Chovejte se slušně a nelžete lidem. Starostka malého města pálí do politiků

09.06.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Opilost by měl politik přiznat a nezapírat. Myslí si to starostka Kopidlna a sociální demokratka Hana Masáková. Pro ParlamentníListy.cz také řekla, že Nečasova vláda má své mouchy a spolupráce komunistů s ČSSD se lidé bát nemají.

Chovejte se slušně a nelžete lidem. Starostka malého města pálí do politiků
Foto: hns
Popisek: Hana Masáková v půlnočním rozhovoru

Jak vypadá vaše běžná sobotní půlnoc?

Vypadá tak, že spíme klidným spánkem, pokud nás netrápí povodně.

Rychlá reakce radnice a zásah obyvatel zachránil město Kopidlno od záplavy, jak se to podařilo?

Vděčíme za to vlastně komunikaci díky mobilním telefonům, protože komunikace mezi rybáři, hasiči, policií, starostou a krizovým štábem byla dokonalá, takže jsme se mohli rychle rozhodnout, co s tím udělat.

Co se stalo?

Na Liběšickém rybníku praskla hráz a voda se rozlila do polí a přes Bartoušovský rybník, který nepojal vodu, se valila metrová vlna do zámeckého rybníku. Ten by mohl zaplavit celé město. Takovou situaci nepamatujeme a dokonce ani naši pamětníci, kterých jsem se ptala, říkají, že se to ještě nestalo.

Jak to vypadá teď?

U nás byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, takže jsme zalarmovali povodňovou komisi, aby byla bdělá a ve střehu, hlídáme výšku hladiny, informovali jsme obec pod námi - Rožďalovice, všichni jsme ve střehu.

Teď k politice, jak vnímáte vystoupení českých politiků pod vlivem alkoholu, napříkald ministra financí Miroslav Kalousek nebo prezidenta Miloš Zeman?

Jedna věc je, že je to politik a musí si uvědomit, že je vidět a sledován ze všech stran. Každý by měl podle svého uvážit, jak vystupuje na veřejnosti. Můj závěr je, že když je někdo známá osobnost, měl by se umět ovládat.

A co zdůvodňování virózou, je lépe vymlouvat se na nemoc, nebo říci pravdu na rovinu? Který způsob je vám sympatičtější?

Lepší je to říci na rovinu, může se to stát každému, jakákoliv stiuace, každý má rodinný život, může přijít cokoli a na ukamenování to není.

Kam by měla směřovat Česká republika? Stále jsou omílány korupce, tunely a chybné zákony, jakou cestou se vydat?

Já jenom doufám, že se nad tím někdo zamyslí a trochu nastavený systém změní, jak to sliboval také prezident Zeman. Uvidíme, co od něj přijde, jaké z toho vyplynou závěry. Nevěřím, že minulý prezident Václav Klaus měl špatné názory, jeho myšlenky byly dobré. Je to spíše lidmi, kterými se obklopuje a kteří chtějí využít situace i korupčního prostředí.

Velká politika musí takovou věc pocítit více, než my na malých městech, kde s politikou zápasíme. Ve vyšších postech politického dění je více znát, jakými lidmi se obklopují.

Ptám se v poslední době politiků pravicových stran, zda se obávají možné vládní většiny sociálních demokratů a komunistů po příštích parlamentních volbách. Většina odpovídá, že ano. Mají se tedy podle vás čeho obávat?

Obavy by měly jít stranou, třeba u nás v Královéhradeckém kraji je ČSSD a KSČM koaličně spojená a prozatím veškerá jednání fungují a veškerá zasedání jsou v pořádku, takže není důvod k obavám. Je to většinou o lidech, jestli budou vše dělat pro to, aby to fungovalo nebo se nedohodnou.

Každý by se měl zamyslet, abychom šli dopředu, ne za starými věcmi. Politici by měli více upřednostit veřejný zájem nad ten osobní.

Co říkáte Nečasově vládě a jejímu působení?

Samozřejmě mám spoustu připomínek, i osobních, nelíbí se mi mnoho věcí, které vidím v televizi, jenže když nevidíte spoustu detailů, jež s tím souvisí, pokud nejste ponořena do problémů, nemůžete je soudit. Spíše jsem založená proti, také Nečasova vláda má mnoho mezer a je zde spousta věcí k nápravě.

Co je k nápravě, co se vám nelíbí?

Rozpočtové určení daní, které dopadlo, jak dopadlo a mohli jsme na tom být lépe. Dále nový občanský zákoník o sociálních věcech, kde politici házejí odpovědnost ohledně korupcí na obce a přitom tam jich je minimálně. Větší míra korupce je ve vysoké politice.

Vyšší politika se zbavuje odpovědnosti na menší obce a nelíbí se mi to. Věřím, že zákony píše někdo, kdo má za úkol zpracovat seminární práci a ten někdo nemá pojem o tom, jak to funguje. Politici by měli být nejdříve v komunální politice a pak teprve dělat zákony.

Spoříte si na důchod?

Mám pouze penzijní pojištění, takže jsem v některém z pilířů a nechci se překlápět do dalšího pilíře, kde se nás stát snaží přesvědčit, že jde o správnou věc. Na Slovensku byla podobná podpora ze začátku také devět procent, pak přišla nová vláda a řekla, že na to není ve státní pokladně a podpora bude dvě nebo tři procenta. Tady to může dopadnout stejně.

Chybou je také střídání vlád, které nedomýšlí detaily, což občanům škodí. Myslím, že je to příklad, jak jsou některé části zákona nedomyšlené.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…