Bývalý ódéesák prozradil, proč zběhl k Bobošíkové

22.09.2013 21:22

Nejvíc ho štve vystupování politiků a jejich arogance. Proti obchodu v politice je třeba tvrdě zasáhnout a snížit daně. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Pavel Havránek, osmička na středočeské kandidátce sdružení politických stran s názvem Hlavu vzhůru!, kam se dostal ze Suverenity Jany Bobošíkové. Tvrdí také, že strana má hodně nových tváří bez skandálů, a proto důvěryhodnější politiky.

Bývalý ódéesák prozradil, proč zběhl k Bobošíkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková s Michalem Doktorem, kandidáti za Hlavu vzhůru

Jak vidíte šance bloku Hlavu vzhůru! do voleb teď po posledních krizích ve vrcholové politice? Pomohly vám do dalších voleb?

Já myslím, že krize pomohou a lidé budou vybírat i mimo klasické strany, takže ano.

Na co se hodláte zaměřit v předvolební kampani?

Naším prostředkem je přístup k Evropské unii, k nezaměstnanosti a přístup nepřizpůsobivých obyvatel. Samozřejmě také ekonomická situace země.

S ekonomikou státu souvisí také daně. Podle vás by je měla vláda zvyšovat, nebo snižovat?

Určitě snižovat daně, což by probudilo ekonomiku.

Jak chcete bojovat proti velkým politickým stranám a porazit je ve volbách?

Ono se nedá přímo říci bojovat. Máme hodně nových tváří, které nemají politickou minulost a nemají žádné skandály. Pochopitelně jde hlavně o program a jak na něj budou lidé slyšet.

Co vás nejvíce štve na současné vrcholové politice v České republice?

Jednoznačně zkorumpovanost, kterou vidíme všude, určitě co se týká spíše vystupování politiků a jejich arogance.

Myslíte si tedy, že v politice je více lidí, kteří myslí spíše na sebe než na blaho občanů?

Určitě je zde mnoho těch, kteří jsou v politice kvůli sobě, svým zájmům a chtějí bohatnout.

Jaký je váš názor na současného prezidenta Miloše Zemana?

Asi jsme očekávali, co se bude dít a těžko bude mít Zeman jiný přístup, než když aktivně politicky působil. Bylo jasné, jestliže dostane mandát prezidenta od lidí, ještě mu to dodá sebedůvěru.

Co je vaší osobní prioritou v politice?

Já bych nejraději apeloval na změnu hospodářské situace. Aby lidé, kteří si to zaslouží, jako nemocní a senioři, měli podporu státu. Abychom naopak tvrdě zasahovali proti korupci, nekalým praktikám a zasahování byznysu do politiky.

Tento problém je ale opravdu rozsáhlý a změnit to půjde velmi těžko. Je to vůbec možné a jak?

Rychle oddělit byznys od politiky asi možné není. Určitě jde o běh na dlouhou trať a nejsem si jistý, jak to změnit. Babiš má stranu ANO a koupil mediální skupinu Mafra. Má moc nejen finanční, ale i mediální, to se dá těžko oddělit.

K jaké politické straně máte kromě Suverenity nejblíže?

Nejsem si jistý, protože jsem byl pravicový volič, ale obávám se, že ODS, kterou jsem kdysi volíval a byl jsem jejím členem, už není ta stejná ODS. TOP 09 je podle mne na hony vzdálená pravicové politice, takže nevím.

Členem občanské demokratické strany jste byl od roku 1996 do roku 2010. Proč jste odešel?

Když nastoupil k moci Mirek Topolánek a po odchodu Václava Klause z ODS se jádro strany změnilo. Uvnitř strany přestala být demokracie a byla patrná moc ze shora. Šlo o ovlivňování a prakticky zmizel dialog. Byl jsem na Praze-západ a vím, že se tam velmi rychle měnili lidé. Kdokoliv si dovolil něco říci proti Topolánkovi, hned byl okřiknut.

Pavel Havránek se narodil 16. srpna 1975 v Praze. Vystudoval Střední podnikatelskou školu v Praze a následně působil nejdříve jako zaměstnanec a později jako podnikatel v informačních technologiích také v Praze a ve středních Čechách. V tomto oboru podniká dodnes. V roce 1996 vstoupil do řad Občanské demokratické strany, kde byl až do roku 2010. Po založení bloku Suverenity Jany Bobošíkové v roce 2011 se stal jejím členem. Nyní je zastupitelem obce Ptice a předseda kulturně-sociálního výboru v obci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…