Co ta Jourová v base? Co Barták? Kauza Pandur. Babišův ministr… Kolem Kroupy to začíná páchnout. Bývalý šéfredaktor k práci svého kolegy

05.05.2021 20:01 | Rozhovor

Nebývá zvykem, aby se novináři vyjadřovali k práci svých kolegů. Jenomže teď nastala výjimka. Novinář Kroupa nepřímo obvinil ministra vnitra Hamáčka (ČSSD) z vlastizrady. Jasné důkazy přitom nejsou. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly jednoho z Kroupových kolegů, bývalého šéfredaktora respektovaného média, jak na tohoto novináře vzpomíná. Odpovědi poskytl pouze pod podmínkou, že nebude odhalena jeho identita. Tu redakce bezpečně zná.

Co ta Jourová v base? Co Barták? Kauza Pandur. Babišův ministr… Kolem Kroupy to začíná páchnout. Bývalý šéfredaktor k práci svého kolegy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Novinář Kroupa má zálibu v koních

Především děkujeme za vaše odpovědi, protože je výjimečné posuzovat práci novinářů ze strany novinářů… práce Janka Kroupy ovšem vyvolává emoce. Jak byste ji hodnotil ze svého pohledu letitého novináře a šéfredaktora?

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí
Má tah na branku, je zkušený, umí získávat zdroje, umí s nimi komunikovat. Na druhou stranu často skrytě nahrává, možná až příliš. Bohužel se ukazuje, že ne všechny nahrávky jasně prokazují údajnou trestnou činnost či jinou závadovou aktivitu, která je v textech deklarovaná.

Co máte na mysli?

Je třeba připomínat hodně nepovedené věci: kauzu Věry Jourové, která strávila několik týdnů ve vazbě, aby pak vyšlo najevo, že žádnou trestnou činnost nepáchala. Od státu za to získala odškodné. Kauzu údajné korupce exministra životního prostředí Pavla Drobila, aktuálně kauzu údajné korupce kolem exministra dopravy Vladimíra Kremlíka a právníka Martina Janouška, kauzu procenta z dezinfekce u radního na Praze 8 Josefa Slobodníka. Plno přešlapů, fauly.

Ano…

Velmi sporná byla také jeho role v kauzách Tatra, kde soud zprostil obžaloby exministra vnitra Martina Bartáka a zbrojaře Michaela Smrže nebo kauza týkající se transportérů Pandur. Opět věci, ve kterých hrály zásadní roli skryté nahrávky.

Práce se zdroji je v této oblasti velmi citlivá. Přece jen: považujete za vhodné, aby novinář Kroupa nepřímo obvinil ministra vnitra z velezrady, přičemž tají zdroj svých informací?

Toto je velmi výbušná záležitost. Bohužel nebyly předloženy žádné flagrantní důkazy. Slyšíme jen, že důkazy máme, ale nikdo si na ně sáhnout nemohl. To u takto třaskavé věci rozhodně není v pořádku.

Pokud byste byl Kroupův editor nebo šéfredaktor, co byste v případě tohoto konkrétního článku dělal? Vydal ho?

Těžká otázka. Chtěl bych rozhodně vidět důkazy, které potvrzují svědectví, na stole. Pokud chci vysokého politika usvědčit v podstatě z pokusu o vlastizradu, musím to vyfutrovat tak, aby o tom materiálu nebylo absolutních pochyb. A v této chvíli je nutné zkonstatovat, že reálná fakta ani případné citace server nevydal.

Mimochodem: zkuste si představit, že by se první místopředseda vlády přiznal v přímém přenosu dvěma šéfům tajných služeb nebo policejnímu prezidentovi… to přece moc smysl nedává. Kdybych tu zprávu vydával, určitě by tam měly zaznít citace od zdrojů, byť anonymizovaných, víc dokladů. Takhle je to jen nějaký převyprávěný příběh. Proto tomu lze opravdu těžko na sto procent věřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…