Bývalý náčelník armádní rozvědky k hrozbám Drahoše o Rusku a našich volbách, které vypustil veřejně: Kdybych byl šéfem BIS...

01.12.2017 19:36

ROZHOVOR Pokud by Bezpečnostní informační služba (BIS) zprávy o údajném ruském ovlivňování voleb v Česku měla, musela by informovat ústavní činitele, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál v záloze a bývalý náčelník vojenské rozvědky Andor Šándor. Pokud tedy podle Šándora civilní kontrarozvědka o skutečnostech, které naznačil prezidentský kandidát a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, neinformovala, byly její poznatky buď „marginální“, anebo „vůbec žádné“. Kdyby byl Šándor v roli ředitele BIS, tak by na Drahošova slova nereagoval.

Bývalý náčelník armádní rozvědky k hrozbám Drahoše o Rusku a našich volbách, které vypustil veřejně: Kdybych byl šéfem BIS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Andor Šándor

Prezidentský kandidát Drahoš dnes vyrukoval s tím, že v Česku došlo k ovlivnění výsledku voleb prostřednictvím ruských zpravodajských agentů. Ti k tomu měli využívat internetových serverů šířících dezinformace. Drahoš se obává toho, že by mohlo dojít i k ovlivnění blížících se prezidentských voleb, co na to říkáte?

Nejsem si jist, že to, co jsme slyšeli ve veřejném prostoru během letošní předvolební kampaně, by mohlo být natolik ovlivněno zpravodajskými službami Ruské federace, aby ty volby dopadly tak, jak dopadly. To, že Ruská federace zpravodajsky pracuje proti svým bývalým satelitům, a nejenom proti nim, a že jejich cílem je podkopávat integritu Evropské unie, je samozřejmě pravda. Nemyslím si ale, že by byli ruští zpravodajci schopni ovlivnit výsledek voleb v Česku. Zajímalo by mě v této věci vyjádření předsedy ANO Andreje Babiše, protože právě jeho hnutí vyhrálo ve všech krajích České republiky poměrně bezprecedentně.

Podle Drahoše ovlivňování voličů měla zprostředkovávat média a servery propojené s ruskou tajnou službou. Postupují Rusové tímto způsobem, že mají servery, které vypouštějí dezinformace?

Tak samozřejmě internet a různé sociální sítě lze využívat k tomuto účelu. Nepravdivé informace se šířit dají a rovněž lze takto i ovlivňovat lidi. Samozřejmě, že k tomu dochází a nejenom ve vztahu k volbám, ale například i při ovlivňování veřejného mínění v souvislosti s různými otázkami. Dokonce si myslím, že jeden takový úspěch Rusové již zaznamenali, a to během veřejné diskuse konané kvůli plánovanému umístění amerického radaru v Brdech. Tam myslím, že se Rusům hodně podařilo ovlivnit názor lidí v Česku na ten radar a potažmo tak získat i vliv na rozhodování tehdejší vlády o jeho umístění. Dopadlo to tak, že Američané sami od toho plánu upustili. Faktem je, že dnes žijeme v naprosté přemíře informací.  Pro mnoho lidí je velmi obtížné vyznat se v tom, co je pravda, co pravda není a co je například překrouceno.  

A konkrétněji k těm volbám?

V této souvislosti zůstává otázkou, do jaké míry mohly být volby nějakým takovým zásahem ovlivněny a hlavně, jak byly ovlivněny. Byly volby ovlivněny tím směrem, že vyhrálo hnutí ANO, nebo snad tím směrem, že prohráli sociální demokraté? Nebo měl být ruský vliv za tím, že prohrála TOP 09 a naopak uspěla SPD? Máme tu tedy další otázku, a sice, v čí prospěch vlastně ty zpravodajské servery měly výsledek voleb ovlivnit tak, jak se pan Drahoš domnívá. Osobně si ale nemyslím, že by byli schopni toho v takovém měřítku docílit tak, že by k ovlivnění došlo.

Je běžné, že se prezidentský kandidát schází s premiérem v demisi kvůli takovýmto věcem, řekněme, bezpečnostního charakteru?

Ale ona to ani není běžná situace, ta, ve které se nacházíme. Já si nepamatuji dobu, kdy by takto blízce kolidoval konec jedné vlády s novými prezidentskými volbami. Rovněž si musíme uvědomit, že dva měsíce po volbách nemáme ještě ani jmenovaného premiéra a už máme premiéra v demisi. Myslím si, že žijeme v systému, ve kterém se mohou lidé svobodně setkávat. Pan Drahoš jako kterýkoliv jiný občan této země má právo požádat premiéra o schůzku. Pravděpodobnost, že premiér přijme prezidentského kandidáta Drahoše spíše než řadového občana, je samozřejmě vyšší.

Česká tajná služba BIS jen o chvíli později reagovala na Drahošova slova tím, že vydala tiskovou zprávu, ve které to popírá. Tvrdí, že rozvědka žádné zprávy o nezákonném vlivu cizích zpravodajců na volby, a to ani na ty budoucí prezidentské, nemá. Proč zpravodajská služba takto bryskně reagovala?

Do toho já popravdě příliš nevidím. Pokud bych ale byl šéfem Bezpečnostní informační služby já, tak bych na domněnky pana Drahoše nereagoval. Určitě bych se o věci nejdříve pobavil s premiérem. Otázkou ale je, jestli premiér například šéfovi zpravodajců nevolal a neptal se ho na to. Nicméně si myslím, že úkolem tajné služby není reagovat na kdejaké veřejné prohlášení, byť přichází z úst vážného kandidáta na funkci prezidenta. K tomu podle mě BIS ani jiné tajné služby neslouží. Tajné služby mají podle mě komunikovat jenom s těmi, kteří jsou pro tento účel určeni zákonem. Já předpokládám, že pokud by BIS nějaké takové rozpory ve volbách zjistila, tak by určitě informovala vládu, premiéra i ministra vnitra. Jestli ale tyto věci nezjistila, tak logicky nemohla informovat. Já jsem ale přesvědčen o tom, že role tajné služby není v tom, přes své mediální výstupy cokoliv jakkoliv řešit.    

Co se mohlo v sídle zpravodajců v reakci na Drahošova slova seběhnout? Mohla tam zavládnout panika nad tím, co Drahoš vypustil?

Nemyslím si, že jde o nějakou paniku. Jinými slovy, kdyby docházelo k tomu, k čemu docházelo podle pana Drahoše, tak by musela BIS takové poznatky mít. A pokud by služba takové poznatky měla, tak by musela informovat ústavní činitele tak, jak už jsem zmínil. Pokud o nich ale neinformovala, tak byly buď velmi marginální, anebo nebyly žádné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…