Bývalý ódéesák varuje: Vládne nám Babiš. A máme se na co těšit

16.03.2014 10:37

ROZHOVOR Obávám se, že místo demokracie v Čechách nastává vláda bohatých oligarchů, říká starosta Jan Svatoš z Kostelce nad Černými lesy, bývalý člen ODS, nyní příznivec Svobodných. O situaci na Ukrajině má jasno. Jestli se Evropská unie domnívala, že si vezme Ukrajinu a Rusko se na to bude jenom dívat, má zcestnou představu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hodnotil i program vlády nebo prezidenta Miloše Zemana.

Bývalý ódéesák varuje: Vládne nám Babiš. A máme se na co těšit
Foto: odskostelecncl.cz
Popisek: Starosta Kostelce nad Černými lesy Jan Svatoš

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

Jak se díváte na současnou situaci na Ukrajině? Někdo to přirovnává k roku 1968 nebo dokonce 1938…

To je iracionální myšlení, jak se na Rusko díváme. Ukrajina žila pod Ruskem čtyři sta let. Je to stejné, jako kdyby šlo o naši Moravu. Jde o samostatné markrabství a k nám připadlo až ve třináctém nebo čtrnáctém století.

Rusové to stejně cítí ve vztahu ke Krymu a západní části Ukrajiny. Představa Evropské unie, že si nechá vzít Ukrajinu, že se přičlení k Západu a Rusové se na to budou jenom dívat, je zcestná. Rusové si budou bránit svá zájmová území a z toho může být válka. To už tady bylo.

Takže se to dalo očekávat?

Ukrajina je uměle vytvořený útvar. Oni nejsou schopni udělat funkční stát. Bylo by nejlepší stanovit hranici jako před druhou světovou válkou. Rusové měli třeba mít polovinu a zbytek nechat pod Polskem, nebo samostatnou Ukrajinu.

Jak vnímáte snahu ostatních politiků, třeba amerického prezidenta Baracka Obamy se do této situace vměšovat?

Spojené státy se do toho nemají co plést. Putin ustoupit nemůže, v Rusku by vyvstala agresivnější síla, která by Ukrajinu bránila, to je historicky jasné.

Napoleon chtěl sjednotit Evropu a bránilo mu v tom Rusko. Tak šel do Ruska a odešel poražen. Hitler chtěl také sjednotit Evropu, bránilo mu v tom Rusko, šel tam a skončil poražen. Evropská unie chce sjednotit Evropu a Rusko jí v tom vadí. Ani v jejich případě si nejsem jist vítězstvím.

Proč se do toho tedy Obama plete?

Podléhají falešné představě, že jsou jediní nositelé demokracie a pořádku na světě.

Co říkáte na vzniklou vládní koalici a současný vývoj v české politice?

Demokratické strany selhaly, nastupují populistické a účelové založené a ty se uchopují moci. Skutečným vládcem je Andrej Babiš, který to vše řídí. Máme se na co těšit.

Myslíte si, že hnutí ANO je účelově založené?

Určitě. On má své impérium a potřebuje ho ekonomicky posilnit. Není nic jednoduššího, než bych dotace složitě požadoval, přidělím si je sám.

Toho se ve vládě obáváte?

Obávám se, že je demokracie u konce, nastává určitá plutokracie, vláda bohatých oligarchů. Vždy by měl být vyvážený stav mezi politikou a  byznysem. Za KSČM byl pohlcen politiky, kteří vystupovali na různých výborech.

V současném stavu čeští oligarchové rozhodují, co bude v naší zemi. Jak vidíme na příkladu jiných krajin, rozhodují vždy jen pro sebe a většina národa z toho nic nemá.

Jaký je váš názor na program nové vlády, který mluví o větším přísunu peněz pro maminky, důchodcům, do nemocnic a podobně?

Záleží na tom, jestli budou opravdu něco dělat. To mi není jasné. Podle mně to je folklor, jak jinak získat masy, než jim slíbit užitek? Ovšem jestli to Babiš dokáže, není jasné, pravděpodobně si budou muset půjčit.

Takže souhlasíte s jinými politiky, že to může vést k zadlužení státu?

Může to vést do zadlužení, já ho sice uznávám jako podnikatele, projevil podobný styl jako já, když jsem nastoupil jako starosta na úřad. Hned druhý den jsem stanovil, že všechny nákupy nad tři tisíce korun musím schválit.

Když nastoupil na ministerstvo, udělal to samé. Ředitelé mohli nakupovat do dvou stovek milionů, snížil částku na dvě stě tisíc. Je vidět, že ví, jak si hlídat finanční toky.

Obávám se ovšem, aby úspora nebyla v jeho prospěch. Předpokládám, že vytvoří okruh spřátelených oligarchů, kteří budou státní rozpočet vysávat co nejvíce pro sebe. Uvidíme, jak dlouho se to bude lidem líbit.

Otázkou je, zda by dokázal dělat sociální politiku, aby při něm lidé neustále stáli. Hitler to dokázal, vytvořil pracovní místa na základě úvěru a pak mu došly peníze, tak začal agresivně polykat státy. Evropská unie je na tom možná stejně, hledá, koho by pod sebe ještě vzala, protože musejí sehnat zdroje.

Co si myslíte o darování zlata ze státní tiskárny?

Rád bych viděl, jakým způsobem zlato státní podnik vykázal. Jestli mají kolonku rozdávání zlata, nějaký fond, každopádně chybějící zlato na skladě musel někdo skrz účetnictví vykázat.

Měli by ho vrátit?

Ani nevím, mají vám dát kabelku, nebo zlato za deset tisíc... Zboží jako zboží. Jde o to, odkud peníze berou, protože jsou to peníze nás dohromady.

Čím je způsoben úspěch nových politických uskupení, jako je Úsvit Tomio Okamury nebo právě hnutí ANO?

Frustrací lidí. Nejhorší je, že stávající politické strany se skutečně zdiskreditovaly. Lidé jim nevěří a nevěří v demokracii a zlepšení, takže přechází k populistům. To bylo i za Výmarské republiky (Německo v letech 1919-1933, pozn. red.). Lidé také přestali věřit zavedeným stranám a uvěřili člověku, který jim sliboval spásu. Lidé vycítí, jestli nedokáží nic reálného udělat.

Jak hodnotíte prezidenta Miloše Zemana?

On je levicový socialista, zastánce řízení všeho státem. Nejlepší dobro pochází ze státu a od státu je nejdůležitější, abychom to všechno měli naplánované a řízené. Ale v životě to takhle nefunguje.

Co se týká chování, je na druhé straně barikády. Uznávám, že je velmi inteligentní člověk, který dokáže chápat dění i v určitých souvislostech, často má realistické postoje a nenechá se vtáhnout do nějakého hysterického výlevu. I k Ukrajině má střízlivý postoj, vidí historické souvislosti z širšího abstraktního rozměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…