Chcípněte, ale potichu, říkají tvrdě pracujícím lidem Šafr a Kroupa. Drůbežárna je důležitější než obskurní filozof, ale není z pražské redakce vidět, vysvětluje analytička Ryšánková

15.09.2017 11:38

ROZHOVOR O Čapím hnízdu se vědělo od počátku Sobotkovy vlády, a nikomu nic nevadilo. Jak spadly preference ČSSD, začalo se to řešit. ParlamentnímListům.cz to řekla politická a mediální analytička Irena Ryšánková. Miloš Zeman je podle ní stále favorit prezidentské volby. „Pro některé komentátory je Zeman trvalou noční můrou už od roku 1996, kdy po čtyřech letech v ČSSD vyhrál této straně volby,“ uvedla.

Chcípněte, ale potichu, říkají tvrdě pracujícím lidem Šafr a Kroupa. Drůbežárna je důležitější než obskurní filozof, ale není z pražské redakce vidět, vysvětluje analytička Ryšánková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Ostrá fáze volební kampaně začala vydáním Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Skončí Babiš do voleb ve vězení? Jak píárově i psychologicky zvládá svou situaci?

To záleží na tom, jak velkou odvahu narazit po volbách čelně na jiného ministra vnitra budou mít policejní papaláši. Navzdory tomu, že o policii jako celku mám dobré mínění (nedávno nám vykradli dům, a tak jsem viděla, že normální policajti jsou skutečně profesionálové), o jejich načalstvu, jak se říkalo kdysi za socialismu, moc ne. Mám trochu strach, že u některých „elitních“ velitelů mohou být pohnutky i cíle různé. Vzpomeňme na Kubiceho zprávu. Co z ní byla pravda? Kdo následně Kubiceho obvinil? Nikdo neměl odvahu. Nebo vzpomeňme aféru kolem Petra Nečase a jeho milenky, později manželky, Jany. Jaká to byla velkolepá tiskovka. Nebo David Rath (tam rozuzlení teprve bude). Mám poněkud obavu, že různá kompra a uvrhávání do vazby jsou součástí politického boje prohnilých. O Babišovu Čapím hnízdu se vědělo od samého počátku Sobotkovy vlády. Dokud nevyběhly první průzkumy s monumentálním náskokem ANO, nikomu to moc nevadilo.

Nepřipadá mi, že by se z toho někdo z dvojice Babiš–Faltýnek hroutil. Dokonce jim to možná nějaké hlasy přinese. Kdo ví… Češi mají tendenci zastávat se mediálně lynčovaných a nespravedlivě buzerovaných.

Anketa

Věříte, že se Juncker zasadí o to, abychom měli stejně kvalitní potraviny jako Západ?

2%
98%
hlasovalo: 11323 lidí

Stále tvrdí, že jde o 10 let starou kauzu, účelově vytaženou.

A neřeší evropský OLAF tuto kauzu už více než dva roky tiše a bez bombastických výroků? A není před volbami?

Jak také vnímáte poslední nahrávku Babiše, kde oznamuje, že Finanční správa „klekla“ na konkrétní firmu, sousedící s jeho podnikem?

Těm nahrávkám trochu nerozumím. Nechci se zastávat Andreje Babiše. Matka Tereza to jistě není. Ale proč se policie nezabývá i tím, kdo je skupina Šuman? Nebo že by to věděli? Nebo že by to dokonce...? No, nic. Dle mě daleko podstatnější než Babišův československý slang je fakt, že kontrarozvědku nezajímá, že byl sledován a systematicky nelegálně odposloucháván vysoký ústavní činitel. Že policii nezajímá faktický Babišův obsah výroku a jeho možná kolize se zákonem. O vysvětlení ho doposud nepožádala. A novináře že zajímá pouze výrok sám, nikoliv oprávněnost a pozadí podnikání oné firmy s naftou… Nebo je ta firma nedotknutelná? Proč? A kam zmizela část nafty z jejích skladů?

Když si vezmeme dosavadní bilanci působení Babiše v české politice: Čím pomohl, čím uškodil? Prospěl naší zemi, nebo neprospěl?

Jestli prospěl nebo neprospěl naší zemi, na to je brzo. Souhlasem ANO s Němečkovým a Ludvíkovým protikuřáckým zákonem teda hostinským moc nepomohl. Pomohl poctivým živnostníkům tím, že jedním tahem zlikvidoval šmejdy, manipulující s hotovostními tržbami, aby nemuseli odvádět daně. EET čistí prostředí. Skončí tak většina vietnamského pašovacího „podnikání“ v tržnicích. Podnikatel, který je v daňovém minusu, by neměl podnikat. Zbývá ještě elektronická evidence faktur a pak lze přistoupit k benefitům pro ty poctivé – například k automatickému daňovému přiznání se slevou na dani. Zejména těm drobným OSVČ odpadne potřeba platit účetní… Myslím, že Babiš přinejmenším přinesl do politiky trochu průvanu a otřásl těmi jistotami nepostradatelnosti přes dvě desetiletí budovanými v „tradičních demokratických“ stranách.

Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti stran jeho zdravotního stavu.

Pochybnosti stran jeho zdravotního stavu objevujete vy? Nebo jeho protikandidáti s ubohou podporou?

Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem? Dominik Feri prohlásil, že Zeman ztrácí pozornost, fyzicky chřadne a vzbuzuje lítost. Lze s tím souhlasit?

Pochybnosti stran zdraví prezidenta jsou u TOP 09 to jediné, co zbývá. Vše ostatní již bylo odzkoušeno, a nefungovalo to. Nemyslím, že Dominik Feri, jehož politická agenda spočívá pouze v něm samém, může kritizovat kohokoliv.

SLEDUJTE VIDEO Zemanovo tenisové odpoledne:

Prezident zažil vrcholy i propady své popularity, jaký veřejný obraz má dle vás teď? A kdo je pro vás favorit voleb?

Favorit voleb podle mne je stále. Obraz má stále stejný. Je to Miloš Zeman. Pro některé komentátory je Zeman trvalou noční můrou už od roku 1996, kdy po čtyřech letech v ČSSD vyhrál této straně volby. Předseda strany pro dolních deset milionů se stal předsedou Parlamentu. 

Novinářka Saša Uhlová strávila půl roku manuální prací v místech, kde čeští pracovníci berou mzdy blížící se minimální mzdě. Popsala jako mizerné nejen platové podmínky zaměstnanců v supermarketech, prádelnách či v potravinářských závodech, ale též mluvila o nevyhovujících pracovních podmínkách: „Lidé si někdy nemohli ani dojít na toaletu.“ Popsala nejchudší české zaměstnance jako ubité a vyčerpané: „Nemají čas na volnočasové aktivity, nemají čas sledovat zprávy, těžko platí svým dětem školní potřeby.“ Jde o přehnané líčení, nebo žije podstatná část českých lidí skutečně tak bídně?

Ano, skutečně žije část lidí takto bídně. Z pražské redakce to není vidět? I v mém okolí existují lidé, kteří v takových závodech a podnicích pracují. Vyčerpaní by byli, i kdyby pracovali na svém statku. Selky vstávají v létě i v půl čtvrté ráno. Hrozné na tom je, že tito lidé nemají jistotu, mají mizerné platy a není s nimi zacházeno lidsky. Dřina je nejmenší problém. Dřina byla vždycky, a dokud to tu neovládnou roboti, tak bude. Vadí mi ty, promiňte, kádrovácké kecy o tom, z jaké je Saša rodiny, proč měla grant a co si to dovolila. Elitářské projevy, že přece letečtí dispečeři také pracují dlouho a namáhavě. A že lékaři také. Ano. Ale neberou životní minimum, a navíc, mají přístup do médií. A umí komunikovat. Tihle lidé ne. Nejsou schopni se ani sdružit v odborech, ani kolektivně vyjednávat.

Objevily se hlasy, že podobné novinářské počiny, jako je ten Saši Uhlové, burcují mládež proti kapitalismu a podkopávají naše demokratické zřízení.

To je snad dobře, nebo ne? Je snad slušný kapitalismus postavený na otrocké práci?

V tom smyslu se vyjádřil třeba filozof Daniel Kroupa či novinář Pavel Šafr. Jak vyřešit konflikt mezi tím, že mnozí lidé jsou na tom v Česku opravdu bídně, a postoji typu „takové články nahrávají komunistům“ či „člověk má studovat a zlepšovat se, aby takto nedopadl. Čili je to vlastně spravedlivé“?

Komentovat Daniela Kroupu a Pala Šafra sned nemá ani smysl. To jsou svazáci s opačným znaménkem. Chcípněte, ale potichu, abyste nám nepodkopávali kapitalismus. Na rok bych je do takového provozu postavila, aby si to zkusili. A elitářské, promiňte mi, žvásty o studiu a zlepšování se? No, to nemohou myslet vážně. Někteří lidé prostě nejsou zakuklení intelektuálové. Společnost se skládá z lidí různých schopností a různé inteligence. Ale všichni mají právo na důstojný život a práci za slušnou mzdu. Když jsem za socialismu pracovala v továrně, tihle lidé, kteří prostě „nebyli schopni studovat a zlepšovat se“, zametali špony v dílně či nádvoří. Každý má své místo na světě a řekla bych, že pro běh světa je drůbežárna a prádelna důležitější než obskurní filosof a bývalý novinář. Proč ti dva neudělají něco proto, aby se dařilo právě takovým lidem lépe? Panské rady umí každý.

Co vlastně lidi v naší zemi dle vašeho pozorování trápí? Do médií se dominantně dostávají témata bezpečnosti, migrace, lidských práv, ohrožení ze strany Ruska, kritiky Donalda Trumpa… Reprezentuje to věci, které českého voliče trápí?

Myslím si, že lidi zajímá, jak zaplatí SIPO, co mají v lednici, co se stane, když jim zvednou nájem nebo hypotéku. Ano, trápí je bezpečnost a bojí se migrace. Bojí se i situace, když by se měli dovolávat práva v situaci, kdy jejich právník si za hodinu vezme jejich celodenní mzdu. Trápí je, že když řeknou, že se bojí agresivních cizinců, někdo nad nimi ohrne nos a označí je za xenofoby. Rusko je neohrožuje. Ani Donald Trump. Řekla bych, že ze světové politiky možná lidé s obavami registrují války, doutnající občanskou válku na Ukrajině, zoufalost Severní Koreje a poprvé po desetiletích si uvědomují, jak blízko může být válka i jejich domovům.

Závěrem se podívejme k sousedům. Angela Merkelová míří za obhajobou svého mandátu. Na cestě k tomu sdělila, že „islám patří k Německu a je součástí jeho úspěchu“, zároveň potvrdila, že nelituje svého rozhodnutí z dob migrační krize. Je Merkelová „vůdkyní svobodného světa“, či je její politika nebezpečná? Přejete si její znovuzvolení?

Co si přeji, není důležité. Pokud jde o islám, inu, jeden a půl milionu tureckých dělníků si tam v době Marshallova plánu skutečně pozvala německá vláda. Jak to dopadlo, je jiná věc. Dnes je jich tam osm milionů a většina z nich se neintegrovala, pouze část se jich naučila německy a od muslimské ke křesťanské víře nepřestoupil nikdo. Všichni sní o vlasti svých dědů jako o Osmanské říši. Německo pořád cítí vinu za dvě světové války, a tak se chová z pohledu bezpečnosti EU a Shengenu nelogicky. Ostatní nemusí. Francie po válce byl také příběh… De Gaulle cítil vinu za předchozí dobu kolonialismu a milionům občanů bývalých kolonií v Africe udělil francouzské občanství. Jeďte do Marseille. Jenže nikdo si dnes už neuvědomuje, že jednoho dne se zrodí nějaký nový vůdce. Může to být německý Erdogan a němečtí Turci si jej zvolí. A pak budeme koukat všichni a budeme stavět ostnaté dráty na hranicích s Německem. Uvidíme, zda Němci dají Tante Angele mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…