Český exvelvyslanec v Rakousku prozradil, co může Hoferovi nahnat vítězné hlasy. A dívá se při tom na Británii

02.07.2016 16:50

ROZHOVOR Exvelvyslanec v Rakousku Jan Koukal je příjemně překvapen rakouským soudem, který rozhodl proti mainstreamovému establishmentu. Je mu líto, že něco podobného nelze čekat od českého Ústavního soudu, který rozhoduje politicky. Výsledky souboje Van der Bellen – Hofer netipuje, ale nevylučuje, že se voliči přikloní ke Svobodným.

Český exvelvyslanec v Rakousku prozradil, co může Hoferovi nahnat vítězné hlasy. A dívá se při tom na Británii
Foto: Hexxa
Popisek: Jan Koukal, senátní kandidát Soukromníků v Praze 11 a 15

Stává se ojediněle, že by byly zrušeny prezidentské volby. Co říkáte rozhodnutí rakouského Ústavního soudu opakovat hlasování ve druhém kole? 
 

Příjemné překvapení, že v evropském, sousedním státě, má soulad s ústavou takovou váhu, že soud rozhodne i proti stávajícímu mainstreamovému establishmentu. Zvláště když vezmu v úvahu, v jaké vypjaté atmosféře probíhalo druhé kolo voleb a co do poslední chvilky vytvářela oficiální rakouská média, standardní politické strany a jejich evropští přátelé. Chce se mi říct „klobouk dolů“ a nejen pro rakouskou demokracii je to důležité rozhodnutí. Na straně druhé musím s lítostí konstatovat, že něco takového si od našeho Ústavního soudu nedovedu představit, zvláště po několika posledních zcela politických rozhodnutích.


 
Koho tento fakt více favorizuje? Hofera anebo Van der Bellena?
 

Kdyby Ústavní soud nerozhodl a zůstala jistá pachuť, nebo chcete-li pochybnost nad formální správností voleb, byla by to výhoda pro Svobodné (FPÖ) tj. stranu pana Hofera. Takto půjde především o mobilizaci obou táborů. V politických vyjádřeních kandidátů se mnoho nestalo. Jistou výhodou pro Van der Bellena by mohl být poslední vývoj v rakouské sociální demokracii (SPÖ). Působí to alespoň mediálně jako konsolidace a čerstvý vzduch. Znamená to, že by se část voličů mohla vrátit k socialistům a dle vedení volit Van der Bellena. Na straně druhé jsou výroky nového předsedy natolik vstřícné až podlézavé Bruselu, že se volič může opět přiklonit ke Svobodným. Hodně bude záviset na čase, který budou mít rakouští politici k různým projevům do nového termínu. Voliče jistě ovlivní rétorika reprezentace EU. Čím agresivnější vůči Británii, tím více hlasů pro Hofera.
 
Jaký signál pro střed Evropy to bude, když vyhraje Hofer?  
 
Myslím, že střední Evropa, kromě papouškování mainstreamových pozic od některých politiků, s tím nemusí mít žádný problém. To ale neplatí pro EU, neboť to jistě posílí eurokritické hlasy v dalších zemích. Skepse a rozčarování z fungování EU a jejích křečovitě postů se držících představitelů dodá jistě odvahu kritizujícím voličům i v dalších zemích. Tak jako brexit by se již dnes dal využít k posílení respektu k názorům přicházejícím ze střední Evropy, tak i nová situace v Rakousku by mohla změnit mnohé standardy našich vztahů a nově více samostatně a svéprávně definovat priority našeho regionu. Mohlo by se toho stát daleko více, jenomže to je zatím jenom „mohlo“.

Jan Koukal

  • BPP
  • nezávislý kandidát do Senátu
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: Josef Petrů

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…