Černoch, kvůli kterému hoří USA: Krotil jsem horší gaunery... Elitní český policista drsně k věci

04.06.2020 11:47

UVNITŘ VIDEO „Setkal jsem se s mnohem většími gaunery, než byl Floyd…“ Bývalý velitel speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie, bezpečnostní expert Lumír Němec, analyzuje policejní zásah, který vyvolal bouři v Americe. „Pokud jsem měl problém při zatýkání, tak na pachatele, který moc ‚zlobil‘, jsem použil zakleknutí hlavy.“ „To, co jsem viděl, je ukázka policejní zvůle a ukázka toho, jak může zamindrákovaný idiot poškodit práci tisíců policistů a policistek,“ konstatuje. Nasazení všech dostupných složek k uklidnění situace považuje za nutnost. A k páteční „krátké inspekci“ Donalda Trumpa dodává: „To, že schovali prezidenta do bunkru, je pochopitelné.“ V závěru podotýká: „O hlasech aktivistů z levicových hnutí, z genderových komunit nebo ochránců bůhví čeho všeho si myslím svoje a neposlouchám je.“

Černoch, kvůli kterému hoří USA: Krotil jsem horší gaunery... Elitní český policista drsně k věci
Foto: Repro Youtube
Popisek: George Floyd při zákroku policisty

Ve Spojených státech to vře. Kvůli smrti černocha Georga Floyda, který se udusil po zákroku policistů, vyrazily v desítkách amerických měst do ulic tisíce lidí. Pojďme nejdřív k samotnému zásahu. Viděl jste určitě videa, na záběrech je zřetelné, jak policista Derek Chauvin s rukama v kapsách klečí Floydovi na krku, další dva policisté mu klečí na hrudníku a nohách. Podle trestního oznámení, které bylo na Chauvina podáno, klečel policista na Floydově krku osm minut a 46 vteřin, z toho dvě minuty a 53 vteřin, kdy muž již nereagoval. Psal iRozhlas.cz. Jak hodnotíte policejní zásah? Čeho jste si všímal?

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Jako bývalý policista se většinou stavím za zákroky svých kolegů, protože jsem si vědom toho, že práce na ulici je stále těžší a těžší. Roste agresivita lidí porušujících zákon, ztrácí se respekt k policii a mnoho lidí si myslí, že si může vše dovolit. Na druhou stranu, řadoví příslušníci policie velmi často nemají zastání u svých nadřízených, pokud použijí adekvátní donucovací prostředky. A tak se dostávají do situací, kdy by policisté dokázali adekvátně zakročit, ale z obav před možnými následky se na to raději vykašlou.

Ovšem případ George Floyda je opačný, tady policisté použili neadekvátní donucovací prostředky a toho chlapa v podstatě zabili. Zakleknutí krku může být jedna z technik, která se dá použít, pokud chcete zneschopnit agresivního pachatele a chcete mu nasadit pouta. V tomto případě to bylo naprosto zbytečné. Ten muž měl pouta nasazena. Z těch záběrů, co jsem viděl, není poznat, jak se choval, když se ho pokoušeli dostat do auta, ale i kdyby byl agresivní, dá se pacifikovat i jiným způsobem.

To, co jsem viděl, je ukázka policejní zvůle a ukázka toho jak může zamindrákovaný idiot poškodit práci tisíců policistů a policistek (abychom byli genderově vyvážení). Během své praxe jsem se setkal s mnohem většími gaunery, než byl Floyd. I když jsem měl vztek za to, co provedli, vždy jsem k nim přistupoval jako k lidským bytostem, a pokud jsem použil sílu, tak pouze tak, abych toho člověka dokázal zadržet. Nikdy ne k trýznění a k ponižování, tak, jak je to vidět na záběrech videa.

Na tom videu je vidět, jak Floyd říká „nemohu dýchat, uvolněte koleno z mého krku“. Odpovědí je mu výsměch a slova „nastup do auta, nastup do auta, chlape“, ale nikdo mu neuvolní sevření. Ten policista na něm klečí, s rukama v kapsách, nedělá nic, pouze mu drtí krk a pozoruje chlapa, který pomalu přestává dýchat.

Lumír Němec

Abych to shrnul, to, co jsem viděl, je podle mého názoru zneužití policejní pravomoci a zabití, ne-li vražda.

Další zásah amerického strážce zákona pobouřil tamní veřejnost. Během pátečního protestu v Seattlu použil zasahující policista stejný chvat, který v Minneapolisu stál zatýkaného George Floyda život. Řada policejních oddělení v USA stlačení krku zakázala v šedesátých letech po masivní kritice, že zákrok vedl ke smrti zadržených. Jsou situace, kdy je tento chvat nutný, nebo si myslíte, že by se tento postup měl zakázat?

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Jak už jsem se zmínil, je to jedna z technik, kterou lze použít k zadržení a k nasazení pout, ale málokdo ji používá. Tím důvodem je právě to, že může dojít k vážnému zranění.

Pokud jsem měl problém při zatýkání, tak jsem na pachatele, který moc „zlobil“, použil zakleknutí hlavy. Chlapa zneschopníte, způsobujete mu bolest, takže s vámi spolupracuje. A možné zranění jsou maximálně modřiny v obličeji. Ovšem, jak jsem již uvedl, toto se používá k tomu, aby mohla být nasazena pouta. Pak to již není potřeba.

Člověk se spoutanýma rukama za zády je velmi dobře ovladatelný i bez toho, aniž byste mu museli klečet na hlavě. I v případě, že bude zfetovaný a stále agresivní, dá se to řešit jinak, a ne mu kleknout na krk. 

Chybí vám něco při informování o zásahu? Je něco, na co se zapomíná?

Celkové pozadí se takto od počítače posuzuje těžko. Mohl to být problémový chlap z minulosti, může tam být něco, co nevidíme, a to mohlo umocnit agresi policistů. Každopádně to, co předvedli, je neprofesionální a neomluvitelné.

Prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil k zastavení nepokojů. Je to dobrý nápad? Měl na vybranou? 

Když se vám bouří obyvatelstvo, které rabuje, poškozuje majetek, zapaluje auta a obchody, napadá příslušníky bezpečnostních sborů, tak něco udělat musíte. A pokud to policie a Národní garda nezvládá, povoláte další síly. Asi neměl moc na výběr, jak udržet pořádek v zemi a vrátit život USA do normálních kolejí.

Ten počátek protestů bych chápal a nedivím se, že lidé vyšli do ulic – bohužel se to zvrhlo v to, co můžeme vidět v médiích, a to už pouhou domluvou asi vyřešit nejde. Takže nasazení všech dostupných složek je nutnost. 

Mimo jiné i server iDnes.cz psal o tom, jak se demonstranti v pátek objevili před sídlem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten se pak kvůli obavám tajné služby schoval do bezpečnostního bunkru v Bílém domě. Ještě předtím protestujícím Američanům na Twitteru hrozil „těmi nejzlejšími psy a nejstrašlivějšími zbraněmi“. O čem to svědčí?

To, že schovali prezidenta do bunkru, je pochopitelné. Nevíte, kam až se to může posunout, a ohrozit život prezidenta USA nikdo z agentů neriskne. A jeho vzkazy demonstrantům... Trump je velký pozér, který má velmi často dojem, že nad něj není. A najednou je Amerika vzhůru nohama, v ulicích je „bordel“ a jeho slova nejsou vyslyšena.

Někdo by o něm mohl říct, že je neschopný, slabý a neumí si udělat pořádek ani na vlastním dvorku (např. Putin). A to Trumpa určitě strašně štve, a vzteká se. A pak pouští podobné hlášky. Vy jste nikdy ve vzteku z pusy nevypustila něco, co by vás za normálních okolností ani nenapadlo? Myslím, že s Trumpem je to podobně.

Zaznívají hlasy aktivistů, kteří jsou v ulicích, že bílí policisté koordinovaně postupují proti svým černošským spoluobčanům. Věří zkrátka, že smrt George Floyda není ojedinělým incidentem, ale pokračováním příběhu, ve kterém umírají černí Američané. Slyšet je i to, že obchody zapalují provokatéři placení státem, aby policie měla důvod zasáhnout proti demonstrantům. Co si o tom myslíte?

To nedokážu posoudit. Nežiju tam, neznám to. Navíc, o hlasech aktivistů z levicových hnutí, z genderových komunit nebo ochránců bůhví čeho všeho si myslím svoje, a neposlouchám je.

Protesty jistě časem skončí, buď zásahem tvrdé ruky, nebo se demonstranti unaví; jenže, co bude dál?

Co by bylo... život se vrátí do běžných kolejí, lidé se uklidní, obchody se obnoví, ulice se uklidí a vše pojede jako dříve. Rozhodně to není poprvé, kdy Amerika zažívá podobné nepokoje, a nemám dojem, že by se po ukončení těchto nepokojů něco změnilo. 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…