Cyklus Křížové cesty Vladimíra Komárka je v ohrožení. Začal boj o záchranu. Spolek shání peníze i podporu

25.04.2021 17:58 | Rozhovor

Vydáním Křížové cesty Mistra Vladimíra Komárka v exkluzívním sběratelském provedení zahájil svoji činnost Spolek ARS MAGNA 21. Stěžejní část jeho činnosti je definována jako Národní, evropská a světová propagace díla Mistra Vladimíra Komárka a šíření jeho uměleckého odkazu. Spolek v rozhovoru představuje František Mareš, předseda Spolku ARS MAGNA 21.

Cyklus Křížové cesty Vladimíra Komárka je v ohrožení. Začal boj o záchranu. Spolek shání peníze i podporu
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Proč právě dílo Vladimíra Komárka?

Dílo Vladimíra Komárka považujeme za jedno z největších v současném českém moderním malířství. Je mimořádné svým výrazem, poetikou, ale i obsahem, který jakoby předběhl dobu a již před lety, ještě když Vladimír Komárek žil, předznamenal zeitgeist (duch doby), kterou nyní žijeme. Ne pandemii, ale běs povrchnosti, ztrátu základní lidské kontinuity bylo je a bude. I ztrátu hodnot a význam poznání. Dílo Vladimíra Komárka, po jeho smrti jaksi opomenuté, v sobě nese v metafoře uschlých kytek, prázdných židlí a nedopitých sklenic, květináčů, srdcí ve skříni jeho myšlenkové sbratření a lidské porozumění s jdoucími životem „na vrchol Kalvárie“, aby jejich pouť zobrazil v monumentální malbě zdobící kostel svatého Petra a Pavla v Konecchlumí. A v přítmí kostela má každý právo slyšet, že: „…místo na kříži je volné pro každého z nás.“

Ale toto stěžejní dílo Vladimíra Komárka je ohroženo?

Ano, čtrnáct velkých nástěnných desek jednotlivých zastavení Krista, velikosti cca 180 x 90 cm, které Mistr Komárek nakonec chlumskému kostelu daroval, dík vlivu prostředí barevně degraduje. Kdyby nedošlo k zastavení tohoto procesu, byla by existence tohoto mimořádného díla ohrožena. Proto naší druhou stěžejní činností je záchrana a restaurování Křížové cesty a samozřejmě sehnání finančních prostředků, aby toto jedinečné dílo zůstalo ve své podobě i pro ty, kteří přijdou po nás.



Zůstáváte na realizaci rekonstrukce sami?

V současné době jednáme s významným partnerem. Pokud se domluvíme, bude spolupráce s ním mít podstatný vliv na průběh a dokončení prací. Dalším důležitým spolupracovníkem na celém projektu je obec Konecchlumí a především vedení jejich obecního úřadu. Ke spolupráci na daném projektu dochází i s nejstarším spolkem v Čechách, Spolkem přátel a sběratelů exlibris. A je třeba dodat, že bez spolupráce s Art D, grafickým ateliérem Černý, by nevznikl exkluzívní, sběratelský tisk Komárkovy Křížové cesty v provedení suchá jehla. Část financí z jejího prodeje je určena na proces restaurování. Po ukončení „záchrany“ Křížové cesty připravujeme přestavbu konecchlumské středověké sýpky na muzeum Vladimíra Komárka. Architektonickým otcem tohoto projektu je významný malíř a architekt, Michail Ščigol.

Restaurátorské práce jsou obvykle velice drahé a plocha všech čtrnácti obrazů je obrovská, cca dvacet dva metrů čtverečních. Je v možnosti spolku sehnat odpovídající sumu peněz?

Spolek připravil plán získání financí pro restaurování. V tomto plánu jsou nejen instituce, ale i jednotlivci. V Čechách i v zahraničí. V jednání jsou možnosti žádostí o dotace. Určitou sumu poskytne i obec Konecchlumí a oslovili jsme další sponzory a instituce.

Cyklus Křížové cesty pravidelně navštěvují studenti uměleckých škol, navštěvují ji studenti církevních škol z Francie, Itálie, Polska a dalších. Účastnit se její záchrany znamená mít možnost představit ji dalším generacím, nejen Francouzům, Němcům, Slovákům, Polákům, Ukrajincům a Rusům, ale především Čechům, a jak o tom svědčí zápisy z návštěvní knihy, i Číňanům, Japoncům a Australanům. Ti všichni přijeli do Konecchlumí za Komárkovou Křížovou cestou, aby si odvezli v jejím osobním poznání i pochopení sebe sama, které je tolik potřebné k pochopení osudů druhých.



                                                                                                                                                      
Chcete se věnovat ještě dalším činnostem. Není vás ve spolku na takový záběr málo?

Chceme, aby náš spolek byl svým způsobem jedinečný. A jako takový se podílel i na jedinečných akcích a činnostech. Nechceme spolek zbytečně rozšiřovat. Plán činnosti spolku je krátkodobý, středně a dlouhodobý. V každé organizaci si jejich plnění naprosto zákonitě vynutí i personální obsazení. Ve své podstatě není potřeba mnoho lidí. Je potřeba mít spolupracovníky, kteří se rozhodli spolu s námi dojít k danému cíli. A vědí, že akademickým žehráním na mizérii doby se neudělá nic. Že nápadů je moc a moc, ale těch, kteří je chtějí skutečně uskutečnit je poskrovnu. Splnění vytčeného problému nepřijde za člověkem, on musí jít za ním. A dle mého názoru je mnoho a mnoho léta nevyužitých odborníků, kterým byla často a hloupě a záměrně upírána jejich profesionální zdatnost.

Myslíme si, že lidského umu je třeba si vážit a dát mu příležitost a prostor. Každá doba i skupina lidí, politická strana, která si osobuje právo soudců i popravčí čety těch druhých, je podezřelá. A mnohokrát doloženo historií nechává po sobě podivnou pachuť.

Nebudeme chaoticky rozšiřovat počet pracovníků, ale vzhledem k dané problematice budeme hledat spolupracovníky.

Ale zpátky k členům spolku. Mezi zakládající členy patří Vladimír Komárek mladší, místopředseda, Martin Kadlec, místopředseda. V květnu je připraveno jmenování čestné předsedkyně spolku a tou bude paní Růžena Komárková, žena Vladimíra Komárka. Pro stálé spolupracovníky z jiných institucí jsou připravena Čestná členství. Spolek vypracoval návrh na udělení Státního vyznamenání Vladimíru Komárkovi in memoriam za jeho dílo a pedagogickou činnost v oblasti výtvarného umění. Tento návrh podporují i další instituce a osobnosti kultury. Popsaný systém je pro první období činnosti spolku a bude samozřejmě flexibilní vzhledem k dalšímu vývoji naší činnosti.


                                                                                                                                                               
Jaké oblasti budou zájmovou sférou ARS MAGNA 21?

V průběhu první poloviny letošního roku vytvoříme plánovaný, na sebe navazující komplex činností, které jsou schopny postihnout kulturu v jejím nejširším obsahu. Výsledkem této činnosti bude vytvoření „Zlatého fondu kultury“, který bude mít své sekce: literární, výtvarnou, nakladatelskou, masmediální a mezinárodní, sekci začínajících básníků, spisovatelů a výtvarníků. Máme vytypované publikace pro vznik rodinných knihoven doma a vzhledem  k možnostem prezentace spolku prostřednictvím české televize Nová vize v Torontu se pokusíme o vytvoření oboustranného komunikačního mostu, protože jeden o druhém málo víme. Za samostatnou zmínku stojí projekt faksimilií. Dílo Vladimíra Komárka se dá získat v aukcích, případně koupí od jeho majitelů. Kolem osmdesáti obrazů je v majetku Komárkovy rodiny a ty jsou neprodejné. Tedy pro zájemce jsou obrazy těžko sehnatelné a finančně nákladné. Rozhodli jsme se, aby si dílo Vladimíra Komárka mohli kupovat mladí a méně bohatí, vytvořit ve spolupráci s Art D, grafickým ateliérem Černý, řadu faksimilií vybraných obrazů. Vždy originál a čtyři certifikátem doložené faksimile. Více jich nebude. ( Faksimile – věrná kopie předlohy vytvořená ve stejném měřítku grafickými reprodukčními technikami v jednom exempláři nebo v malém nákladu). Chceme tak vytvořit dostupné podmínky koupě mladým lidem a zájemcům o dílo Vladimíra Komárka. A závěrem je třeba říct, že poučeni životními výhrami i prohrami, ale takový život ve své podstatě je, si stanovujeme reálné a s našimi spolupracovníky splnitelné cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…