ČT za peníze všech vysílá pro havlistickou menšinu, udeřil bývalý ředitel slovenské televize. Soukup jejich manipulativní publicistiku aspoň trochu okysličil

10.03.2019 9:34

ROZHOVOR „Záleží jen na nás, jestli budeme volit politiky, kteří budou ve svých programech deklarovat, že ochrání nezávislý internet, anebo budou garantovat naše blaho na bázi inovované totality,“ upozorňuje Radim Hreha, mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize. Podle něj je informační monopol na nastavování veřejného mínění u konce s dechem. Vyhráno však není, mediální scéna je kontaminovaná. A Jaromíra Soukupa z TV Barrandov považuje za okysličení dlouhodobě mdlé a manipulativní veřejnoprávní publicistiky. Jestli vstoupí do politiky, bude prý úspěšný.

ČT za peníze všech vysílá pro havlistickou menšinu, udeřil bývalý ředitel slovenské televize. Soukup jejich manipulativní publicistiku aspoň trochu okysličil
Foto: Archiv R. Hrehy
Popisek: Ing. Radim Hreha

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí

Uplynul rok od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vím, že nepokládám neobvyklou otázku, ale jako novinář si nemohu pomoci, protože o změnu jde především. Tak tedy: jaké změny od této události nejen v médiích vnímáte?

K žádným systémovým změnám nedošlo a ani dojít nemohlo, jelikož vražda Jána Kuciaka nebyla důsledkem selhání médií. Tím byl a je nepředstavitelný klientelismus v celé slovenské společnosti, který v systému parlamentní demokracie nelze vymýtit. Ten bují i v Česku, nicméně jistota beztrestnosti slovenských vládních politiků a zbylých příslušníků establishmentu je ve srovnání s tuzemskými šibaly mnohem vyšší.

Věříte ve spravedlivé uzavření případu? Máte důvěru ve slovenské orgány?

Nepochybuji, že soudci jako Štefan Harabín by v případě prokázání viny objednavatele vraždy exemplárně potrestali. Nicméně, kde není žalobce, není ani soudce.

Na Slovensku prý novináři „přitvrdili“, jsou více investigativní, pokračují v práci Jána Kuciaka. Je to tak?

Myslíte-li, fabulace, pak ano. Jinak je slovenská mediální scéna kontaminovaná stejně jako u nás. Veřejnost disponující kritickým myšlením je však v obraze stejně, jako v Česku díky alternativním médiím.

Rok uplynul i od vašeho výroku, že „faktická kontrola veřejnosti veřejnoprávních médií je možná pouze v případě zástupců veřejnosti bez rozdílu, tedy i zástupců odpůrců, kritiků a jiných názorových skupin obyvatelstva.“ Posunuli jsme se v tomto ohledu nějakým směrem?

Neposunuli a vzhledem k výsledkům voleb do Sněmovny - a zejména Senátu - je jednostranná havlistická  forma realizace ústavního práva veřejnosti na informace skrze média veřejné služby, zabetonovaná minimálně do dalších voleb. Premiér Babiš se této problematice zdaleka vyhne.  Ostatně fraška s nominací, nenominací Petra Štěpánka do vysílací rady je názorným příkladem absence imunity hnutí ANO vůči havlistům všech druhů.

Andrej Babiš vyzve poslance hnutí ANO, aby schválili výroční zprávy České televize. Kdyby se stalo, že Sněmovna dvakrát neschválí zprávu o činnosti a hospodaření televize, bude odvolána Rada ČT a také generální ředitel Petr Dvořák. Jedni to nazývají záchranou veřejnoprávní televize, druzí tvrdí velkou chybou, protože Babiš může zajistit, aby jeho lidé obsadili místa členů Rady ČT, kterým vyprší mandát. Měl se premiér podle vás připojit k výzvě KSČM a SPD, nebo nikoliv?

Premiér je zřejmě přesvědčen, že jeho voličům nevadí vysílání České televize pro havlistickou menšinu, které však musí financovat všichni občané. Nicméně, Česká televize se svojí klesající důvěrou veřejnosti, pro něj není nijak důležitá. A už vůbec mu nestojí za podnět k happeningu uctívačů České televize na Václaváku. 

Jak celou situaci kolem České televize podle vás řešit? Potřebuje radikální změny a zásahy do obsazení?

Nejefektivnější cestou je sloučení veřejnoprávních médií v jeden celek. Technologicky tomu nic nebrání. Komu z politiků se nechce inspirovat v Bratislavě, může zajet do Vídně.

Jak vnímáte kritiku směrem k České televizi ze strany mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa z TV Barrandov? Padají trestní oznámení všemi směry, podněty posílají diváci, ozývají se hlasy, aby TV Barrandov přišla o licenci. Překračuje Jaromír Soukup hranice zákona? A co hranice vkusu?

Překračování hranic zákona skupinou TV Barrandov v konečném důsledku zřejmě posoudí soudy, které budou řešit podněty takzvaných demokratů, kteří nepochybují o tom, že publicistické pořady Jaroslava Soukupa je nutno zakázat vzhledem k narůstajícímu sledovanosti.  Já je považuji za okysličení mediální scény vedle dlouhodobě mdlé a manipulativní veřejnoprávní publicistiky.

A jak vnímat tuto jakousi mediální válku? Soukup oznámil záměr vstoupit do politiky. Podnikatelé se stávají politiky, politici podnikateli a postupně prostupují médii. Máme si na podobné praktiky začít zvykat?

Soukupův přístup je nesrovnatelně transparentnější vůči veřejnosti, než aktivity různých oligarchů, kteří korumpují aktéry politické scény s cílem prosazení svých zájmů. Vstoupí-li Soukup do politiky, jistě bude úspěšný.  

Jak je to podle vás v České republice s nezávislostí žurnalistiky?

Je to stejné, jako v ostatních zemích Evropské unie. Internet, alternativní média a překladač Google v současnosti nabízí lidem s kritickým myšlením přehršle informačních zdrojů k tomu, aby se mohli orientovat v kterékoliv oblasti, v jakémkoli jazyce. Informační monopol nadnárodních lobbistů, kteří skrze mainstreamová média vytvářeli fiktivní obraz reality, jenž dezinterpretoval skutečnost a nastavoval parametry veřejného diskursu i veřejného zájmu, je definitivně na konci s dechem. Nadnárodní opinionmakeři se proto budou snažit omezit, či plně zakázat zmíněné informační zdroje. Důvody budou různé, sekuritizací počínaje, ruskými trolly konče.  Záleží jen na nás, jestli budeme volit politiky, kteří budou ve svých programech deklarovat, že ochrání nezávislý internet, anebo budou garantovat naše blaho na bázi inovované totality.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…