ČSSD po historickém masakru: Odstoupit, celé vedení, zní hlasitě. Ten tlak je velký, prozradil nám pražský funkcionář

22.10.2017 6:27

ROZHOVOR „Obrovské zklamání a debakl!“ Tak označuje výsledky voleb pro sociální demokracii Leoš Paclík, předseda místní organizace ČSSD Prahy 9. Za jasného viníka pak označuje vedení sociální demokracie. A spolu s dalšími požaduje jeho odstoupení! „My jsme se shodli s poměrně úspěšnými lidmi, kteří v historii sociální demokracie sehráli docela významnou roli, tady v Praze třeba s Karlem Šplíchalem, na tom, že by určitě celé vedení mělo odstoupit,“ říká Leoš Paclík.

ČSSD po historickém masakru: Odstoupit, celé vedení, zní hlasitě. Ten tlak je velký, prozradil nám pražský funkcionář
Foto: repro ČT
Popisek: Zklamání v ČSSD

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí

Co říkáte na výsledky voleb?

Obrovské zklamání a samozřejmě je to obrovský debakl pro sociální demokracii. Je to jeden z nejhorších výsledků v novodobé historii sociální demokracie.

Co podle vás zavinilo tak obrovský propad ČSSD? Dá se říci, kdo za to konkrétně může?

Určitě si myslím, že za to může vedení sociální demokracie. Celou tu kampaň připravovalo. A hlavně, samozřejmě, jde o to, že oni reprezentují v tuto chvíli sociální demokracii. Oni jsou tou tváří té značky ČSSD. Takže jednoznačně vedení sociální demokracie. Abych byl konkrétnější, určitě si myslím, že jsme nebyli schopni využít toho, že jsme poměrně úspěšně vládli této zemi. Nebyli jsme schopni voličům nabídnout zajímavý volební program.

A domníváte se, že dopad na ty volební výsledky mělo například i to, co se dělo kolem lithia v posledních dnech?

Já se domnívám, že ano. Že jsme nebyli schopni vysvětlit dostatečně dobře to, o co se v této kauze vlastně jednalo. Nevím samozřejmě, jak velký dopad to mělo, ale určitě jistý vliv to mohlo mít.

Velmi diskutované mezi lidmi byly také nedávné spory mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem. Myslíte, že se také podepsaly na výsledku voleb?

Já se domnívám, že Sobotka v těchto kauzách vystupoval poměrně nevěrohodně. A myslím si, že občané dali prostě přednost takové jasnější rétorice Babiše.

Váš volební lídr Lubomír Zaorálek má prý pocit, že měl nastoupit dřív. Pomohlo by to podle vás něčemu? Vyřešilo by to něco?

Já se obávám, že ne. Mám pocit, že volič vůbec nepochopil tu strategii sociální demokracie. Tu strategii, kdy jsme potlačili premiéra a vlastně předsedu sociální demokracie pana Sobotku. Takže si myslím, že určitě ne.

Vy říkáte, že špatný volební výsledek zavinilo vedení strany. Mělo by podle vás odejít?

Určitě. My jsme se shodli s poměrně úspěšnými lidmi, kteří v historii sociální demokracie sehráli docela významnou roli, tady v Praze třeba s Karlem Šplíchalem, na tom, že by určitě celé vedení mělo odstoupit. Protože ten volební výsledek je vizitkou jejich, jejich práce. A ten výsledek je velice špatný.

A udělají to, podle vašich informací?

V tuhle chvíli nemám informace o tom, že by to udělali. Ale určitě ten tlak tady minimálně v Praze na to bude.

Co bude teď s ČSSD dál, kromě toho, že budete tlačit na to, aby odešlo vedení?

Já se domnívám, že začnou nastupovat dva proudy. Jeden proud bude o tom, že budeme chtít s Andrejem Babišem nějakým způsobem dál vládnout, i když budeme mít určitě nějaký omezený prostor. A druhý proud určitě bude tlačit, abychom s Babišem do té koalice, nebo prostě do nějaké koalice, která se samozřejmě připraví, nešli. Je otázka, co zvítězí. To nedokážu teď říct.

A jste v jednání s Babišem ohledně koalice?

Nemám tyto informace.

Když se podíváme na to, jak dopadly volby, jak byste viděl možnou volební koalici, pokud byste se s Babišem nechtěli domluvit, nebo pokud by vás ANO neoslovilo?

Víte, Andrej Babiš získal zásadní většinu. A je na něm, s kým se bude chtít domluvit. Zatím z prvních reakcí těch stran je patrné, že se s Babišem nebude chtít nikdo spojit. Takže uvidíme, co přinesou další jednání. A třeba dojde k nějakému překvapení a některá z těch stran, co odmítaly koalici s Babišem, tak naopak do ní půjde. Babiš samozřejmě bude potřebovat koaličního partnera. On sám má ten mandát velice silný, ale prostě bez koaličního partnera není schopen vládnout.

ODS získala v parlamentních volbách druhé místo, což řada lidí rozhodně nečekala. Jak si tak velký úspěch této strany vysvětlujete?

Já si myslím, že oni té pravicové části nabídli program, který pro ně prostě byl pochopitelný. Myslím si, že zafungovalo takové to tvrdé jádro voličů ODS, kteří k těm volbám prostě přišli a podpořili tuto stranu. A myslím, že občanským demokratům se podařilo ukázat to, že jsou schopni očistit se od těch minulých kauz.

Když to shrneme, co vlastně výsledky těchto voleb budou podle vás znamenat pro Českou republiku?

V tuto chvíli těžko říct. V každém případě je vidět, že většina voličů nevěří těm standardním stranám typu ODS, ČSSD nebo TOP 09 a chtce nějakou změnu. Chtějí někoho, kdo jim nabídne nějakou novou cestu, nové možnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…