Cenzorní úřad paní Romancovové nám byl vnucen z Bruselu. Europoslanec Mach nám o tom řekl více

13.01.2017 19:47

ROZHOVOR Neprofesionalita, hloupost, umělá kauza. Tak se vyjadřuje europoslanec Petr Mach (Svobodní) o „rasistické kauze“ v letáku Lidlu. O novém centru proti hybridním hrozbám smýšlí ještě hůře. „Je to úřad na zrušení. Jeho jediný účel je zneužít ho k politickému boji. Chtějí mít přístup k dokumentům BIS, tajných služeb. Všechno, co dělají, je politicky motivované. Budou si vybírat kauzy, o kterých budou říkat, že jsou dezinformační, že něco je lež. Budou si hrát na to, že mají patent na pravdu,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Cenzorní úřad paní Romancovové nám byl vnucen z Bruselu. Europoslanec Mach nám o tom řekl více
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach na Václavském náměstí při oslavách 28. října

V posledních hodinách se mluví o rasistických Češích kvůli údajným stížnostem na černocha v letáku Lidlu. Co si o celé kauze myslíte?

Považuji to za umělou kauzu. Novináři, kteří napsali do zpravodajství články o „rasistických Češích“ jen na základě nějakých příspěvků na Facebooku, se zachovali neprofesionálně. Politici a jiní hrdinové, kteří na základě toho hned světu hlásili, že jdou do Lidlu něco koupit, se zachovali jako hlupáci, kteří na tu umělou kauzu skočili.

Takže šlo o nafouknutou bublinu, trošku směšnou pseudokauzičku? Kdy na základě ohlasů pár jedinců si někdo udělal závěr, že Češi jsou rasisté?

No jasně. To byl cíl toho článku. Kdyby o tom nenapsali, žádná kauza neexistuje. Většině Čechů je úplně ukradený nějaký černoch na letáku.

Trošku z podobného soudku je váš další komentář na Facebooku, kde píšete, že Eva Romancovová z nového Úřadu pro hybridní hrozby, který má „bojovat proti dezinformacím na internetu“, řekla, že to, že na Facebooku vznikly dva falešné profily úřadu, které si z nich dělaly legraci, je potvrzením toho, že dezinformace se šíří a že je jejich nový úřad potřebný.... Co k tomu říci?

Je to naprosto směšné. Poslouchal jsem ji ve čtvrtek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Pokud tímto odůvodňuje potřebu toho úřadu, tak je to naprostý výsměch. Pro mě je to úřad na zrušení.

Jak Češi budou podle vás k centru přistupovat?

Libí se mi ten český přístup k tomu, že lidi si z toho úřadu okamžitě dělají legraci. Pokud někdo založí falešný profil, tak myslím, že to je dobrá legrace z toho, jak vláda zakládá naprosto nesmyslný úřad. Jestli si nějaký politik myslí, že někdo jiný někde šíři nějakou dezinformaci, ať napíše po práci blog a vyvrací ji sám za sebe. Se svojí odpovědností. Ale dělat úřad na vyvracení v uvozovkách dezinformací je to, co Orwell napsal o ministerstvu pravdy. Úřad se tím zesměšnil hned do začátku.

Myslíte, že jsou to vyhozené peníze daňových poplatníků, které by se mohly investovat účelněji?

Přesně tak. Jako Svobodní máme dlouhý seznam úřadů na zrušení. Vždycky když vláda nějaký další vytvoří, tak se nám seznam rozšiřuje. Byrokracie obřím způsobem narůstá, přibývají nesmyslné úřady, které jenom žerou peníze daňových poplatníků a buď jsou směšné, škodlivé, nebo zbytečné.

V debatách kolem zřízení centra proti hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra jsem zaslechl obavu, zda by nemohlo být zneužitelné v předvolebním boji. Co si myslíte vy?

Je to podle mě tak koncipované. Chtějí ho zneužívat k politickým účelům. Je to trend, podobný úřad vzniká na úrovni Evropské unie. Naši politici si ho nevymysleli, byli k němu dotlačeni z Bruselu. Jeho jediný účel je zneužít ho k politickému boji. Chtějí mít přístup k dokumentům BIS, tajných služeb. Všechno, co dělají, je politicky motivované. Budou si vybírat kauzy, o kterých budou říkat, že jsou dezinformační, že něco je lež. Budou si hrát na to, že mají patent na pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…