Dalibor Janda: Umělci mají půjčky, drahá auta, baráky. Před covidem vše prošustrovali!

24.12.2020 11:36 | Zprávy

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Bez umělců se svět pár měsíců nezboří. Zbořil by se, kdyby nefungovali doktoři, zdravotní sestry a další zdravotnický personál,“ říká legendární zpěvák Dalibor Janda a dodává: „Co umělců má půjčky, jak si žijí, mají obrovské baráky, v garážích drahá auta a teď budou brečet? Tohle neberu.“ V bilančním rozhovoru uvedl, za co by vládu pochválil a s jakým jejím rozhodnutím naopak nesouhlasil. Prezidentova slova ohledně „hladovějících umělců“ považuje za bonmot a zmiňuje „potrefené husy“. Jasný vzkaz pak poslal „odpíračům roušek“. Sám je prý rozhodnutý, že se proti covidu očkovat určitě nechá.

Dalibor Janda: Umělci mají půjčky, drahá auta, baráky. Před covidem vše prošustrovali!
Foto: Agentura Martin Production
Popisek: Dalibor Janda

Rok 2020 je u konce a většina z nás ho díky pandemii rozhodně nepovažuje za vydařený. Jak to podle vás český národ zatím zvládl?

Samozřejmě pro lidi, kteří mají půjčky, dluhy, musí platit podnájmy, je to těžké. Tomu rozumím. I když já osobně jsem vždycky řadě lidí říkal, že je obdivuji, že mají stotisícové, milionové půjčky a spí v noci dobře. Ptal jsem se, jak to budou splácet, kdyby třeba onemocněli. Lidi mají pořád pocit, že když budou v nouzi, tak jim někdo pomůže. Ale kdyby tady byl opravdu ten pravý kapitalismus, jako je třeba v Americe, tak by to tak nebylo. Tady je to pořád trošku socialistické, mnozí stále spoléhají na pomoc státu.

A domníváte se, že ten stát v tuto chvíli pomáhá dost? Mnozí živnostníci si to rozhodně nemyslí...

Lidi, když nemohou ani moc cestovat, pracují třeba z domova, tak teď přece zase tolik neutratí. Takže pro ty, co nemají půjčky, drahé pronájmy, pokud jim stát poskytne náhradu mezi 60–80 procenty, tak je to podle mne v pohodě. Opravdu si nemyslím, že by se mělo vyplácet 100 procent.

Koho se opatření proti šíření koronaviru opravdu hodně dotkla, jsou umělci...

Ano, ale i tak nechápu, proč si někteří moji kolegové pořád stěžují. Koho za to, co se nyní děje, viní? Kdo může za to, že nemůžeme hrát, zpívat? Babiš? Ale je to přece po celém světě, jestli si někteří nevšimli. A svádět pořád všechno na Babiše? Babiš nemůže za to, že je koronavirus. Mně na té politice samozřejmě vadí spousta věcí. Ale v tomto případě mi připadá, jak když někteří spadli z Marsu. Jako kdyby vůbec nevěděli, co se tady děje.

Musím říct, že vy se k tomu stavíte opravdu, jak se říká, „čelem“. Ačkoliv jste také přišel o řadu koncertů….

Ano, mě se to také dotklo. Museli jsme posunout turné čtyřiceti koncertů, Lucernu, kde měl být koncert k mým 40 letům na scéně. Také jsme přišli o statisíce korun. Ale co nadělám. Myslím, že jsem v určitých věcech rozumný tvor. Matematika mě vždycky bavila a umím si spočítat, že jsme, co se týče nakaženosti, když to vezmeme na počet lidí, kteří žijí v ČR, mezi nejhoršími.

Navíc si vůbec neumím představit, že bychom hráli koncerty, kde by lidé seděli rozdělený po nějakých partičkách, s rouškami přes obličej. Mě by to snad ani nebavilo. Nevím, jestli v těch divadlech by se jim to líbilo? Pořád křičí, jak vláda ničí divadla, umění. Já si myslím, že se lidi bez umělců toho půl, tři čtvrtě roku obejdou. Že se nezblázní. On si i takový průměrný umělec kolikrát myslí, že na něm stojí celý svět. Ovšem těch umělců je tady v posledních letech ze všelijakých soutěží přehršel, takže svět se fakt nezboří. Svět se zboří, pokud nebudou fungovat zdravotní sestry, doktoři a další zdravotnický personál. Ale my prostě koncertovat nemůžeme. I kdyby to vláda povolila, byly by ty koncerty stejně na houby. Takže musíme vyčkat a až se to zase rozjede, tak o to raději ti lidé za kulturou přijdou.

Vy jste se do svých kolegů už na jaře v médiích opřel s tím, ať přestanou fňukat. Co byste jim teď vzkázal?

Aby mi vysvětlili, co s tím chtějí dělat. Jestli tu vakcínu chtějí vymyslet v nějakém divadle? Já rozumím, že brečí, že jim stát nepomáhá. Ale my máme kapitalismus. Nemáme komunismus nebo socialismus. Oni si to někteří lidé snad ani neuvědomují. Můj děda byl živnostník, opravoval stroje. Pak mu všechno sebrali, stát mu to zabavil. Jako kluk si pamatuji, jak tam nešťastně seděl. A říkal – zaplaťpánbůh, že jsem si našetřil. Vždycky mě učil – když dostaneš 100 korun, padesát utrať a padesát si ušetři na horší časy. A já jsem si to bral k srdci s tím, že ne vždycky budu moct zpívat. Může přijít třeba nemoc, ztratím hlasivky... Člověk musí myslet na zadní kolečka. Spoléhat na to, že mě vždycky někdo zachrání?

A jestli někdo ty peníze, které si předtím vydělal, všechny prošustruje? Já bych tady mohl poukazovat na spoustu lidí, kteří se chlubí, že mají jachtu a já nevím co ještě a teď po pár měsících píší, že je to pro ně likvidační. Co umělců má půjčky, jak si žijí, mají obrovské baráky, v garážích drahá auta a teď budou brečet? Tohle neberu. Já jsem v těchto věcech trošku lidový.

Koronavir nevymyslela ODS, nevymyslelo to ANO. To prostě přišlo. Mohou přijít ještě i horší věci. A ti lidé, kteří si stěžují, že jim stát dostatečně nepomáhá, by si měli uvědomit, že to, co jim dá, tak stejně budeme muset v závěru zase zaplatit. Všichni. A začínáme to platit už teď. Podívejte se, jak se všechno zdražuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

23:59 Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byl jedním z novinářů, kteří rozkryli aféru Twitter Files. Příběh o tom, jak polit…