nemusí být jednoznačný?

Názor jsem nezměnil. Každý člověk, který používá selský rozum, a ničím jiným se asi argumentovat ani nedá, musí říct, že zdaňovat ukradený majetek je absolutní nesmysl. Je to, jako když vám zloděj ukradne auto, policie ho po deseti letech najde. Zloděj do něj deset let neinvestuje, policie vám auto vrátí a řeknou: „Heleďte, když Vám ho ukradli, auto stálo pět set tisíc a teď mi zaplatíte sto.“ To nemůže Ústavní soud schválit a senátoři nemohou hlasovat pro takový paskvil.

A vracím se ještě k argumentaci hnutí ANO. Konkrétně poslanec Jiří Mašek uvedl, že u Ústavního soudu by případně výsledek hlasování mohl obstát, protože byly náhrady definované restitučním zákonem nadhodnocené proti velikosti majetku církve v roce 1947. Kdyby zákon odpovídal tehdejšímu majetku, bylo by podle Maška už nyní vráceno vše, co mělo. „To, co na základě smlouvy mezi tehdejším premiérem (Petrem Nečasem) a zástupci církví bude vypláceno do budoucna, už je předmětem ‚zisku‘ a zisk je třeba zdanit,“ řekl. Informaci přinesla ČTK. Vracím se teď podrobněji k tomu, o čem už jsme mluvili…

Opravdu? Ať mi pan Mašek předloží analýzu. Jeho fabulace není potřeba komentovat. K částce se dřív došlo na základě nějaké analýzy a ta částku řekla. Řada církví z původní částky nebyla nadšena a spousta expertů ji už tehdy označovala za výrazně podhodnocenou. Ale na základě nějaké dohody se i katolická církev zřekla nároků také kvůli tomu, že jsou vyrovnány menší církve. Došlo k dohodě a kompromisu. Zpochybňovat tento kompromis je směšné, pokud nemám analýzu, která by tvrdila opak.  

Předseda komunistů Vojtěch Filip tvrdí, že jeho strana vychází vstříc požadavkům občanů, z nichž až 80 procent považuje zákon o církevních restitucích za nespravedlivý. Co vy na to?

My jsme si dělali teď výzkum a 90 procent občanů České republiky si myslí, že jsme v devadesátém roce měli komunistickou stranu zakázat. Dále více jak 70 procent Čechů si myslí, že by ze svých peněz měli komunisté zaplatit křivdy, které spáchali. Dalších asi 67 procent lidí si myslí, že komunisté nebyli dostatečně potrestáni. Tak jestli chce pan předseda Filip jít podle výzkumů, tak se všech ptejme, jestli si myslí, že opravdu by měli mít komunisté nějaký majetek, a já vám garantuji, že většina řekne, že ne. A mám jít zabavovat majetek komunistům? Mám jít zavírat komunisty? Vždyť je to absurdní. Pan Filip by měl sejít ze svého piedestalu, kdy pobírá nehorázný plat jako místopředseda Sněmovny, a jít mezi lidi. Obyčejná babka na vesnici mu řekne, proč ho nemůže volit a nikdy ho volit nebude. Jsou odříznutí od reality. Jestli si myslí, že získá voliče, tak přesně tímto dokázal, že zůstal stejný v myšlení jako stalinisté, trockisté, leninisté. A ti jsou v 21. století nevolitelní. 

Jak si vysvětlujete, že po třiceti letech od listopadu 1989 se lidé, když to velmi zjednoduším, staví proti církvím? Co to znamená?

Jeden z důvodů je, že církve nedokázaly pořádně obhájit svou existenci a prodat svou práci. Málokdo práci církví v různých chudinských oblastech zná. Neznají práci vojenských kaplanů. Lidi mají ochotu zjednodušovat a naběhnout na fake news, které šíří komunisti o tom, jak se faráři mají dobře a jak je církev bohatá. Církev není bohatá. Faráři mají plat čtrnáct tisíc čistého, když je povýší, mají šestnáct sedmnáct. Musí si platit výdaje, auta, jezdí mezi chudé lidi, nepracují s bohatými, chodí do věznic… Lidi to neví a to je smutné. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Do jaké míry souvisí to, zda jsou lidé věřící, s tím, jaký názor mají na restituce?

Myslím si, že nesouvisí. Překvapilo mě, kolik mi napsalo lidí různých názorových proudů. Mluvil jsem s pánem, který byl komunista a po hlasování vystoupil z komunistické strany. Bude to mít za následek, že je lidé, kteří viděli v programu komunistů nějaké sociální jistoty, volit přestanou. Komunisti si neuvědomují, že řada katolíků nevolí KDU-ČSL, ale komunisty. I Miloše Zemana, ANO nebo SPD volila řada katolíků i farářů. Tento krok může vést k tomu, že je lidi přestanou volit a podporovat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…