Čas sejít se na Letné. Je tu naděje. Zwyrtek Hamplová předložila plán

07.07.2022 13:14 | Rozhovor

POLOČAS ROKU HRŮZY „Ničíme sami sebe, nebo ještě lépe – vláda ničí svůj lid. Pokud se něco zásadního nezmění, troufám si předpovědět, že se můžeme 17. listopadu sejít na Letné, a říct těm nahoře, co si o jejich vládnutí myslíme my dole. Po 33 letech, což je hezké číslo. Kristovy roky,“ soudí o současné situaci advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, kandidátka do Senátu. ParlamentnímListům.cz sdělila, že dle jejího názoru má nastoupit vláda odborníků, která zachrání, co se dá. „To, že nás to ničí ekonomicky, že jsme příchozím věnovali zdarma školství, zdravotnictví, jako by to mělo být navždy, to víme už teď,“ uvedla k uprchlíkům z Ukrajiny. Své řekla i k samotné genezi války mezi Rusy a Ukrajinci.

Čas sejít se na Letné. Je tu naděje. Zwyrtek Hamplová předložila plán
Foto: Martin Straka
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Tento rok dominuje našim životům válka na Ukrajině. Tu bez diskuse rozpoutal Putin. Ohlížet se zpět už nemá smysl, ale pokud tak učiníme, co jsou základní faktory vzniku této války? Kde leží její příčiny a jaké poučení si, po úvaze, vzít do budoucna?

Sleduji daný problém jako běžný občan, nicméně jsem přesvědčena, že obě země, jak Ukrajina, tak Rusko, nesou na vzniku konfliktu svůj podíl. Ukrajina staví na tom, že ona byla ta napadená – pak se logicky vina hází na toho, kdo zaútočil první, ale i z běžného života známe, že to může být zjednodušená úvaha. Víme my skutečně, co se na těch hranicích dělo, a co se dělo skutečně na území Ukrajiny? Nevíme. Ano, Rusko si nenechá nic líbit, a jeho jednání může být zbytečně konfrontační, ale to můžeme říct stejně i o USA a jimi vedených válkách. Mne to celé zajímá ale hlavně z pozice České republiky, a ta by si měla do budoucna uvědomit, že humanitární pomoc není nekontrolované otevření hranic, ožebračování vlastního národa rozdáváním bez rozmyslu a zapojování se do válečného konfliktu.

           

Co dělat pro to, aby válka byla ukončena do konce roku, pokud je to vůbec reálné? A lze po Ukrajincích, kteří trpí, žádat územní či jiné ústupky?

Každé řešení, které povede k míru, bude správné. Válka by už jistě byla dávno ukončena, kdyby ji svět nepodporoval. Každý asi z jiného důvodu, ale je to tak. Už zcela nekritický postoj k Ukrajině, budované ego jejího prezidenta, a až absurdně otevřená náruč EU, to vše k prodlužování války přispívalo. EU k tomu zcela ztratila pud sebezáchovy, a umím si představit velmoci z jiných světadílů, které tomu nadšeně tleskají. 

Leží na Miloši Zemanovi, Angele Merkelové či Emmanuelovi Macronovi vina za přílišnou vstřícnost k Rusku? Lze například Miloši Zemanovi vyčítat, že ani po kauze Vrbětice svůj postoj k Rusku nezměnil? Vůči Putinovi otočil až po vypuknutí invaze.

To neumím posoudit. Podle mého názoru jsou za válkou širší souvislosti, než jen osoba Putina, a nemohu se ubránit dojmu, že ta válka se především některým velmocím opravdu hodí. Obětí je zatím těžce naivní Evropa, jejíž EU selhává na celé čáře. Kdo to ještě dnes nevidí, je slepý. Pokud jsme něco podcenili, tak je to právě postarat se o smysluplné a efektivní fungování EU, abychom byli v rámci světa silnější. Z EU je dnes politbyro s cenzorskými sklony, mající tendenci diktovat svým členům tak, jak kdysi diktoval Sovětský svaz socialistickému bloku, vztahy navenek neumí řešit vůbec, a pokud je už řeší, tak historicky katastrofálně, a v jejím čele nejsou právě bystří lidé. My, co ten socialistický blok pamatujeme, to vidíme. Už schází jen ty povinné průvody s vlajkami EU a jednotnými hesly. To je tragédie Evropy dnešní doby.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

10:48 Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

Lidé nechtějí, aby naše země byla migračním paktem postupně zavlékána do migrační katastrofy, kterou…