Chtěla bych prezidenta, jako je Zeman. Polská politička s názory, které vás totálně překvapí

22.05.2015 19:40

ROZHOVOR Severoatlantický pakt je hrozba, válka, smrt. Chceme, aby Polsko opustilo jeho struktury a naši lidé přestali být otroky Západu. Tak nekompromisně se vyjadřuje Božena Gaworska-Aleksandrowiczová, významná členka polské strany Zmiana, která stále čeká na svou registraci. Jde prý o první neamerickou partaj u našich severních sousedů, u nichž se nyní bude konat druhé kolo prezidentských voleb. Politička také říká, jakému ze špatných státníků dá hlas a proč.

Chtěla bych prezidenta, jako je Zeman. Polská politička s názory, které vás totálně překvapí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Členka polské politické strany Zmiana (Změna) Božena Gaworska - Aleksandrowicz

Nejdříve představte svou politickou stranu Zmiana (Změna)?

Strana Změna byla založena v únoru 2015. Založili ji aktivisté, kteří jsou nespokojeni se situací v Polsku. Seznámili jsme se po internetu. Spojuje nás práce pro budoucnost naší země. Prostě vidíme, že lidé, kteří po roce 1989 přišli k moci, udělali z Polska tržnici Západu. Nazvali to svobodou, ale je otázkou, co taková svoboda znamená a komu slouží. Určitě ne Polákům. Jde o svobodu kapitalistů ze Západu, aby si zotročili Poláky a vydělávali peníze pro sebe a své země. Nelidský kapitalismus, neoliberalismus nás pracující ponižuje a okrádá.

Naše cíle jsou polské. Chceme hájit zájmy Polska, a ne zájmy zhraničních elit. Jsme první neamerickou stranou v Polsku. Všechny polské strany po perestrojce plnily zadání Washingtonu, stejně jako se před ní plnila zadání Moskvy. S tím my nesouhlasíme. Nicméně pod diktátem Moskvy jsme měli větší suverenitu, než nyní pod diktátem USA. Naše závody, hospodářství v těch letech náležely Polsku, a díky tomu se země ekonomicky rozvíjela. Dnes už u nás nic polského nezbylo. Vše bylo prodáno. To je třeba změnit, vše by mělo být vráceno Polákům. Chceme, aby lidé v Polsku měli práci, aby za ní dostávali přiměřený plat, abychom byli na západním bankovním systému nezávislí. Chceme důstojný život pro všechny občany a spravedlivý daňový systém.

Jsme socialistická strana, která se bude rvát za běžné občany, a ne za boháče ze Západu. Je třeba ochránit zemědělství před importem geneticky modifikovaných organismů. Budeme se snažit, aby Polsko co nejdříve opustilo struktury NATO a posílilo svou vlastní obranyschopnost, tak aby armáda ubránila naše vlastní zájmy. Nicméně se sousedy je třeba vycházet přátelsky. Jsme strana, která chce mír. Nechceme být americkými psy, kteří budou kousat sousedy. Nechceme vést válku s Ruskem. Dnes nám totiž není hrozbou Rusko či Bělorusko, dnes nás ohrožuje zaoceánská velmoc. Washington by si přál, abychom intervenovali všude tam, kde je zainteresován. To musí skončit.

Proč vaší politické straně dělá polská administrativa takové problémy s registrací?

Nikdo neví. Možná se takové strany bojí. Když se objevily první informace o založení naší strany, politici a média, prostě všichni, kteří se bojí změny současných nepořádků, se snažili nás zdiskreditovat. Nazvali nás agenty Putina. Ministr zahraničí prohlásil, že je třeba si na nás dávat pozor. Novináři si nás přestali všímat. Nyní čekáme na registraci, která by měla proběhnout už během několika dní. Nicméně mohou zase nastat obstrukce, že nám žádost vrátí. My jsme ale trpěliví a registraci nakonec získáme. I takhle vypadá „demokracie“. Dnes je v Polsku třeba být buď rusofobem či mlčet anebo se smířit s tím, že vás budou všemožně šikanovat. Našich ideí se ale nevzdáme a je nutné říci, že jsme hlavně propolská strana. Chceme bránit naši zemi před kapitalisty, zloději a vrátit jí suverenitu. To, že je třeba se sousedy dobře vycházet, chápe snad každý. Nicméně ne všichni chápou, kdo je naším sousedem.

Co si myslíte o současném prezidentovi Polska Bronislawu Komorowském a koho budete volit?

V současném Polsku nemám kandidáta, kterého bych chtěla za prezidenta. Pětadvacet let se u nás střídají ty samé tváře. Mají své zvyky, své zájmy a ruce svázané domluvami. Jde o lidi, kteří prodali Polsko i s Poláky, a my je teď jednou za čtyři či za pět let jen prohazujeme. Z bláta do louže. Neexistuje žádná varianta, která by byla příslibem pro budoucnost. Pořádek, to není zamést smetí z jednoho koutu do druhého. Pořádek, to je zamést smetí na hromadu, hodit ho do koše a ten vynést. Jestliže všechny tyto staré tváře nevymeteme z politiky, nic se nezmění. Mezi Komorowským a Dudou není žádný rozdíl. Oba dva budou pracovat pro Washington. Mezi Občanskou platformou a Právem a spravedlností není moc rozdílů. Jde prostě o scénář jako z amerického filmu, dobrý a špatný policista. Stydím se za oba. Dvacet let jsem u voleb nebyla, ale nyní půjdu a budu volit Andrzeje Dudu. Ne kvůli tomu, že se mi líbí některé ideje jeho strany, vždyť je taky rusofobní, ale chci volit proti Komorowskému a na podzim proti straně, z níž vyšel. To je nejlepší za špatných cest, kterou se mohu vydat. Podobně bude volit hodně lidí a při podzimních volbách by se mohlo podařit, že všichni tihle trhovci půjdou od válu.

Co vy a vaše strana soudíte o válce na Ukrajině, anexi Krymu a rozpínavosti Ruska?

Ohledně války na Ukrajině se nám nelíbí, že se k ní polská vláda staví jako jedna strana konfliktu. Ukrajina strádá kvůli tomu, že se USA chtěly popasovat s Ruskem. Ukrajina je pouze záminkou. Víme, že to USA dělají s naší pomocí, protože naši politici udělají vše, co jim Washington nařídí. Podle mě už celá Evropa vidí, že Polsko je jednou z nemnoha zemí Evropské unie, která nestojí o mírové řešení konfliktu, jenž sama pomohla rozpoutat. Polská vláda nemá vlastní názor. Ona prostě slepě vykonává všechno to, co jí nakáže tatík Obama. Ostatně naši politici u moci se nerozbratřili jen s Běloruskem a Ruskem, ale i s mnoha zeměmi z jihu Evropy. Naše strana se od toho distancuje.

Jaký je podle vás opravdový vztah Poláků k Rusku?

S Ruskem je třeba žít v sousedském porozumění. Máme velmi dobré vztahy v kultuře, vědě a Rusko je i strategickým ekonomickým partnerem. Proč to bořit? Kdo to chce? Poláci určitě ne. Dělat ze souseda, který nás ničím neohrožuje, vraha, je čistá hloupost. Čím více přátel, i těch za oceánem, tím lépe. Nemyslím si ale, že by přátelství mělo být postaveno tak, že buď s námi, nebo proti nám. To už není přátelství. Máme dnes měnit historii? Máme se zabývat tím, kdo osvobodil Evropu od fašismu? Komu je to třeba? Našim kamarádům ze Západu, kteří nás v letech druhé světové války jako trhovci prodali Stalinovi, aby si mohli spokojeně žít? Ne, s tím se nesmířím. Vím, jaké tragické události se mezi Ruskem a Polskem staly. Bohužel. Takže se budeme hádat ohledně Katyně, když se Ukrajina nehodlá přiznat k tomu, co se stalo na Volyni? A nyní tam budou posílat naše vojáky, aby je bránili.

Prožila jsem sedm let v Bělorusku a viděla, jak se tam naše vedení snažilo zasít rozbroje. Ne kvůli tomu, že je pro nás Bělorusko nepřítel, ale kvůli tomu, že se přátelí s Ruskem. Viděla jsem to, byla jsem uvnitř těch her. Styděla jsem se. Do Běloruska jsem se zamilovala. Viděla jsem tam spoustu věcí, které kdyby Polsko převzalo, bylo by dnes mnohem dál. Chtějí nás postavit proti Rusku, proti Bělorusku, ale to se nikdy nestane. Jsme mírumilovní lidé. Politici nás nepřinutí nenávidět jiné lidi jen kvůli tomu, že to jsou Rusové či Bělorusové. Lze to nařídit zákonem, ale takový zákon nikdy nebude mluvit hlasem srdce. Běda našim politikům. Podle mě už sami přišli na to, že nás nemohou tak obelhávat, že nám nemohou povídat pohádky o tom, že přijdou zlí Rusové a sežerou nás zaživa. Poláci naštěstí nejsou blbci.

Co si myslíte o tom, jak se polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna vyjadřoval o druhé světové válce. Například že koncentrační tábor v Osvětimi osvobodili Ukrajinci...

Schetyna stejně jako exministr Sikorski je pitomec. To je asi všechno, co o nich mohu říct. Dostali příkaz a poslechli. Postavit se hlouposti ale lidi posiluje. Oni si myslí, že je národ tlupou idiotů. Ne, nikdy nesmíme dopustit, aby někdo přepisoval historii. Prostě je, jaká je. Je ji nutno znát, abychom se nedopouštěli stejných chyb. Měnit ji zkoušejí jen hlupáci, svoloč a korupčníci.

Jak smýšlíte o českém prezidentovi, který je k Rusku velmi vstřícný, Miloši Zemanovi?

Chtěla bych takového prezidenta, jako je Miloš Zeman. Neznám jeho vnitřní politiku, ale v té mezinárodní s ním zcela souhlasím. Je to dobrý politik, jenž ví, že kritické situace je třeba řešit tak, aby se ještě nezhoršily. Fakt, že je Česko v EU, neznamená, že se mu musí ve všem podřizovat. Hlavní je nezávislost. Je třeba se snažit jít cestou rozvoje a dobrých vztahů. Jsou oblasti, v nichž je dobré se spojit s Francií či Rakouskem, jsou jiné, kde je třeba být s Ruskem. To je nezávislost. Proto se mi jako prezident Zeman líbí. Ostatně mnozí Poláci na internetu, když letěl do Moskvy na Den vítězství, psali: „Bravo, Zeman!“ Je to chlapík, ten váš prezident. Bohužel u nás takový není.

Proč je NATO pro Evropu tak špatné?

Ono není špatné jen pro Evropu. Je to prostě hrozba. NATO rozpoutává války po celém světě, který si USA chtějí podřídit. NATO je smrt, sliz, rozkol Afriky a všech ostatních kontinentů. Vždyť je dnes největším problémem migrace ze zemí, kde se nedá žít. A kdo se o to postaral? Kdo se snažil zavést své pořádky v Iráku, Sýrii, Jemenu, Egyptě a dalších zemích? To všechno udělalo NATO! Myslíte si, že přineslo demokracii? Ne, jen přivedlo miliony lidí k útrapám, bídě a smrti. Narušilo mír, který tam existoval, ale s trochu jinými pravidly. NATO prostě absolutně neuznávám. A dnes bude Severoatlantický pakt zachraňovat Ukrajinu, kterou bylo nejdříve třeba rozvrátit? Všechno to jsou lži. NATO je prodloužená ruka USA. Jde jim jen o peníze a narušování nezávislosti určitých zemí. NATO je prostě válka.

Myslíte si, že se socialismus do Evropy vrátí?

Nevím, jestli se socialismus do Evropy vrátí. Jestli ano, tak to nebude ten samý, jaký známe. Možná se to povede. Přála bych si to. Vždyť s takovým přáním procházela naše strana na prvního května ulicemi Varšavy. Nesli jsme hesla jako „Pryč s NATO“, „Polsko socialistické, ne liberální“, „Kapitalismus je kanibalismus“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…