Cyril Svoboda velmi kriticky o tom, co Turecko provedlo Rusku. A vyzývá k jasnému zásahu

26.11.2015 8:01

„Abychom zastavili válku v Sýrii, a tím pádem i omezili migraci do Evropy, potřebujeme nějakou formu kooperace s Ruskem,“ říká Cyril Svoboda. Pro ParlamentníListy.cz promluvil o tom, co si myslí o sestřelení ruského letounu, i o tom, jak bychom se podle něj měli postavit k migraci a především k těm, kteří migraci organizují. Zhodnotil také výroky prezidenta Zemana.

Cyril Svoboda velmi kriticky o tom, co Turecko provedlo Rusku. A vyzývá k jasnému zásahu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Exministr zahraničí Cyril Svoboda na přednášce v pražské modlitebně ČCE

Jak hodnotíte sestřelení ruského letounu Tureckem?

Já to hodnotím jako mimořádně vážnou situaci. Situaci, která je výzvou pro to, aby se nadále jednalo. Aby se konflikt nepřiostřil nebo aby nevznikl ještě nějaký nový.

Turecko tvrdí, že Rusko narušilo jeho vzdušný prostor, Rusko to odmítá. Kde je podle vás pravda?

To netuším, kde je pravda. Četl jsem obě dvě zprávy v českých médiích a díval jsem se i na zprávy v BBC a na ruskou televizi. Ale pořád tady vedle sebe stojí různé verze. Nicméně narušení vzdušného prostoru Turecka, pokud bylo, tak v rozsahu několika kilometrů, tří kilometrů…

Takže myslíte, že to ze strany Turecka bylo přehnané?

Podle mého názoru, dělá to na mě tedy takový dojem, že Rusko nechtělo žádným způsobem ohrozit Turecko. Co se odehrálo, to přesně nevím. Turecko má právo chránit svůj vzdušný prostor, je to jeho výsostné právo. Ale jsou i jiné metody než jenom sestřelení letadla. Sestřelení letadla je krajní prostředek. A ten byl použit z mého pohledu neadekvátně situaci.


Prezident Putin to značil podle některých médií za bodnutí kudly do zad...

Já nechci komentovat výroky prezidenta Ruské federace, protože samozřejmě se to dotklo Ruska, to je jasné. Stejně tak jako Turecko hájí svůj zájem. To já nekomentuji, jestli je to bodnutí do zad nebo není. Pouze komentuji faktický stav věci. To znamená, že letadlo bylo sestřeleno; a je možné, že přeletělo přes vzdušný prostor Turecka, je to možné. A opakuji znovu, jeho sestřelení bylo krajní řešení a podle mě to bylo řešení, které nebylo přiměřené narušení vzdušného prostoru. Pokud vůbec narušen byl.

Co z toho bude, jak bude Rusko reagovat? Putin varoval, že to bude mít vážné následky.

Takto by reagovala každá země, které by se to stalo. Spojeným státům americkým, Velké Británii, Německu... Kterákoliv země samozřejmě řekne, že to má vážné důsledky, a nějaké to bude mít. Já si jenom myslím, že se nemá odejít od stolu, má se nadále jednat. Protože proto, abychom zastavili válku v Sýrii, a tím pádem i omezili migraci do Evropy, potřebujeme nějakou formu kooperace s Ruskem.

A nemyslíte si, že tento incident ohledně sestřelení ruského letounu bude mít nějaký dopad na společný boj proti terorismu?

Tak já vycházím z toho, že tento incident by neměl zabránit vzniku široké koalice v boji proti terorismu. Proti terorismu se dá bojovat jedině v koalici. Musí se těm, kteří organizují teror a terorismus, ukázat, že proti organizacím, jako jsou Islámský stát nebo al-Káida, stojí srovnané řady zemí nejenom Evropské unie, Severoatlantické aliance, ale také Ruska.

Jak hodnotíte to, co Rusko podniklo zatím v Sýrii? Někdo říká, že tím Rusko sleduje vlastní zájmy, někdo zase tomu, co Rusko v Sýrii dělá, fandí.

Já sleduji jiný zájem. Ten zájem, aby v Sýrii pokud možno byl u moci režim, který je sekulární. Který není v rukou ani jedné z fundamentálních odnoží nebo proudů radikalizovaného islámu. Stát se nemá vázat na žádnou ideologii a já jsem hluboce přesvědčen, a už to říkám dlouho, že se má podpořit stát. Stát je v tuto chvíli reprezentován prezidentem Asadem. To neznamená, že dostává prezident Asad rozhřešení za všechno, co spáchal, ale představuje stát – a my máme podpořit tento stát.

Zvažují se i pozemní operace proti Islámskému státu. Má to podle vás opravdu význam?

Podle mého názoru to bez pozemní operace nejde. Já nejsem voják, abych věděl, v jakých sekvencích se má postupovat, ale v každém případě bez nějakého typu pozemní operace to možné není.

Poté, co se stalo v Paříži, začala řada lidí volat po zavření schengenského prostoru vůči migrantům. Jak vy se na to díváte?

Vnější hranice Evropy se musejí chránit. A volám znovu a znovu po tom, že se bez jakýchkoli okolků má zaútočit na organizátory migrace. Zpravodajské služby musejí vědět, odkud vyplouvají lodě s migranty, musejí vědět, kde ty lodě parkují, ve kterém jsou přístavu. Má se zasáhnout, i když je to na území jiného suverénního státu. Já jsem přesvědčený, že například izraelská služba Mosad by se vůbec nerozpakovala, zaútočilo by se na ty, kteří organizují migraci do Evropy. Ti lidé páchají zlo a Evropa si musí s nimi poradit.

Mluví se o různých bezpečnostních opatřeních kvůli případným teroristickým útokům, a to i u nás, teď aktuálně například kvůli vánočním trhům. Myslíte si, že je to v tomto směru nutné i v naší republice?

Co vám mám poradit? Já si myslím, že náš život se nesmí změnit. Jakmile se náš život změní a začne být diktován strachem, to je to, co teroristé chtějí získat. Podle mě mají samozřejmě policie a zpravodajské služby pečlivě monitorovat všechno a informovat obyvatelstvo, kdyby došlo k bezprostřednímu ohrožení. Ale obecně si myslím, že se náš život nemá změnit. To znamená, má-li se nakupovat na vánočních trzích, má se nakupovat na vánočních trzích. Přece nepřipustíme, aby nějaké zločinné spolčení diktovalo životní styl v Evropě.

Vy sám byste teď do nějaké západní země vycestoval?

Já jsem dokonce ve Francii byl den po útoku. A přežil jsem to, nic se mi nestalo.

A jak to tam bezprostředně po útocích vypadalo?

Tak samozřejmě že tam byla daleko větší přítomnost policie, to ano. Ale Paříž žije dál. Znovu říkám, já jsem odpůrce toho, aby nějaká skupina zločinců změnila život Evropy. Nechci, prosím vás, snížit obezřetnost a povinnost policie a služeb, je nutné vědět, co nám hrozí, musejí nás varovat. Ale to máte stejné, jako se chovat obezřetně na silnici. Přece kvůli tomu, že je hromadná havárie a někdo za volantem v opilosti pozabíjí lidi na dálnici, se nepřestane jezdit po dálnici.

Výroky prezidenta Miloše Zemana vůči islámu i vůči migrantům se citují i ve světových médiích. Myslíte si, že by se nám to mohlo vymstít?

Já vytýkám výrokům prezidenta Zemana to, že mají jenom jeden smysl. A to je volební kampaň prezidenta Zemana před příští prezidentskou volbou. Nic jiného za tím nevidím. On říká to, co si myslí, že mu pomůže v kampani. No a to tak nemá být. Prezident má mluvit jménem země. Je to můj dojem, že prezident Zeman mluví tak, aby získal hlasy pro příští volbu.

Dobře, ale mě zajímá spíše váš názor, zda nás tyto výroky nemohou nějak ohrozit?

Tak všechny výroky nám v některých zemích pomáhají a v některých škodí. To tak u výrazných osobností vždycky je. Když mluvil Václav Havel, mluvil jinak, měl jiné priority; a také to v některých zemích prospívalo a v některých škodilo. Nikdo není univerzální. A pokud nikdo nerozčiluje nikoho, to znamená, že není výraznou osobností.

Ano, ale domníváte se, že bychom se mohli kvůli některým výrokům prezidenta Zemana dostat do hledáčku teroristů?

Já si myslím, že teroristé organizují teror tam, kde se jim zdá, že to bude mít největší efekt. Myslím si, že nesledují výroky jednotlivých premiérů nebo prezidentů. Můj dojem je ten, že zkrátka pokud se jim podaří to zorganizovat v Paříži, zaútočí v Paříži. Pokud se to podaří zorganizovat v Berlíně, zaútočí v Berlíně. A že neřeší otázku, co říká kancléřka nebo co říká prezident… Podle mě prioritní důvod k útoku nejsou výroky hlav států.

reklama

autor: David Hora

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…