Bývalý šéf dopravní policie Huml: Situace v Nice signalizuje, že policie selhala

15.07.2016 20:10

„Srážet lidi autem a zabíjet jednoho po druhém, tak to musí být strašné, co se v hlavě toho člověka děje. To fakt není normální!“ říká k teroristickém útoku ve francouzském Nice, kde pravděpodobný muslimský terorista zavraždil kamionem více než 80 lidí, poslanec Stanislav Huml (ČSSD). I on vyjádřil možnost, že policie v Nice nějakým způsobem selhala, anebo nedomyslela úplně všechno.

Bývalý šéf dopravní policie Huml: Situace v Nice signalizuje, že policie selhala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Francouzská policie potvrdila, že útočníkem z Nice je jednatřicetiletý Francouz tuniského původu, který se dostal na promenádu v ukradeném nákladním voze i přes kontrolu, neboť uvedl, že veze na místo zmrzlinu. Není vám divné, že autem prorazil všechny kontroly? To svádí k podezřením, že tam policie hlídala špatně...

Já jsem také četl o tom, že na místo vezl zmrzlinu, ale že si to auto ne ukradl, jen pronajal. Teď však probíhá vyšetřování a určitě chvilku potrvá, než se zjistí všechno, takže teď dělat dopředu nějaké závěry by nebylo dobré. Podle mne má teď francouzská policie plné ruce práce a časem se určitě zjistí, jak se všechny věci odehrály, ale hned první den nemůžete chtít mít všechny informace stoprocentně ověřené. To nejde.

Tomu rozumím. Ale co si o tom všem pocitově myslíte vy osobně z toho, co jste za ten dnešní den načetl?

Pokud to byl prostor uzavřené pěší zóny, tak měl být ten prostor uzavřený tak, aby tam nemohlo v té době proniknout žádné vozidlo, tedy ani kamión, když předpokládali, že tam budou davy lidí. Pokud měli informace o tom, že by se snad nějaký teroristický útok konat mohl, tak to mělo být uzavřeno úplně. Ta situace proto opravdu signalizuje možnost, že policie v Nice nějakým způsobem selhala, anebo nedomyslela úplně všechno. Na straně druhé tam byly tím kamiónem proraženy nějaké kolíky, které byly proraženy jako fyzická zábrana, takže tady si asi nikdo neuměl představit, že i tuto zábranu někdo tak snadno prorazí.

Dá se zaspekulovat o tom, že takový druh teroristického útoku se dal předpokládat, když všechny jiné možnosti nebyly pro útočníka dostupné?

Ano, je to neobvyklý způsob. Ale od 11. září se nemůžeme divit ničemu. Když byly použity letadla jako nástroj teroristického útoku, tak může být samozřejmě k násilí použito i nákladní auto. Je to dopravní prostředek a my v ČR máme třeba v trestním zákoně ustanoveno, že za zbraň je považováno všechno, co činí útok důraznějším. Tedy prostřednictvím legislativy, která se dlouhodobě v Čechách aplikuje, platí, že auto je zbraň, i když to nemá hlaveň a nemá to ani střelný prach.

Myslíte si, že to od toho Tunisana byla dlouho dopředu promyšlená záležitost, a je jedno, zda si to auto k tomu půjčil anebo ukradl?

To určitě. Já jsem se zamýšlel i nad tím, že musel ty lidi kolem hodně nenávidět, protože po prvním nárazu do člověka pokračovat ještě dva kilometry jízdy davem a srážet lidi a zabíjet jednoho po druhém, tak to musí být strašné, co se v hlavě toho člověka děje. To fakt není normální!

Dostupné zdroje uvádějí, že útočník měl rodinu a nevykazoval prý dosud žádné známky radikalismu. To se vážně u takových typů lidí nedá ani předjímat, co se jim – lidově řečeno – v těch hlavách honí?

Jde tady především o to, že multikulturalismus selhal. I když třeba podobní cizinci žijí v druhé generaci v zemích evropské kultury, tak stále ta jejich kultura jim v hlavách nějakým způsobem zvoní. Uvidíme, zda to byl muslim a zda bylo jeho jednání nějak ovlivňováno Islámským státem, nebo ne. Je i možné, že mu někdo vymyl mozek. Jsme teprve na prahu a uvidíme, co tamní policie vyšetří a jaké měl ve Francii zázemí. To vše se asi dozvíme až v okruhu několika dní. Já ale opravdu přemýšlím nad tím, zda je vůbec možné, abychom s kulturou, která k nám dnes přichází z jiné kultury v podobě tisíců a dnes už miliónů lidí, byli vůbec nějak schopní vytvořit sounáležitý celek, který by harmonizačně pokračoval do budoucna. A pokud to tak není, tak bychom se měli vážně zamyslet nad tím, co s těmi utečenci budeme dělat dále. Měli bychom je odmítat. Je to totiž jiná kultura, a vypadá to jako oheň a voda.

Hovoří se o tom, že francouzský prezident François Hollande říká pořád to samé – budeme více bojovat v Sýrii, budeme více bojovat proti Islámskému státu... ale nic faktického se přitom neděje. Mohla podle vás Francie v tomto udělat více?

Oni jen hasí požár, který tam již dlouho panuje - vždyť je tam těch útoků již více! Bylo tam napřed Charlie Hebdo, pak tam bylo divadlo, pak výbuch v restauracích a u stadiónu - ten dokonce měl být snad ještě drastičtější, nežli nakonec byl, protože ti lidé se dostali evidentně mimo svůj plán - a teď do toho přichází onen nákladní automobil. To ale není poslední věc, tímto to zřejmě neskončí. Jsme bohužel ve válce, ale ta válka je trošku hybridní, nemá jasnou frontu, nemá jasně stanovené strany, to znamená, že tady nejde o to, že by fronta nějak rozdělovala území, kde stojí vojáci proti sobě s bodáky v rukách. Takto jasné to nebude asi už nikdy, ale ta válka tady je a já ji vnímám.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…