ČSSD by se v opozici ztratila, míní starosta Jindřichova Hradce

15.03.2018 9:35 | Zprávy

Že se vzdal z pozice lídra kandidatury do Sněmovny, Stanislav Mrvka (ČSSD) nelituje. „Vlastní názor je pro mě důležitější než případné výhody.“ V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz, se zamýšlí nejen nad důvody strmého pádu ČSSD. Okomentoval také jednání o vládě a volbu nového vedení strany. Řeč přišla i na blížící se komunální volby a na otázky týkající se rozvoje Jindřichova Hradce.

ČSSD by se v opozici ztratila, míní starosta Jindřichova Hradce
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Hnutí ANO slíbilo urychlit jednání o vládě. Hlavní variantou zůstává koalice ANO, ČSSD s podporou komunistů. Co vy na to? Za jakých okolností by pro vás byla taková spolupráce přijatelná?

Spolupráce je podle mého názoru možná za jasně definovaných podmínek a jasně formulované koaliční smlouvy. Programově nejsou propastné rozdíly, a tak je třeba do případné koaliční smlouvy zapracovat body, které budou jasně sociálnědemokratické a nebudou odkloněny k ANO. K tomu je ale také potřeba mít v případné spolupráci osobnosti, které se nenechají převálcovat. Jinak by to nemělo smysl a byla by na stole varianta předčasných voleb. Ale nevím, zda poslanci napříč politickými stranami na takové řešení najdou osobní odvahu. Podle mého názoru je smysluplnější mít možnost alespoň částečně naplňovat program, než se ztratit v široké opozici. Problém je, a naši poslanci prominou, že nemáme šanci hrát v opozici vedoucí sílu.

V reakci na zásah vedení strany do jihočeské kandidátky pro sněmovní volby jste coby lídr kandidátky odstoupil. Nelitujete zpětně svého rozhodnutí? Zejména nyní, kdy se změnilo vedení strany, v němž je i Jiří Zimola?

Ani ne. Zachoval jsem si čisté svědomí, že se nebudu podílet na brutálním potlačování jiných názorů, ke kterým byly využity zástupné a vykonstruované pomluvy. Ti, kdo to organizovali, si asi nepřiznají, že oni byli hlavními strůjci „vynikajícího“ volebního výsledku. Vím, že jsem mohl spokojeně sedět ve Sněmovně, tvářit se chytře a být na čtyři roky v pohodě. Možná mi to nebudete věřit, ale pro mě je v tomto případě vlastní názor důležitější než případné výhody. Můžu dál podporovat změny v ČSSD i z Jindřichova Hradce.

Jak jste spokojen s volbou Hamáčka jako předsedy strany? Dokáže podle vás stranu sjednotit a přilákat zpět voliče?

Nyní jste přesně pojmenovala základní problém ČSSD. Není vůbec důležité, jestli jsem, nebo nejsem spokojen. Honza Hamáček byl zvolen v demokratickém hlasování na sjezdu, je předseda a já to respektuji. Stejně jako jsem respektoval minulé vedení, i když jsem s ním v mnohém nesouhlasil. Nehlásal jsem to však do světa, ale snažil se to řešit uvnitř strany. Zejména jako předseda klubu starostů a primátorů zvolených za ČSSD jsem velmi často musel prezentovat nesouhlasná stanoviska našim ministrům. Proto nechápu naše některé členy, kteří už dopředu naznačují, že nebudou respektovat většinová stanoviska členské základny nebo vedení. Měli by si asi zvolit jinou stranu. Jednota je jedním z prvků, který nám může vrátit ztracenou důvěru voličů. A samozřejmě návrat k jasně formulovaným názorům a dodržování slibů. Věřím, že Jan Hamáček s Jiřím Zimolou vytvoří dobrý, pracovitý tandem.

Zásadní budou nyní pro ČSSD podzimní volby, v nichž obhajuje nejvíce mandátů ze všech stran. Udrží podle vás své pozice? Co proto musí podle vás nyní udělat?

ČSSD a levicová politika nejen u nás, ale v Evropě nemá ustláno na růžích. Ale komunál je úplně něco jiného. Chodníky, byty, služby, doprava nejsou levicové ani pravicové. Jsou to věci k řešení a je jen jeden základní rozdíl. Buď budu řídit město ve prospěch většiny, nebo vybraných skupin. A to je základní rozdíl mezi pravicovým a levicovým pohledem. Je to také o osobnostech a poctivosti lidí, kteří tyto funkce vykonávají. Pokud ti, kdo budou kandidovat, dokážou připravit jasné konkrétní programy a nebude jim vedení strany kazit dobré jméno, věřím, že uspějí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

12:51 Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

„Po každých volbách následuje fáze, kdy poražení fňukají a označují své vítězné partnery za extremis…