Bývalý šéf Unie bezpečnostních složek mluví o podivnostech kolem útoků na pražské kavárny i následné akce proti neonacismu

26.04.2016 17:26

ROZHOVOR „Hákový kříž je prasárna,“ říká v souvislosti s nacistickými symboly, které se objevily v ulicích Prahy, bývalý šéf Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek. Pozastavil se ale nad rychlostí uspořádání pondělního setkání na náměstí Jiřího z Poděbrad, které bylo reakcí na vandalské činy: „To byla akce nejen proti neonacistům, ale spíš proti všem, kdo mají jiný názor než hoši z neziskovek a levičáckých kutlochů.“ A vyjádřil se také k novému zákonu z dílny ANO: „Říct někomu, že je buzerant, a jít si za to sednout? Kde to jsme?“

Bývalý šéf Unie bezpečnostních složek mluví o podivnostech kolem útoků na pražské kavárny i následné akce proti neonacismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vítek

O čem podle vás svědčí nápisy, které se objevily na podnicích spojených s kampaní HateFree?

Jsme dávno za érou Vandasů a používat výraz uprchlíci je od takových lidí, kteří podniky posprejovali, trochu zvláštní. Když někdo chce útočit, myslím, si, že takový výraz nepoužije.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na podobný názor, jaký teď říkáte, upozornil i Stanislav Křeček: „Na sociálních sítích se objevily pochybnosti o tom, že tyto nápisy mají na svědomí neonacisté, protože například na jednom z nich je heslo ‚Smrt uprchlíkům‘, a přitom slovo ‚uprchlík‘ by neonacisté zřejmě nepoužili.“ Jenže se objevily i hákové kříže…

Řekněme v roce 2005 tady byly nějaké fašistické bojůvky. Nemyslím si, že hákový kříž by použila extrémní česká pravice.

Byla to podle vás provokace?

To nemůžu říci; ale útoků „pod falešnou vlajkou“ nebo věcí, které se dějí, aniž by policie došla k nějakému kloudnému výsledku, je v poslední době hodně. Má kauza z Thunovy ulice není do dneška vyřešena, přesto, že byly fotografie různých fanoušků. Podivných útoků přibývá. Policie má kamerové záznamy a jsem zvědavý, zda tohle vyšetří. Všechno není košer.

Pražská policie už prošetřuje čtyři případy aktuálních vandalských útoků, řekl na dotaz ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan. Obsah nápisů budou zkoumat odborníci na extremismus. Jak vnímáte aktuální postup policistů?

Začali s vyšetřováním teď, takže je předčasné něco hodnotit. Věc je strašně čerstvá. Ale překvapilo mě, jak velice rychle byla zorganizovaná akce na náměstí Jiřího z Poděbrad nejen proti všem neonacistům, ale spíš proti všem, kdo mají jiný názor než hoši z neziskovek a levičáckých kutlochů.

Ať už je to jakkoli, použití takových symbolů, jaké se objevily na podnicích, to je vážná věc…

Je to vážná věc. Hákový kříž je prasárna. Můžeme si hrát s konspiračními teoriemi… Já jen říkám, že při akci, jako byla na náměstí Jiřího z Poděbrad, odsuzovali lidé nápisy, o kterých mluvíte, ale nikdy jsem nezaznamenal, že by tihle levičáci odsoudili například hořící policejní auta nebo napadání Řízkárny. To mi připadá zvláštní. 

Obecně, jak hodnotíte kampaň HateFree, která má za cíl zmírňovat nenávist?

Samotná kampaň místo toho, aby zmírňovala nenávist, spíš přilévá olej do ohně. Spíše jde o provokování. Nemyslím si, že tohle je cesta, jak uklidnit vášně, které oni kritizují. Hejtovat, urážet, provokovat není prevence proti násilí.

Vrátila bych se ještě k návštěvě čínského prezidenta. Jak v této souvislosti hodnotíte postup policie? Také v úvodu nedělního pořadu Partie přišel na přetřes zásah české policie okolo tibetských vlajek. „Toto téma je zbytečně zveličované. Zaprvé všichni včetně policie řekli, že vše nebylo úplně v pořádku. Že není v pořádku, aby se policie ptala, kdo kam povolil vyvěsit vlajku. Takže se staly některé excesy, ale k žádnému vážnějšímu excesu tam podle mě nedošlo... Sněmovna má před sebou mnohem důležitější zákony a ty se, bohužel, nedaří projednat kvůli obstrukcím opozice,“ poznamenal ministr spravedlnosti Robert Pelikán v Partii. Co vy na to? 

Jestliže někdo říká, že policista udělá něco jen z vlastní vůle, je to lhář. Policista samozřejmě plní rozkazy. Teď budu mluvit velice nestranně. Jestli přijdou policisté na akademickou půdu a řeší nějakou vlajku, tak to už je trochu přes čáru. Museli dostat pokyn. Vidím velikánské selhání u policie, možná ne přímo u špiček, ale spíš u velitelů zásahu, kteří situaci nezvládli a byli papežštější než papež. Jsou někdy aktivní až radioaktivní tihle chlapci. A to nejsem, jak asi chápete, žádný fanoušek tibetských vlajek.

Například, že nedovolí skautům zazpívat hymnu na Pražském hradě? To mi přijde jako další z těch radioaktivních pokynů papežštějších než papež. Místo toho, aby chvíli nechali zpívat děti, udělají z toho aféru, o které budeme číst ještě týden.

Ještě poslední dotaz k Ministerstvu spravedlnosti Roberta Pelikána z ANO, které připravilo návrh novely trestního zákoníku, která nově zavádí jako trestný čin hanobení a podněcování nenávisti k osobám na základě jejich „třídy“, „sexuální orientace“ či „pohlavní identity“. Co si o tom myslíte?

Je to absolutní hloupost. Zase utahování šroubů. Dnes jsem si zrovna přečetl, že tu budeme mít i nový „protektorátní“ zákon, kdy by zaměstnanci měli udávat své zaměstnavatele… Utahují se šrouby. Říct někomu, že je buzerant, a jít si za to sednout? Kde to jsme? Kam až tohle zajde? Nejsem člověk, který je proti homosexuálům, ale vulgarita by se měla trestat fackou, a ne vězením.


 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…