Co Zeman způsobil výrokem v Izraeli. Šéf obchodní komory promlouvá

02.11.2013 10:23

ROZHOVOR I když se v českých médiích před časem propíral výrok Miloše Zemana pro izraelský deník, že by se české velvyslanectví mělo přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma, samotná návštěva českého prezidenta v Izraeli proběhla bez větší pozornosti. „Přitom měla zásadní význam pro politické a ekonomické vztahy naší země s touto mimořádně dynamickou ekonomikou, která stabilně roste o zhruba tři procenta ročně,“ upozornil lídr podnikatelské delegace a prezident Česko – izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Co Zeman způsobil výrokem v Izraeli. Šéf obchodní komory promlouvá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u památné Zdi nářků

Výrok o stěhování české ambasády vyvolal velkou kritiku. Liga arabských států dokonce reagovala výhrůžkou, že pokud by některý stát přesunul svoji ambasádu do Jeruzaléma, přeruší s ním veškeré diplomatické a obchodní styky. Ovlivnil výrok českého prezidenta nějak návštěvu v Izraeli?

Tento výrok není výrokem diplomata, ale hlavy státu, což je potřeba rozlišovat. A když prezident reprezentuje stát navenek, je zároveň mluvčím občanů, takže může vyslovovat i názory, které nejsou součástí momentální politiky vlády. To je role prezidenta a tím se liší od ministrů, nebo od předsedy vlády. Prezident je sice součástí moci výkonné, ale může mít nějaké vize a představy. Přesně v tomto duchu jsme jeho vyjádření pochopili jako výrok, který vůbec nemíří proti Palestině ani Palestincům, ani nemá za cíl, aby se ihned prováděla nějaká organizační opatření spojená se stěhováním zastupitelského úřadu, ale že to byla slova určená nejširší izraelské veřejnosti. Té vlastně Miloš Zeman řekl, že si přeje, aby mírové rozhovory dopadly dobře a aby se Jeruzalém stal hlavním městem Izraele. Stejně přirozeně vytvoříme hlavní město palestinského státu, je to žádoucí a velmi si to přejeme. Na druhou stranu je nutné prezidentovo vyjádření chápat tak: Držíme vám palce, aby to tak dopadlo a vidíme Jeruzalém jako vaše hlavní město. To je zásadní poselství, které může pochopit každý občan. Kdyby před svojí cestou do Izraele Miloš Zeman řekl, že si přeje všestranné zlepšení bilaterálních vztahů, tak tato věta nemá vůbec naději na uveřejnění. Zeman je zkušený státník, proto míří přímo k srdci občanů, v tomto smyslu určitě tento výrok i celá cesta Miloše Zemana byla pro česko-izraelské vztahy skvělá.

Když tedy výrok nebyl namířen proti Palestině, proč to tak Palestinci vnímali a proč v celém arabském světě vyvolal tak negativní ohlas?

Protože Miloš Zeman nežije ve vzduchoprázdnu, má dost nepřátel, kteří čekají na jeho chybu. Je tu pořád tendence malovat jeho obraz v negativních barvách, takže výrok, který vybočuje z běžné uhlazené korektní rétoriky, vyvolal zájem jeho odpůrců a samozřejmě způsobil alarm v arabském světě, jestli nedošlo k nějaké změně kursu české politiky. Arabští diplomaté a státníci se především zajímají o změnu kursu státu. V tomto smyslu nastalo rychlé uklidnění, protože bylo jasné, že žádná změna kursu se nekoná, že to bylo pouze vyjádření, které bylo určeno izraelské veřejnosti a bylo srdečným pozdravem před cestou.

Takže to nijak negativně průběh a cíl cesty do Izraele neovlivnilo?

Naopak. V Izraeli je Miloš Zeman velmi respektovanou osobou, je tam považován za státníka, který má konzistentní názor vůči Izraeli nejméně deset let, je brán jako přítel, jeho neformální vystupování velmi zabírá, jeho projevy bez papíru působí věrohodně a autenticky, jeho slova podpory Izraeli znějí právě tak. A jak jsem se sám mohl přesvědčit na státní večeři s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, Zeman tam požívá velkou autoritu.

Myslíte si, že návštěva prezidenta bude mít v budoucnu nějaké konkrétní pozitivní výsledky pro Českou republiku, když se jí účastnili i čeští podnikatelé?

Jsem prezidentem Česko – izraelské obchodní komory, proto nebudu řešit politicko-diplomatické faktory, ale to, na co se ptáte, co návštěva znamená pro Českou republiku ekonomicky. Taková návštěva je vždycky příležitostí, aby se upozornilo na česko-izraelskou relaci a ta je dlouhodobě velmi nadstandardně udržována. Přál bych si, abychom měli takhle mimořádné vztahy i s jinými zeměmi. Naše vzájemné vztahy s Izraelem jsou opravdu velmi přátelské, stále se připomíná, že bez českých zbraní by v roce 1948 izraelský stát nikdy nevznikl a je stále zmiňována role Jana Masaryka. Druhá věc je, že obchodní výměna dnes dosahuje jedné miliardy dolarů, což je samo o sobě dobré číslo, ale podle našeho názoru je to na spodní hranici možností, protože Izrael konstantně roste jako slon, o tři procenta ročně, a to bez ohledu na světovou krizi, v té době došlo jen ke zpomalení. Izrael je dnes technologickou velmocí, je to navíc země, která má možná nejlépe na světě organizován vědecký výzkum a jeho aplikaci do praxe. Je to pro nás země v mnohém ohledu naprosto zajímavá, příkladná a pro nás i kompatibilní s našimi zájmy.

Jaké zájmy máme v této oblasti?

Máme tři zájmy v Izraeli: Prodat tam své výrobky a své know-how, zejména dopravní infrastrukturu, protože Izrael bohatne a potřebuje doplnit infrastrukturu. To se týká hlavně dopravních projektů, železnic, metra v Tel Avivu, projektování dálnic, přenosové elektrické soustavy apod., to jsou témata pro naše firmy. Pak máme druhý zájem, který zdůrazňuje Miloš Zeman, aby izraelský kapitál víc investoval v České republice. A třetí věc, která se objevila právě při této cestě a kvůli níž byla tato cesta významná, svým způsobem historická: Na byznys fóru zaznělo, že Izrael i my shodně uvažujeme o spolupráci na třetích trzích. To znamená, že by naše firmy mohly s izraelskými partnery expandovat třeba v Africe v energetice, nebo v jihovýchodní Asii v investičních celcích, tedy v oblasti, kde jsme velmi dobří. Izrael na rozdíl od nás má v těchto zemích velmi propracované zájmy, masivnější přítomnost, my se s ním můžeme v některých věcech svézt. A v některých věcech se zase může Izrael svézt s námi, protože máme přátele tam, kde zase jich Izrael moc nemá. Je to velmi zajímavé i oborově. Doufám, že to zaujme české banky, podnikatelské svazy i české firmy, které mají podporovat export, protože Izrael je s námi srovnatelný velikostí, počet obyvatel je tam o třetinu menší než u nás, ovšem síla jeho ekonomiky je už jiná. V hrubém domácím produktu už nás předběhl před deseti lety a dneska je téměř na úrovni Rakouska, což je impozantní a jde to dál. V Izraeli našli nová ložiska zemního plynu, jejichž výtěžnost je odhadována na tři sta miliard dolarů v nejbližších deseti letech, z tohoto hlediska je Izrael strašně zajímavý. Teď potřebujeme dostat přátelskou politickou atmosféru do konkrétních ekonomických a obchodních projektů. A to je naše role a v tomto smyslu se návštěva odehrávala.

O jaké zboží je v Izraeli zájem a jaká je bilance vzájemného zahraničního obchodu?

Potřebujeme nebýt zbytečně pesimističtí, co se týče našeho know-how. Já jsem vychválil právem Izrael, ale současně jsem si uvědomil, protože tam s námi byli zástupci více než padesáti českých firem, kolik z nich je schopno nabídnout zajímavé věci a s jakým respektem se tam s nimi zachází. Saldo zahraničního obchodu je prudce pozitivní pro nás, my vyvážíme do Izraele víc než Izrael k nám. Z toho je vidět, že Izrael naše výrobky potřebuje, jinak by je nekupoval. Prim hrají automobily Škoda, což je výborné, ale není to překvapivé, protože Škodovka je firma světově úspěšná. Je členem naší komory a také jsme se o její úspěch v Izraeli nějakým způsobem starali a zasloužili. Další naše zajímavá automobilka je Tatra, která zvedá hlavu, i v Izraeli, její renomé je tam mimořádné. Zájem mají v Izraeli i o naše tradiční obory, o ocelářské výrobky, kolejnice a další věci, chemii, struktura našeho exportu je v zásadě strojírenská a odráží tradiční odvětví. Boom zažívají malé a střední firmy, které se angažují na poli IT, na vytváření programů v celé škále produktů kyberprostoru, zároveň se objevuje spolupráce v oblasti ochrany kyberprostoru, v Česku například vznikly antivirové programy. Přáli bychom si, aby se posílil vývoz infrastruktury, přičemž se nejedná o to, že bychom v Izraeli přímo něco významně stavěli, stavebních firem a levné pracovní síly z okolních zemí tam mají dost, ale můžeme nabídnout inženýrské služby, odborné věci z oblasti projektování, automatizované systémy apod. Budoucnost může mít kooperace na nějakých produktech, které se budou prodávat i někde jinde, protože Izrael je světový hráč a má oproti nám nesrovnatelnou pozici. My obchodujeme především se sousedy, hlavně s Německem, ale Izrael s žádnými sousedy dominantně obchodovat ani nemůže, čili je nucen si vytvářet světovou tržní pozici, což je pro nás velmi zajímavé.

Bolestí u nás v současné době je nezaměstnanost, určitě by lidi, kteří nemohou sehnat práci, zajímalo, jestli můžeme očekávat příliv nějakých významných investic z Izraele?

To je právě názor, který prezentoval prezident. To je jeho mantra, on ví, proč to dělá. Za jeho vlády tady byl velký příliv investic a kromě toho dnes vidí, co se děje třeba na Ostravsku, že u nás ekonomika začíná mít geografické a strukturální problémy. Jsou teritoria, kde ekonomika funguje, ale pak jsou jiná, kde nefunguje, což je noční můra všech vlád na světě, protože si nemůžeme dovolit, abychom měli příliš nerovnoměrný vývoj. Určitě se budeme i my pokoušet investice podporovat. Izraelští investoři v České republice jsou, jmenujme třeba důležitou TEVU v Opavě, potom je tady řada různých firem, které zaměstnávají stovky lidí, jsou tu poměrně velké izraelské investice do nemovitostí, řadu velkých nákupních středisek postavily nebo i provozují izraelské firmy, jsou tu další bytové projekty izraelských developerských společností. Jakmile je přesvědčíme, a k tomu ty kontakty jsou, že jsme zajímavá země, mohou přijít z Izraele investice do lázeňství, do zdravotnictví a pak třeba do technologií, kde ale nemůžeme počítat s tím, že tento obor zaměstná tisíce nebo desetitisíce lidí. Velká investice typu automobilky nebo ocelárny sem s největší pravděpodobností z Izraele nepřijde. Ale nevíme, může přijít něco zajímavého v souvislosti s třetími trhy, s Čínou, Ruskem nebo Indií, všechno je dnes mezinárodní, všechno je světově propojeno, všechny informace se sdílejí. Česká republika má v tomto smyslu dobrý zvuk, spíš jde o šikovnost a aktivitu jejích představitelů, aby zaujala investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…