Bývalý šéf Pirátů Bartoš o problému uprchlíků: Možná malujeme zbytečně čerta na zeď. Kdo vymyslel potápění lodí, je idiot. Řešením je skončit války, jenže válka jsou prachy

10.06.2015 15:34

ROZHOVOR Na téma uprchlíků se ParlamentniListy.cz ptaly exšéfa Pirátské strany Ivana Bartoše. „Nemalujeme čerta na zeď? Jsou uprchlíci opravdu tak velkým tématem? Proč se vlastně Evropané třesou strachy?“ ptá se. Příliš imigrantů podle něj stejně v Česku nezůstane. „Co by u nás hledali? Blahobyt, který jim garantuje ‚citlivá‘ sociální politika současného Sobotkova resp. Babišova kabinetu či jistoty životního minima, které ovšem nestačí ani na živoření v ubytovně?“ Naší hrozbou prý nejsou uprchlíci, ale vzrůstající moc nových domácích oligarchů a postupné snižování kvality života běžných lidí.

Bývalý šéf Pirátů Bartoš o problému uprchlíků: Možná malujeme zbytečně čerta na zeď. Kdo vymyslel potápění lodí, je idiot. Řešením je skončit války, jenže válka jsou prachy
Foto: Archiv I. Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Velkým tématem poslední doby jsou uprchlíci. Mnozí Evropané se třesou strachy, že je uprchlická vlna zavalí, stoupne kriminalita, ženy budou v ohrožení a kdoví co ještě. Pak jsou tu kvóty pro přijímání uprchlíků v jednotlivých zemích EU? Jak se na ně díváte?

Víte, přes týden jsem přemýšlel, zda na vaše otázky vůbec odpovídat – odpovědi totiž dodávají otázkám na důležitosti, a já nejsem přesvědčen, jestli nemalujeme čerty na zeď. Jsou uprchlíci opravdu tak velkým tématem? Proč se vlastně Evropané třesou strachy? Proč se každý politik cítí být kompetentním vyjadřovat se k věci, o které nic neví? Snaha o politické body je mizerným důvodem, pokud je jediným.

Situaci rozhodně nezlehčuji, ale jestli se někdo třese strachy, tak je to kvůli bombastickému a senzacechtivému informování o celé problematice, kterou předvádí nejen soukromá media. Parlamentní listy se sice zaštiťují tím, že jsou nejsvobodnější, protože dávají prostor k vyjádření všech názorů, ale už jen volba titulků, které jednotlivé články ze série posledních dní uvádějí, dramatičnost několikanásobně zvyšují nad vkusnou a únosnou mez. Schválně, jaký bude mít titulek tento náš rozhovor.

V textech jsou svévolně a, možná naopak, účelně zaměňovány pojmy uprchlík, azylant či imigrant. Komentující se vezou na vlně strachu, honí politické body, lajkýsky a počty sdílení na Facebooku. Media pak mají super čtenost či sledovanost.

Racionální přístup zcela mizí. Když už se objeví výjimečně kvalitní text, jako třeba realistické zhodnocení situace tak, jak jsem četl na vašich Parlamentních listech od pana Neffa, tak mezi těmito výkřiky zcela zapadá.

Chytré hlavy dumají, jak příliv uprchlíků do Evropy zastavit. Některé vymyslely, že by se třeba mohly potápět pašerácké lodě. Co na tento nápad jako Piráti říkáte?

Tuhle teorii musel vymyslet idiot. Každému živému tvoru s IQ nad 80 musí být jasné, že je to blbost. Příliv uprchlíků je důsledkem válečných konfliktů v jejich mateřských zemích, a řešení je jednoduché: ukončit tyto konflikty, ať už vítězstvím jedné ze stran (a nebojím se, že by na to „spojenci“ neměli v tuto dobu finanční, technologické či lidské prostředky) nebo smírem. Ani do jednoho se evidentně nikomu nechce, protože válka, to jsou prachy.

Je možná až tragikomické, že silová řešení na evropské úrovni prosazují i politici, kteří velmi často integraci v rámci EU kritizují. Mluví o svém malém svébytném národu, když se ale jedná o uprchlíky, najednou si uvědomíme, že jsme v Evropě, a když je něco ve Francii a Německu, jako by to bylo  u nás.

Jak jsem již říkal, je třeba rozlišovat současné uprchlíky a imigranty. Uprchlíci mají pochopitelný problém – v jejich zemi se válčí. Imigranti pak hledají „lepší místo“ k životu. Myslím si, že se však ani v prvním případě, kdy počet plánovaně přijatých uprchlíků pro Českou republiku, nepřevyšuje ani 3 krát kapacitu pražského klubu Roxy, a ani v druhém případě nemusíme bát. Česká republika je v podstatě průchozí, většina uprchlíků se stejně chce dostat do Německa, Francie, Británie. Co by u nás imigranti hledali? Blahobyt , který jim garantuje „citlivá“ sociální politika současného Sobotkova resp. Babišova kabinetu či jistoty životního minima, které ovšem nestačí ani na živoření v ubytovně?

Mezi strašáky, které Evropany sužují ohledně uprchlíků, je i ten, že mezi nimi k nám dorazí i radikální islamisté. Co s tím? Dokážeme odlišit kdo je radikální a kdo umírněný muslim? A jak?

Pravděpodobně dorazí. Podobně jako v populaci žijící u nás, i na celém světě, existují radikální anarchisté, ortodoxní klerofašisté, fanatičtí evangelíci, nebo neonacisté, v populaci je jisté procento radikálních islamistů. Musíme si ale vybrat co chceme, jestli žít v uzavřené kleci (klasický český smrádek, ale teplíčko), nebo jestli chceme být svobodní. „Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí,“ řekl Benjamin Franklin. A já chci být svobodný. Nebezpečí se má čelit tak, že se potírají jeho příčiny, ne likvidují jeho oběti.

Nechci zlehčovat uprchlické téma, je to jistě závažný a těžko řešitelný problém. Přesto věc trochu odlehčím. Na názory, že bychom měli přijímat jenom křesťany, jste v nadsázce kontroval, že Piráti navrhnou přijímat jen ajťáky. To je jistě dobrý nápad (neb jde o vzdělané a inteligentní lidi), a navíc se tím zvýší šance, že Piráti překročí v dalších volbách 5 procentní hranici...

Politické odpovědi na podobné otázky jsou vždy připraveny podle toho, jak mohou ovlivnit voličskou základnu daného politika. Můj argument přijímat ajťáky byl reakcí na žblebt, který vypustila TOP09 o filtraci uprchlíků s prokazatelně křesťanskými kořeny, která si tak chtěla šplhnout u konzervativní části svých současných či potenciálních voličů. Proto jsem zmínil filtraci ajťáků.

Bonmoty jsou vrcholná rétorická disciplína, a ne každý ji ovládá. Vzpomeňme si na nedávný výrok jednoho stínového ministra z řad ČSSD, Jana Mládka, o tom, že živnostníci jsou morem této země. Z téměř milionu ičařů, kterých u nás je, bohužel ranil i značné procento vlastních voličů ČSSD. S uprchlíky je to jednodušší. Hysterie funguje samovolně a trefit se na správný způsob „řešení“ není tak těžké, rasismus se táhne napříč stranami.

Mimochodem, když jsme u těch ajťáků… víte jaký je v ČR nedostatek schopných Javistů?

Ještě si  dovolím otázku k jiné záležitosti. Na svém facebookovém profilu jste na sebe prozradil, že jste si jednoho rána pomyslel, že je Sobotka posera. Proč vás v souvislosti s panem premiérem napadají tak nehezké myšlenky? Tuším že je to reakce na informaci, že vláda schválila elektronickou evidenci tržeb....

Premiér Sobotka je zcela ve vleku Andreje Babiše. Ministr financí tuhle nepřidá důchodcům, tuhle chce krátit vdovský důchod, ale když jde o Agrofert a státní dotace na biopaliva, tak mu to odhlasují i poslanci z ČSSD. Napsal jsem o Sobotkovi, že je posera, když mu kývne na odborníky rozporovanou elektronickou evidenci tržeb, protože mu Babiš přes média pohrozí nutností zvýšit daně.  To, že realizaci elektronického buzernástroje pan Babiš někomu přiklepne pod záštitou NKÚ rovnou bez výběrka, nevadí už vůbec nikomu.  Hned vzápětí se objevila informace, že by se měly zdanit domácí solární panely. Budeme mít tedy nejen evidenci, ale nově zdaníme i slunce.

A tím se dostáváme obloukem zpět k uprchlíkům. Mediální hysterie se totiž „vládnoucí“ straně náramně hodí. Během posledních čtrnácti dnů „se“ schválily dotace Agrofertu ve výši pěti miliard, prošel zákaz kouření, Ústavní soud rozhodoval o volebních klauzulích, vláda posvětila realizaci Babišova ekonomického warehousu, proběhla akce Fénix, velký bratr na českém internetu roztahuje svá ochranná křídla (regulace zahraničních sázkových společností či požadavek policie na rozšíření uchovávaných dat také na adresy, na které se komunikuje), ale v médiích frčí nejvíce co? Hrozba islamizace Evropy. Bližší košile než kabát.

Naší hrozbou nejsou uprchlíci, ale  vzrůstající moc nových domácích oligarchů a postupné snižování kvality života běžných lidí. Pokud lidé žijí ve strachu o svou existenci (vysoké procento lidí je od pádu do dluhové pasti vzdáleno právě a pouze jedinou výplatou, pokud v ní již rovnou nejsou), nelze se divit, že se míra jejich strachu nekontrolovaně zvětšuje – a důvody jsou na ráně, třeba islamizace, cikáni, uprchlíci a nebo třeba nechuť k uvolnění legislativy ve prospěch homosexuálů. I když už na tom lidé sami nejsou nejlépe, přesto si říkají: „Mám se blbě, ale ještě furt mám víc práv než ....“ doplňte dle libosti cokoliv výše zmíněné.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…