DPH, živnostníci, ČEZ... Šéf komunistů není potěšen posledními výmysly Babiše

30.03.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Normu KSČM o zavedení referenda poslanci smetli ze stolu. Vicepremiér Andrej Babiš připravuje třetí sazbu DPH, omezení výdajových paušálů pro živnostníky a hrozí i další zdražování pohonných hmot. K aktuálnímu dění se v půlnočním rozhovoru vyjádřil pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

DPH, živnostníci, ČEZ... Šéf komunistů není potěšen posledními výmysly Babiše
Foto: hns
Popisek: Vojtěch Filip v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu před půlnocí? Stává se, že ještě musíte řešit pracovní povinnosti?

V sobotu před půlnocí se snažím většinou již nepracovat, musím však přiznat, že ne vždy se mi to podaří dodržet.

Poslanci zamítli normu KSČM o zavedení referenda. Jak budete dál postupovat a je ještě prostor pro vyjednávání?

Jsem přesvědčen, že zamítnutí bylo dáno tím, že vládní koalice jako svoji seberealizaci chce předložit vlastní návrh. Poslanci KSČM budou i v tomto vládním návrhu prosazovat prvky ze svého původního podaného návrhu.

Jaký je Váš názor na připravované změny, které chce prosadit vicepremiér Andrej Babiš, jako je například třetí sazba DPH nebo omezení výdajových paušálů pro živnostníky? Mohou ohrozit podnikatele?

Třetí sazba DPH a úprava výdajových paušálů pro živnostníky jsou pro nás určitě zásadními tématy k diskusi. Nicméně není možné nyní zaujmout stanovisko k návrhu, který ještě není předložen v písemné podobě.



Ministr financí chce, aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům. Pokud rozhodnutí projde, očekávají analytici růst akcií ČEZu. Myslíte si, že je to správný krok? Nepovede to ke zbytečnému zadlužování firmy do budoucna?

Mým názorem je, že jde o rozhodnutí, které sice může jednorázově státu přinést finanční prostředky, ale vzhledem k tomu, že podstatná část finančních prostředků odplyne také na účty ostatních akcionářů, nezajistí se tímto dlouhodobě finance pro další investiční rozvoj ČEZu.



Už v současné době si řidiči stěžují na cenu benzínu. Obáváte se dalšího navýšení, pokud vicepremiér prosadí zatížení pohonných hmot dalším poplatkem?

Tato obava je opodstatněná. Jednalo by se o velmi kontroverzní opatření zejména v situaci, kdy není jasné, jaké zdroje dodávek surovin pro výrobu nafty a benzínu bude nucena Česká republika používat.

Jak hodnotíte připojení Krymu k Ruské federaci? Jde o porušení mezinárodního práva a co říkáte na nápad lidovců navýšit rozpočet na obranu?

Navýšení rozpočtu pro obranu nelze vztahovat k situaci na Krymu. A pokud jde o samotné připojení Krymu k Ruské federaci, respektujeme, že referendum má vyšší míru legitimity než rozhodnutí orgánů, které nevzešly ze svobodných voleb.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…