Čech, který utekl před migranty z Británie, vzkazuje Macronovi: Chcete určovat osud jiných států? Nejdřív si vykydejte onen hnůj, který jste si natahali

06.03.2019 18:59

ROZHOVOR Ty, kteří porušují pravidla, je třeba pohnat k odpovědnosti. To tvrdí Václav Řehák, který se po zkušenostech ve Velké Británii vrátil do Čech. A rovnou vyjmenovává: nejdřív by měl stihnout trest Francii, Itálii a Velkou Británii za rozvrácení pořádků v arabském světě. Pak Německo, které aniž se zeptalo ostatních členů Evropské unie a Schengenského protokolu, způsobilo nekontrolovaný pohyb nelegálních migrantů. A nakonec trest pro státy, které nehlídaly hranici Evropské unie a nelegálním imigrantům dovolily volně projít.

Čech, který utekl před migranty z Británie, vzkazuje Macronovi: Chcete určovat osud jiných států? Nejdřív si vykydejte onen hnůj, který jste si natahali
Foto: archiv V. Řehák
Popisek: Václav Řehák

Česko má nový fenomén – televizní seriál Most!. Herec Zdeněk Godla, který hrál jednu z hlavních rolí v seriálu, byl donucen se omluvit za svůj výrok, že je cikán. Prý se poučil a raději se bude označovat za Roma. Je namístě, aby se člověk omlouval za to, jak se označuje?

Neviděl jsem ani jeden díl. Nemohu se vyjádřit k tomuto seriálu. Nerozumím však tomu, proč by se někdo měl omlouvat za označení, které bylo používáno staletí a které je označením zavedeným a platným. Navíc pokud tak dotyčný označí sám sebe. Je neskutečně trapné chtít zavést nové pojmenování pro tradiční označení určité skupiny obyvatel jen proto, že u někoho převládl pocit, že jde o pojmenování hanlivé a urážející.

Možná je namístě se ptát, proč někteří toto označení považují za urážlivé. Pokud si dobře vzpomínám, tak v písních se nezpívá: Kdo to byl? Rom černý Rom, nebo romský baron jsem já, mě každá Romka zná… a třeba vyloženě hloupě zní romská omáčka. Skvělý sovětský film se jmenoval Cikáni jdou do nebe a mohu vám potvrdit, že ve Velké Británii je znám termín Gypsy a neužívá se Rom. Ostatně Gypsy Kings jsou výteční muzikanti z Francie, takže opět žádní Romové. Oslovení cikáni je třeba užíváno i v Maďarsku, Polsku, Portugalsku, Švédsku… takže je minimálně k zamyšlení, proč je násilně lidem vnucováno jiné pojmenování. Ano, je to důsledek přehnané korektnosti.

Je dobře, že se otázka Romů otevřela v seriálu České televize? Může něco přinést?

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí
Jistěže to může něco přinést. Přinese to víc naštvané lidi. Ona takzvaná pozitivní diskriminace je totiž stále diskriminací. Je naprosto lhostejné, zda to někdo myslí, nebo myslel dobře. V důsledku je to protežování kohosi ne kvůli jeho dovednostem, znalostem nebo schopnostem. Ale jen na základě etnicity. Což je špatně. Důsledky pozitivní diskriminace jsou zřejmé již u malých dětí, kdy vám dítě ze základní školy řekne, pokud jeho rodič parazituje na sociálním systému, že bude dělat to, co dělá táta nebo máma. Takže nedělat – brát sociální dávky.

Na Západě, kde jsem roky žil, funguje affirmative action. To třeba znamená, že student, který nesloží přijímací zkoušky, je přesto na školu přijat. Stačí, aby měl dobrou etnicitu, správný původ, správnou barvu nebo správné protežované vyznání. Jaké to má důsledky? Za a) populace hloupne, protože tito studenti nemají kapacitu na to, aby školu řádně, bez pomocných berliček a úlev vůbec dokončili. Za b) lidi jsou naštvaní oprávněně. To totiž není o srovnání šancí, ale jde o systém kvót. I když dítě bude blbé jako houpací kůň, bude později sedět v teple v kanclu na zadku. Jenže co důsledky, co tam bude dělat?! Pokud tedy zůstaneme u příkladu vzdělání.

Ono by však možná pro začátek stačilo, aby byl uplatněn stejný metr na všechny, stejné nároky i stejné povinnosti. Ano, stejné povinnosti. Následně za nedodržování si povinností – tresty, sankce, kriminál. A že tam budou stát v pěti patrech na sobě? Bohužel pokud vím, tak toto téma se zde probírá již desítky let a každá změna, která byla provedena a naivními lidmi zaplacena, vedla téměř vždy ke zhoršení stavu. Takže uzavřu. Ano, přinese to víc naštvané lidi. 

Kolem Brexitu se už namluvilo hodně. Velká Británie neví, co chce, Evropská unie Velkou Británii trestá a tak dále. Co říkáte na vyjednávání o Brexitu a na chování obou dotčených stran, jak Bruselu, tak i Velké Británie?

Vyjednávání o Brexitu je tak totálně zpackané, že nelze o žádném vyjednávání mluvit. Ze strany Velké Británie, která se snaží vystoupit se ctí, ale přitom tamní politici chtějí, aby v budoucnu Velká Británie byla i nebyla součástí Evropské unie. Takový kočkopes rozhodně není dobrý a přinese jen problémy. Zajímavé však je, že třeba katastrofické scénáře vykreslované pro Velkou Británii se zatím nenaplňují. Že to jsou spíše francouzští a nizozemští rybáři, kteří nebudou moci jezdit do teritoriálních britských vod lovit sledě, a pokud by vlastně nebylo úmyslných naschválů ze strany probruselských politiků a jejich snahy Velkou Británii vydusit, mohla být už přijatelná dohoda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie podepsána. Jenže potom by bylo v plné nahotě vidět, že dnes je státům mimo Evropskou unii lépe.

Ostatně za tahouny Evropské unie jsou označovány státy Německo, Francie, Itálie. Stačí se podívat, jak se v poslední době daří Německu, o dalších dvou zbývajících raději nemluvím. Také to, jak Theresa Mayová dnes vede Velkou Británii, o mnohém svědčí. Být v současné době premiérkou Margaret Thatcher, tak už má Evropská unie stažené půlky strachy, vystupovalo by z Evropské unie dalších pět států a obdobní politici, jako jsou Theresa Mayová a Jeremy Corbyn, by byli souzeni za vlastizradu.

Francie a Německo se rozhodly spojit v bezpečnostní i zahraniční politice, chtějí vystupovat jednotně. Neznamená to pro ostatní členské státy Evropské unie, že budou mít ještě menší šanci prosadit své zájmy, pokud se budou od Francie a Německa lišit?

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí
Spíš bych to nazval – chtějí vyhrožovat jednotně. Ostatně co jiného jsou tyto věty: Bez solidarity opusťte Schengen! Odřízneme vás od strukturálních fondů. Evropská unie není menu, ze kterého si můžete vybírat. Členské státy, které přijímají peníze z Evropské unie, ale nerespektují její principy, by měly pocítit patřičné důsledky.

Po otevření hranic jsme stále slyšeli Merkelovou: My to zvládneme. Jenže nezvládají, a tak se Merkelová a další rozhodli, že nelegální migranti se musejí přerozdělit. Ale přitom Merkelová stále do éteru vykřikovala, že zásluhou přijímání nelegálních migrantů se u nich v Německu zvedá životní úroveň. Prdlajs, zvedala se a zvedá se kriminalita. Ale souhlasím s nimi – mají naprostou pravdu. Neplníme dohody, kvóty, nepřijímáme nelegální migranty. Nedbáme rad chytřejších a mocnějších kamarádů z Evropské unie. Co si tedy zasloužíme? Nejvyšší trest. Okamžité vyloučení z Evropské unie.

A ohledně bezpečnosti bych byl vážně velmi opatrný. Měli jsme s Francií smlouvu, jmenovala se Spojenecká smlouva mezi Československem a Francií a byla podepsána 25. ledna 1924. Zradu Francie jsme pocítili na vlastní kůži a kupodivu nás předhodili svému dnešnímu spojenci, se kterým chtějí dnes opět určovat chod Evropy?

Obě země mají dost svých problémů doma. Francouzský prezident Emmanuel Macron stále čelí problému žlutých vest a nekončících protestů. Navíc na veřejnost prosakují videa a fotografie, které dokazují leckdy velkou brutalitu zasahujících policistů proti demonstrantům. Jak velký problém to znamená pro Macrona? A pro Unii?

V první řadě by si měl pan prezident Macron zamést před vlastním prahem, než bude chtít určovat osud jiných států. Vykydat onen hnůj, který si tam Francouzi natahali. V rámci politické korektnosti nemohou policisté a četnictvo účinně zasahovat proti těm, kteří dělají bordel a zapalují stovky aut. Ale proti drzým Francouzům, oblečeným do žlutých vest, zasahují ti stejní policisté razantně až brutálně, což je hodně špatné.

A k Unii? Ty, kteří porušují pravidla, je třeba pohnat k odpovědnosti. Takže to vezmeme popořádku. Nejdřív by měl stihnout trest Francii, Itálii a Velkou Británii za rozvrácení pořádků v arabském světě, který vygeneroval uprchlíky a jejich pašeráky. Pak by měl stihnout trest Německo, které aniž se zeptalo ostatních členů Evropské unie a Schengenského protokolu, způsobilo nekontrolovaný pohyb nelegálních migrantů a nakonec by měl stihnout trest státy, které nehlídaly hranici Evropské unie a nelegálním imigrantům dovolily volně projít. To je všechno. Česká republika se v té kauze nevyskytuje.

Ani vztahy mezi Francií a Itálií nejsou v pořádku, podle Francouzů dokonce nejhorší od druhé světové války. Italský vicepremiér De Maio se totiž v Paříži setkal se zástupci žlutých vest a Francie to označila za zásah do její domácí politiky. Dokážou spolu ještě státy Evropské unie komunikovat?

Vztahy mezi Francouzi a Italy, kteří již vidí, že tímto směrem to zkrátka nepůjde, jsou špatné. Evropská unie se rozhádává čím dál více. Ale kupodivu nám je od různých proevropských politiků, většinou sídlících v Bruselu, kázáno, abychom využili dobře svoji příležitost mlčet. Francie nyní odvolala svého velvyslance v Itálii po měsících eskalace napětí, prý se populismus šíří jako malomocenství – to je francouzský výrok.

Jenže je to francouzský prezident Emmanuel Macron, kdo je v rozporu nejen s vicepremiérem De Maiem, ale i s dalším zástupcem italské vlády, ministrem vnitra Matteo Salvinim. Fakt je, že k jejich dobrým vztahům asi nepřispělo to, když Salvini řekl, že doufá, že se francouzští lidé brzy budou moci osvobodit od hrozného prezidenta, a povzbuzoval francouzské voliče, aby podpořili francouzskou pravicovou političku Marine Le Penovou. A dalším faktem je, že pan Macron má skutečně velmi podivné chování a jedná s Francouzi tak, jak s nimi jedná. Směrem k Itálii – Macronova vláda odmítla požadavek Itálie převzít v roce 2017 část žadatelů o azyl, kteří připlouvají k italským břehům, protože podle Macrona jsou Afričané připlouvající k italskému pobřeží z Libye z velké části ekonomičtí migranti.

Nikdo vlastně nelegální migranty důrazně zastavit nechce, ale na svém území je také nikdo nechce. Nejraději by je přerozdělili do dalších států Evropské unie. Ony tahanice mezi Francií a Itálií mají původ právě v oněch legendárních větách: Pomozme jim, jsou to přece lidé. A následně: Teď je musíme přerozdělit, protože k nám se nevejdou. Odpovědi: Tak proč jste si je tam brali, když se jich teď chcete zbavit? Stačí netahat je do Evropy. Jak budou Itálie a Francie komunikovat dál, to není na onom pánovi, sedícím v Elysejském paláci. Itálie a Francie jsou příliš veliké země na to, aby kvůli rozmaru několika lidí mezi sebou postavily betonovou zeď.

Co byste si představoval jako dobrý výsledek v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu?

Možná trochu naivně doufám, že se do Evropské unie dostanou zastupitelé, kteří budou zastupovat své voliče. Strany představující kontroverzní názory ukážou, jak zaujal jejich program voliče. Bez informací o zabitém studentovi, který by popohnal nerozhodné voliče, se doufám, obejdeme. Zmatené proslovy a konání vyplašených lídrů tradičních proevropských stran dává naději, že se přece jen něco stane, a ony klasické proevropské strany budou převálcovány. Pokud se tak stane, začnou se dít zajímavé věci. Když to tak dopadne, budou intelektuálové volící evropské hodnoty po volbách kvílet, jak se za Čechy stydí.

Reportérka České televize Nora Fridrichová se nechala zvěčnit, kterak drží odznáček na podporu Evropské unie. Byl to zásadní výstup proevropské kampaně před volbami? Je v pořádku, aby zaměstnanec veřejnoprávního média takto agitoval ve prospěch jedné či druhé strany?

Je slušnost být nestranný, pokud jsem reportér nebo novinář. Pokud nedokážu být objektivní a pocit vlastní neomylnosti mě zaslepí, nebudu již dobrým novinářem. Stalo se to v minulosti jiným, stalo se to i této paní, která nicméně nikdy nesahala ani po kotníky opravdovým novinářům, jako byli třeba pan Jan Petránek, Pavel Tigrid, Egon Erwin Kisch nebo Karel Čapek. Jenže když nejlepší novináře určuje Nadace Open Society Fund Praha pana George Sorose… možná by nebylo až tak od věci se zeptat, kolik školek postavila tato nebo obdobné nadace, kolik peněz v poměru k platům daly neziskové organizace na přestárlé, žijící v České republice. Proč lidé musejí vybírat na invalidní vozíky a operace mezi sebou a neziskové organizace pořádají přednášky, workshopy, kulaté stoly, tiskové konference, tisknutí letáků a aktivistické kampaně. Ne, není v pořádku, pokud někdo agituje ve veřejnoprávním médiu, když je jeho povinností být nestranný.

Známá americká neziskovka Freedom House zveřejnila každoroční žebříček měřící úroveň svobody v jednotlivých zemích. Česká republika pod Zemanem a Babišem si vysloužila skóre 91/100, o tři body horší než Německo, ale o bod před Francií, o tři před Slovenskem a o pět před Spojenými státy. Jak vnímáte úroveň svobody v Česku vy?

Svoboda není na příděl. Svobodu si musí člověk zasloužit. Svoboda je drahá a křehká, a stojí za to pro ni položit život – řekl Alois Rašín. Jinak k mému pohledu na žebříček, ano, jsme určitě svobodnější než třeba v Německu a USA, V NĚČEM, ale v něčem je svobodnější pastevec v horách. V něčem úrovně svobody oproti Spojeným státům nedosahujeme a nedosáhneme jí. Například svobodně hájit svůj majetek i za cenu použití střelné zbraně. Se svobodou souvisejí také odpovědnost a práva povinnosti jednotlivce. Záleží na každém daném jedinci, kde chce žít a jakou míru svobody si přeje mít. Poslouchat a tančit podle toho, jak si vrchnost přeje, určitě není známkou svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…