Bývalý člen izraelských ozbrojených sil: Očekávejte i ty nejhorší typy teroristických útoků. Připravte se!

15.04.2017 16:00

ROZHOVOR Trump v Sýrii demonstroval, že jeho hlavní prioritou je národní zájem USA, ale zároveň s dostatečným předstihem informoval o tomto útoku Rusko i Izrael. Každá z těchto zemí má odlišné zájmy a priority, ale spolupracují. To sdělil ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert, bývalý člen izraelských ozbrojených sil a rabín David Bohbot. Zmínil se i o hrozbě jaderného konfliktu.

Bývalý člen izraelských ozbrojených sil: Očekávejte i ty nejhorší typy teroristických útoků. Připravte se!
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Bývalý příslušník speciálních izraelských sil David Bohbot (vlevo) a předseda Úsvitu - NK Miroslav Lidinský

Antisemitismus v Evropě roste. Tak se alespoň pro Seznam vyjádřil bývalý český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Jste stejného názoru?

Ano, souhlasím. Mnoho muslimů se radikalizuje. Džihádističtí učitelé je vyučují základy vedoucí k nenávisti namířené proti západní kultuře a všemu, co není ztotožnitelné s islámem. Mnoho z těch, kteří vytvářejí tuto rétoriku plnou nenávisti, jsou Palestinci. Není možné, aby muslim, který se radikalizuje, nečetl nebo neviděl videa s učením Abdullaha Azzama, Abú Musaba az-Zarkávího, Abú Nidala a dalších. Kořeny této nenávisti lze hledat i v současné agresivní rétorice vedené Palestinci proti Izraeli. A samozřejmě je také hlavním důvodem útoků proti židovské komunitě v Evropě. K nenávisti jsou vedeny již malé děti od útlého věku. Nenávist je jim vštěpována!

Jak vnímáte fakt, že nezanedbatelná část evropských muslimů má dvojí občanství, například Turci. Ti mohou ovlivňovat volby v zemi, kde žijí, i v zemi, kde se narodili. Nemělo by být dvojí občanství zakázáno?

Dvojí občanství není nutné zakazovat, ale měla by se vyžadovat naprostá loajalita k nové vlasti. Loajalita by měla být jasnou podmínkou a při jejím porušení by mělo následovat odebrání občanství a vyhoštění. Dostat evropský pas je čest a hodnota. Pokud si jí někdo neváží, pak si ji nezaslouží.

Kolik občanství máte vy?

Žiji v České republice již dvaadvacet let. Mám Česko rád a je mi druhým domovem. Srdcem jsem však sionista a mým domovem bude vždy Izrael. Snažím se budovat porozumění a spolupráci mezi těmito dvěma zeměmi. Česká republika se nachází v nelehké situaci a Izrael jí má co nabídnout. Chtěl bych být tedy Česku přínosem.

Evropa zažívá opět novou vlnu teroristických útoků. Jak by se k tomu měla EU postavit?

Přestat se schovávat za rétoriku a hezká slova. Jsme dostatečně silní a jednotní, abychom dokázali nekompromisně a silně odpovědět. Je nejvyšší čas na agresi a teror adekvátně reagovat.

Evropa už zažila většinu typů útoků, které zažil Izrael. Na co bychom se měli připravit? Požáry, atentáty na vrcholné představitele...

Připravte se na všechny možné scénáře. Očekávejte i ty nejhorší. Jen tak na ně můžete být připraveni a nenecháte se zaskočit. Bezpečnost občanů je jednou z nejdůležitějších věcí a je nutné do ní investovat dostatek prostředků.

Jak dlouho bude podle vás existovat Daeš a co ho může nahradit?

Pořád. Nebude možné ho vymazat. Daeš není jen název extremistické frakce. Daeš je ideologie, která se šíří každý den...

Jak vnímáte útok USA na letiště syrské armády. Byl to promyšlený krok, anebo se mělo počkat na vyšetření chemického útoku na civilisty?

Byl to nutný a rozhodný úder. Tvrdá lekce přinášející morální podporu Syřanům a upozorňující Asada, že není nedotknutelný. Postup a útoky syrské armády to nezastaví, ale byl vyslán jasný vzkaz, že útoky chemickými zbraněmi nebudou tolerovány.

Trump ukázal, že je schopen převzít důsledně iniciativu a stal se dalším hráčem na území Sýrie. Obama se k takovémuto kroku neodhodlal. Trump si tak upevňuje svou pozici a signalizuje světu, že došlo k zásadní změně v Bílém domě.

Podle izraelského experta na zahraniční politiku USA Eltana Gilboa šel Obama na Středním východě proti zájmům spojenců – Saúdské Arábii, Egyptu, Izraeli – a to by měl Trump napravit. Souhlasíte?

Ano. Obama preferoval jiné zájmy a umožnil extrémní nárůst terorismu a nestability. Je dobře, že odešel a byl vystřídán.

Je dnes větším spojencem Izraele Rusko, anebo USA?

Nepochybně stále USA, ale stabilizují se i vztahy s Ruskem. Nenechte se mýlit posledním útokem. Trump demonstroval, že jeho hlavním zájmem je národní zájem USA, ale zároveň s dostatečným předstihem informoval o tomto útoku Rusko i Izrael. Každá z těchto zemí má odlišné zájmy a priority, ale spolupracují.

Bude atomová válka?

Bohužel i scénář jaderného konfliktu je možný. Velkým rizikem je vláda Kim Čong-una v Severní Koreji, který se oproti svému otci snaží zlepšit životní podmínky obyvatel, ale zároveň usiluje o vlastní jadernou zbraň, kterou by mohl následně demonstrovat svou moc a pozici. Je nevypočitatelný a nestabilní.

Druhým velkým rizikem je Írán, který v okamžiku, kdy bude vlastnit jadernou zbraň, je schopen ji poskytnout teroristickým frakcím. Od takovéhoto útoku by extremistické a teroristické uskupení nic neodradilo, ani desetitisíce nevinných obětí. Tato zbraň se jim nesmí v žádném případě dostat do rukou. Je naivní ten, kdo si bude myslet, že ji nepoužijí!

Lídři velmocí by si to měli včas uvědomit a tuto hrozbu nepodceňovat! Je možné, že i raketový útok USA na syrskou základnu byl signálem Trumpa pro Severní Koreu, Čínu a samozřejmě i Írán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…