Musílek (Nezávislé fórum): Primátor Hudeček je skutečná katastrofa

23.08.2014 20:41

ROZHOVOR Někdejší šéfredaktor Českého rozhlasu a mluvčí ODS Václav Musílek už delší čas působí v komunální politice. Ve své domovské Praze 8 je dnes radním a v podzimních komunálních volbách bude kandidovat znovu jako jednička za Nezávislé fórum. Pro ParlamentníListy.cz popisuje nejen největší problémy Prahy 8, ale hodnotí celopražskou i celostátní politiku. Nejlepším primátorem podle něho byl Pavel Bém z ODS ve svém prvním období a tím nejhorším je současný Tomáš Hudeček z TOP 09.

Musílek (Nezávislé fórum): Primátor Hudeček je skutečná katastrofa
Foto: Archiv VM
Popisek: Václav Musílek

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Pane doktore, v současnosti jste zastupitelem a radním Prahy 8 a v rámci projektu Nezávislé fórum se budete na podzim ve volbách ucházet o post starosty. S jakými prioritami budete oslovovat voliče?

Musím zdůraznit, že o post starosty mi ani tak moc nejde. To je takové předvolební klišé, kdy všichni, včetně stran, které nemají žádnou šanci, představují kandidáta na starostu. Projekt Nezávislé fórum, v jehož rámci spolupracujeme s hnutím RESTART 2014, vstupuje do volební soutěže s pokorou bez bombastických prohlášení a slibů. Vytváříme opravdové fórum názorů občanů „osmičky". Každý může přijít se svým návrhem a nikdo jej nebude okřikovat a dehonestovat, jak se tomu děje v politických stranách.

Na druhou stranu to vůbec neznamená, že jsme názorově neukotvení a že nemáme jasně definovaný ideový základ, na němž stavíme. Pokud jde o priority, navazujeme na úspěšnou privatizaci bytů, kterou jsme dlouhodobě prosazovali, a chceme rozvinout oboustranně prospěšný dialog se vzniklými bytovými družstvy jako autentickými sdruženími občanů. Budeme pomáhat seniorům udržet jejich standard bydlení v těch případech, kdy to sami nemohou zvládnout, abychom je nemuseli sestěhovávat do garsonkových domů hrůzy. Máme představu o rozvoji Prahy 8, spíše tedy jejích jednotlivých částí, protože „osmička" je poměrně silně heterogenní. 

Starostou Prahy 8 jste už dříve byl. Dělal byste v případě zvolení něco jinak než tehdy?

Nepoučit se z minulosti by bylo trestuhodnou chybou. Tenkrát jsem spadl do komunální politiky prakticky přes noc z té tzv. velké, do prostředí, které jsem úplně dobře neznal. I politika na obecní úrovni má své nepsané zákonitosti, které si neosvojíte jinak než tím, že ji nějaký čas vykonáváte. Proto „obdivuji“ všechny ty novopečené kandidáty, kteří ještě nedávno nevěděli, co je rada a zastupitelstvo, a dnes už sebevědomě vyhlašují, jak oni všechno zařídí a vyřeší. Nevěřím jim ani jediné slovo. Také bych si určitě dal mnohem větší pozor na osobní vztahy.

Co je v současné době na Praze 8 špatně a je podle vašeho mínění s tím potřeba co nejdříve začít něco dělat? Najdou se takové věci, nebo správa městské části funguje dobře a chcete pouze pokračovat v práci, kterou začal někdo jiný?

Osmičková radnice funguje vcelku dobře a myslím, že jak já, tak místostarosta Michal Švarc, který je na druhém místě kandidátky, na tom máme svůj nemalý podíl. Neznamená to, že jsme se vším spokojeni. Chybí někdy více kreativity, více odvahy dělat věci jinak a nabídnout občanům širší spektrum možností. Já jsem měl v radě na starosti především bezpečnost a v letošním roce jsem ke standardním opatřením nabídl občanům bezplatný kurz sebeobrany jako něco trochu jiného. Po mírně rozpačitějším začátku vzbudila tato nabídka velký zájem a všechny kurzy do konce září jsou teď naplněny do posledního místa.

Takových kreativních věcí chceme zavést celou řadu, samozřejmě pokud nám k tomu voliči dají mandát. Za všechny bych jmenoval třeba zřízení funkce radničního ombudsmana, který by měl supervizi třeba nad vyřizováním žádostí občanů podle šíleného zákona o informacích. Také by ale dbal na ochranu úřadu před šikanózními žádostmi, kterými nás teď bombardují zejména někteří členové zelených. Navíc mám na toto místo vytipovanou mimořádně vhodnou osobu z Prahy 8. Jiným námětem je koncepční řešení parkování na sídlištích, zejména na tom bohnickém.

Nedávno jste nám prozradil, že na třetím místě za vaše uskupení bude kandidovat slavný režisér Filip Renč. Co ho k tomu vedlo? Zeptám-li se provokativně, není to tak, že je dnes populární, aby byla na kandidátce známá tvář, celebrita?

Naopak si myslím, že popularita celebrit v politice trochu upadla. Filip Renč je ale úplně jiný případ. O dění kolem sebe se zajímá dlouhodobě, o jeho kandidatuře jsem s ním mluvil už v roce 2002. Jestli jsem v předchozí odpovědi říkal něco o kreativitě, tak on je ten správný člověk, který má nápady a schopnost je realizovat. Přesvědčuji se o tom v každém našem rozhovoru. Navíc přistupuje ke své kandidatuře s neobvyklou pokorou a skromností a se skutečným zájmem udělat něco pro město, v němž bydlí a které má opravdu rád.

Budou se za Nezávislé fórum na Praze 8 ucházet o posty zastupitelů i některé další obecně známější osobnosti?

Oslovovali jsme hlavně osobnosti z naší městské části, které jsou ve svém okolí známé a respektované. Takže na naší kandidátce najdete lékaře, právníky, ekonomy, učitele od mateřské školy až po vysokou, podnikatele, manažery atd. Ale najdete tam i osobnosti s přesahem Prahy 8. Za všechny bych jmenoval tři dámy. Jarmilu Kotrbovou, ředitelku mateřské školky a bývalou prezidentku OMEP, což je renomovaná mezinárodní organizace pro předškolní výchovu, v jehož předsednictvu působí i dnes. Dále Martinu Zelenkovou, bývalou ředitelku Nadace Vize Dagmar a Václava Havlových, a Hanu Dolejší, dlouholetou uměleckou šéfku populárního dětského tanečního souboru Valášek.

Proč vlastně Nezávislé fórum? Není už tak dostatek politických stran a hnutí? Nebo jste proti politickým stranám?

Politických stran je sice papírově mnoho, ale ve skutečnosti jsou v celé České republice pouze čtyři subjekty, které lze jakžtakž označit za politické strany. Kromě ODS a ČSSD ještě národně frontovní pohrobci KSČM a KDU-ČSL. Ostatní celostátně působící subjekty, jakož i většina místních, jsou buď úzké politické kluby, nebo názorově rozmazaná hnutí existující často na principu kultu svého zakladatele. Všichni trpí personální vyprahlostí, což se projevuje právě na úrovni komunální politiky.

Nezávislé fórum vnáší do obecní úrovně politiky právě to, co ostatní postrádají. Respektované osobnosti působící v naší městské části a jasné priority a cíle. Lišíme se i tím, že považujeme obec, v našem případě městskou část, za základní stavební kámen veřejného života. Dokonce preferujeme politiku na této úrovni před celostátní. Soutěž politických stran patří právě na celostátní úroveň, bohužel ani na té se zavedeným stranám příliš nedaří.

Váš subjekt kandiduje s podporu nového hnutí RESTART 2014, které by rádo „restartovalo“ pražský magistrát. Co si o něm myslíte? A kandidujete také do zastupitelstva tzv. Velké Prahy?

RESTART 2014 je svým způsobem podobný projekt Nezávislému fóru. Navázali jsme spolupráci proto, že jsme našli v klíčových věcech naprostou shodu. Například i v tom, že se ve svých materiálech nebojí zmínit takové pojmy jako je osobní svoboda nebo nezadlužování budoucích generací. Tedy pojmy, které většina stran na parlamentní úrovni i těsně pod ní dávno považuje za nepotřebné haraburdí. Já do zastupitelstva Prahy nekandiduji, ale několik lidí z kandidátky Nezávislého fóra v RESTARTU 2014 najdete.

Jak nahlížíte na současné vedení pražského magistrátu? Primátor často čelí kritice z různých stran, co si myslíte vy?

Považuji současné řízení hlavního města primátorem Hudečkem za opravdovou katastrofu. Nevidím v jeho jednání žádnou vizi, žádnou koncepci, žádný ideový základ. Jak to tak pozoruji, tak hlavní motivací je strach cokoli rozhodnout. Na všechno se vypracovávají nekonečné právní posudky, které si ve výsledku často odporují, takže jsou stejně k ničemu.

Politik na této úrovni na sebe musí vzít odpovědnost a být natolik erudovaný, že si své rozhodnutí je schopen kdykoli a kdekoli obhájit. Jinak nemá v té funkci co dělat. Když sleduji, jak se vedla jednání například kolem Blanky s Metrostavem, kolem Opencard, jaká je situace s územním plánem, tak mě jímá hrůza. Vedle toho se pan primátor chlubí hloupostmi o tom, jak „Výstaviště už není pro Kočku", nebo klimatizovanými tramvajemi, které ještě ani nemáme.

Když se podíváte do minulosti, který primátor hlavního města byl podle vás nejlepší a proč? A můžete naopak říci, kdo byl nejhorším primátorem?

Asi si neudělám moc přátel, když řeknu, že podle mne byl nejlepším primátorem Pavel Bém ve svém prvním funkčním období. Také to občané ocenili jeho velmi silnou podporou ve volbách v roce 2006. Bohužel v tom druhém to pokazil. Obávám se, že tím nejhorším je ten současný.

ParlamentníListy.cz nedávno opakovaně informovaly o tom, jak starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP 09 utrácela peníze daňových poplatníků. Kromě oběda v Obecním domě za 9 tisíc korun si například nechala proplácet nákupy oblečení, obuvi či parfémů za desítky tisíc. Že to není v pořádku, řekl otevřeně i šéf pražské TOP 09, ale jak se proti tomu podle vás dá obecně bojovat? A když je to takto odhaleno, lze s tím zpětně něco dělat, daného člověka nějak postihnout?

Zní mi to jako z jiného světa. Jako radní Prahy 8 mám reprezentační fond 7 tisíc korun na rok a kupuji za to neperlivou vodu a kávu do kanceláře, případně nějaké drobnosti. Mohu za to i někoho pozvat na oběd, ale víc peněz prostě nedostanu. Ostatně si myslím, že je ani nevyčerpám. Tyto výdaje jsou otázkou zdravého úsudku politika. Pokud chybí – a to, zdá se, v Praze 3 nastalo – tak je třeba nějakých mechanismů, které by podobným excesům zabránily. Ty asi chybí také. O postizích bych nemluvil, paní starostka asi žádný předpis neporušila. Politik na rozdíl od úředníků musí skládat účty voličům. Ti dají najevo, jestli jim takové chování vadí, nebo ne.

Závěrem se ještě zastavme u celostátní politiky, do níž jste se před časem také v různých rolích zapojoval. Jaké máte dojmy ze současných vrcholných politiků? Co soudíte o vládě Bohuslava Sobotky, prezidentu Miloši Zemanovi či opoziční ODS?

Miloše Zemana znám dlouho a ničím mě nepřekvapil. Dělá to, co se od něj dalo očekávat. Sice tak ze 70 procent s ním nesouhlasím, ale respektuji, že je názorově konzistentní.  Vrcholový politik by měl podle mého názoru být člověk, který je respektovaným odborníkem ve svém oboru s hmatatelnými výsledky, má široký rozhled, životní zkušenost, jasné a promyšlené ideové ukotvení. Své názory a představy soustavně publikuje a tím předkládá veřejné diskuzi, a je i schopen je věcně obhájit. Může být také úspěšným podnikatelem, který vybudoval například rodinnou firmu vlastními schopnostmi a umem bez vysávání dotací z veřejných rozpočtů.

Předsedové vládních stran Sobotka, Babiš a Bělobrádek jsou lidé úplně mimo tyto kategorie. Tito lidé nám svobodu a prosperitu nezaručí, jejich cílem je zase silný stát, který vše řídí pro blaho nás hloupých občanů. Z ostatních parlamentních stran splňuje požadavky na vrcholového politika pouze Petr Fiala, otázkou je ovšem to, jestli jeho mise v ODS nebude impossible. Nepřál bych mu to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…