Daniel Herman: Novičok? Znám Drábovou a věřím jí. Znám i Zemana, a proto mu nevěřím. Zjednodušme odvolání prezidenta

14.05.2018 6:54

ROZHOVOR Miloše Zemana nevolil, protože takhle prapodivný způsob výkonu prezidentské funkce bývalý ministr kultury a místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman očekával. Vyjádřil se i k otázce, zda český prezident nejedná spíš v zájmu Ruska než v zájmu České republiky, jak mu vytýkají jeho odpůrci zejména v souvislosti s kauzou Novičok. „Jsou tady určité indicie, které by napovídaly tomu, že je tu nějaká míra provázanosti se zahraničněpolitickými zájmy současné ruské administrativy, minimálně jeho výstupy o tom svědčí,“ připustil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz exministr Daniel Herman.

Daniel Herman: Novičok? Znám Drábovou a věřím jí. Znám i Zemana, a proto mu nevěřím. Zjednodušme odvolání prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Co říkáte tomu, že místopředseda sociální demokracie a poslanec Jaroslav Foldyna se pravidelně účastní akce ruského motorkářského gangu Noční vlci v Praze a letos dokonce vulgárně nadával aktivistům, kteří proti nim demonstrovali?

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Já jsem přesvědčený o tom, že každý politicky činný člověk by měl být schopen profesionálně zvládnout i konfrontaci s jinými názory. To, že lidé mají různé názory, je přirozené a myslím, že i v pořádku. Jestli někdo kandiduje na nějakou politikou funkci, měl by být připraven setkávat se i s lidmi, kteří mají názory, které nejsou totožné s jeho. Na svůj názor má právo každý, i poslanec, ale měl by být schopen své názory obhajovat slušně a konstruktivně, a ne napadáním druhých. Jeho názory posuzovat nebudu, má  na ně právo, ale slušnost by měla být vyžadována od všech veřejně činných lidí napříč celým politickým spektrem.

Jak se díváte na to, že Jaroslav Foldyna svou účast na kontroverzní akci ruských motorkářů obhajoval tím, že to byla jeho soukromá iniciativa, a že se tedy nemusí omlouvat, jak ho k tomu vyzval jeho stranický šéf Jan Hamáček? Dají se u poslance a místopředsedy významné parlamentní, a brzy možná i vládní strany tyto role oddělit?

Já jsem se s touto otázkou osobně velmi konfrontoval před rokem a půl, když jsem přijal na Ministerstvu kultury jako tehdejší ministr kultury tibetského dalajlámu. A bylo řešeno, jestli jsem ho přijal jako soukromá osoba nebo ne. A já jsem říkal tehdy, a říkám to stále, i dnes, že pokud je člověk v nějaké veřejné funkci, tak je v té funkci čtyřiadvacet hodin. A je jedno, jestli je to poslanec, senátor, ministr nebo starosta. Ano, nemá třeba v tu chvíli pracovní hodiny, ale jestliže veřejně vystupuje, a i sociální sítě jsou veřejnou platformou, tak prostě není možné říci, že v tuto chvíli, v tento moment nejsem politikem. Ten člověk je ve službě čtyřiadvacet hodin, a jestli vystupuje na veřejných sociálních sítích, tak není možné oddělit jeho aktivitu od jeho společenské či politické funkce, kterou zastává.

Myslíte si, že akce motorkářského gangu Noční vlci je skutečně určená k uctění památky padlých ruských vojáků, nebo jde spíš o součást kremelské propagandy?

Úplně poctivě říkám – nevím. Řekl bych, že v tom je možná kousek obojího. Pravděpodobně je tady nějaká návaznost na výročí konce války. A uctít ty, kteří padli v boji za naši svobodu, má určitě význam. Na druhou stranu současná ruská administrativa dokáže využívat všeho, i třeba národnostního cítění, dokonce i náboženského cítění, k tomu, aby šířila své cíle. Takže si myslím, že je to úzce propojené, každopádně je to určitě věc, na kterou bychom se měli dívat s velkou opatrností.

Nedávno se o mezinárodní pozornost postaral prezident Miloš Zeman, a to bohužel v negativních konotacích, když prohlásil, že ze zprávy bezpečnostní služby vyplývá, že látka Novičok, kterou byl otráven ve Velké Británii bývalý ruský agent a jeho dcera, byla u nás vyráběna a testována. Kreml to okamžitě využil k útoku na Velkou Británii. Jak se na postup prezidenta v této věci díváte, zvlášť když politici i experti, například Dana Drábová, prohlásili, že informace prezidenta byla nepravdivá a zkreslená?

Nevím, z čeho prezident čerpal, to ať si ti, kteří jsou v tom přímo zainteresovaní, představitelé tajných služeb, sami s Kanceláří prezidenta vyřídí. Pokud to byly materiály, které byly v nějaké kategorii utajení, měl by s nimi i prezident zacházet jako s tajnými. Ale nevím, vycházím jen ze zkušenosti člena vlády, s jakými podklady jsem pracoval. Na této kauze je ale jedna věc hodná zřetele, že prezident Zeman je jediný, kdo tvrdí něco jiného než všichni ti, kteří mají k těmto informacím přistup stejně jako on, v některých případech se těmito otázkami ještě profesionálně zabývají jako paní Drábová. A ti všichni říkají, že to bylo jinak. Já osobně znám například paní Drábovou dlouhá léta, pokládám ji za velmi odborně zdatnou osobu. A  na základě osobní zkušenosti nemám vůbec důvody jí nevěřit. Znám osobně i prezidenta Zemana a na základě osobní zkušenosti právě jemu nedůvěřuji.

Souhlasíte s názorem Zemanových kritiků, který se objevuje čím dál víc, vzhledem k tomu, že kauza kolem Novičoku nebyla prvním proruským krokem prezidenta Miloše Zemana, že český prezident hájí víc zájmy Ruska než České republiky? Vzpomeňme namátkou na jeho kritiku protiruských sankcí, postoj k okupaci Krymu nebo aktivitu, aby ruský hacker byl vydán do Ruska, a ne do Spojených států.

Jsou tady určité indicie, které by napovídaly tomu, že je tu nějaká míra provázanosti se zahraničněpolitickými zájmy současné ruské administrativy, minimálně jeho výstupy o tom svědčí, takže by mne to nepřekvapilo. Nejsem blízký Kanceláři prezidenta republiky, takže nemohu říkat, jak ty věci jsou, ale pouze mohu říci, ano, i mně se to tak jeví.

To jsou vážná podezření, pokud se týkají nejvyššího ústavního činitele naší země. Podle advokátky Hany Marvanové už tak prezident Miloš Zeman splňuje podmínky k zahájení impeachmentu, ale v současném rozložení sil je dosáhnout jeho odvolání  velmi složité, spíš nemožné.  Ale poslankyně Miroslava Němcová míní, že by měl Parlament vyvolat diskusi o procesu, který by mohl vést k odvolání Miloše Zemana z prezidentské funkce. Souhlasíte s tím?

Určitě je to téma, kterým by se měli zabývat jednak právníci, ale i zákonodárci. To je legitimní, je to jejich odpovědnost. Já  sám za sebe mohu říci, že to jen potvrzuje důvody, proč jsem Miloše Zemana nevolil. Mne to bohužel nepřekvapuje, že se v prezidentském úřadě takhle chová, já jsem to i očekával, proto jsem ho nevolil, a  nemám nejmenší důvod měnit cokoli ze svých postojů.

Když jste zmínil vlastní zkušenost, jistě máte na mysli  případ vašeho strýce Jiřího Bradyho, který nedostal od prezidenta státní vyznamenání, což měla být ze strany Hradu jakási msta za vaše přijetí dalajlámy na ministerstvu kultury. Nepřipomněla vám to i současná situace, kdy prezident odmítl povýšit do hodnosti generála šéfa Bezpečnostní informační služby?

Je to zvláštní, protože vláda, pokud je mi známo, navrhla ředitele Bezpečnostní informační služby na povýšení do této vysoké hodnosti, ale prezident vládě v této věci nevyhověl. Ano, určitě jsou tam osobní důvody, které prezident vkládá do těchto rozhodnutí. Nevím, jestli to bylo nebo nebylo s někým z kompetentních osob z vládních kruhů konzultováno, ale profesionalita výkonu úřadu by měla zabraňovat, aby  ryze osobní a partikulární důvody takovým způsobem  ovlivňovaly výkon funkce, kterou prezident nebo jakýkoli jiný vysoce postavený politik zastává.

Praxe ukazuje, že pravomoci prezidenta jsou poměrně významné, ukázalo se to nejen v době, kdy si najmenoval vlastní vládu, která bez důvěry vláda několik měsíců, i dnes, kdy umožňuje  Babišově vládě bez důvěry opět dlouho řídit zemi. A pokud hlava státu nerespektuje pravidla nebo dokonce zákony, je komplikované, ne-li téměř nemožné s tím něco dělat. I právnička Hana Marvanová upozorňuje na to, že je to jediný ústavní činitel, navíc  nejvyšší, který má moc, ale nenese žádnou odpovědnost. Myslíte si, že by měl být proces vedoucí k odvolání hlavy státu zjednodušen nebo že by se měly v Ústavě omezit nebo alespoň zpřesnit pravomoci prezidenta, aby si je nemohl vykládat, jak se mu to zrovna hodí?

Jak už jsem řekl, je to téma, kterým by se měli zabývat odborníci a zákonodárci, protože  praxe nám ukazuje, že jsou věci, které je třeba revidovat. Na začátku, když se tvořila Ústava, zákonodárce ani nenapadlo, že se mohou zneužívat pozice takovým způsobem, jak kolem sebe vidím. Je to tedy určitě důležité téma, ale je třeba, aby se tím zabývali lidé věci znalí, právníci, kteří jsou s legislativou spojeni. Myslím, že je čas zralý k tomu, aby na tom  kompetentní osoby začaly pracovat.

Když vidíme, jaké problémy prezident vyvolává na začátku svého druhého funkčního období, neobáváte se, že se to může během příštích více než čtyř let ještě stupňovat, protože už se nemusí ohlížet na nic a nikoho?

Opravdu vím, proč jsem Miloše Zemana nevolil, proto mne zatím žádný z jeho kroků nepřekvapil. Znám ho mnoho let, i z jeho předcházejících funkcí, a bohužel šlo očekávat, že výkon funkce, pokud mu bude svěřen, bude takovýmto prapodivným způsobem praktikován. Já rozhodně zlepšení neočekávám. Takže tyto obavy a otázky jsou podle mého na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…