Deportace migrantů, zavírání mešit, facka euru. „Vítězka voleb“ v Itálii Pilloni k programu vlády, která děsí Brusel

21.05.2018 7:38

Čekají migranty v Itálii zlé časy? Nejspíš ano, sdělila ParlamentnímListům.cz Monika Pilloni, Češka dlouhodobě žijící v zemi na Apeninském poloostrově a aktivistka strany Lega. Právě toto uskupení, které bylo původně součástí pravicové koalice, jež vyhrála poslední volby, nyní vstupuje do vlády s Hnutím pěti hvězd. „Co se týče vyhoštění a deportací, tak je to prioritní záležitost. Co nejkratší doba procesu žádostí o azyl a bilaterální smlouvy také. Revize zákona o sloučení rodiny a zákona o sociálních dávkách, aby se zamezilo podvodům, které dnes vycházejí na povrch… Dále kontrola a uzavření neautorizovaných mešit a radikálních islámských spolků,“ naznačuje program budoucí vlády Pilloni. Strana Lega je médii označována za radikálně pravicovou a euroskeptickou a na evropské úrovni spolupracuje s Marine Le Penovou či SPD Tomia Okamury.

Deportace migrantů, zavírání mešit, facka euru. „Vítězka voleb“ v Itálii Pilloni k programu vlády, která děsí Brusel
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Přibližte, prosím, čtenářům základní programové rozdíly mezi Ligou severu a Hnutím 5 hvězd. A naopak, v čem nacházejí společnou řeč?

Řekla bych, že Liga dělá politiku pro národní suverenitu a prezentuje se lidem fyzicky v terénu. Předseda Ligy Matteo Salvini cestuje po celé Itálii, setkává se s občany osobně a naslouchá jim – rozpis jeho cest šíří jeho specializovaný tým na sociálních sítích, a též i různá rozhodnutí a informace, týkající se aktivity zástupců Ligy. Velmi oblíbená jsou na sociálních sítích Salviniho živá vysílání z terénu.

Anketa

Jak odhadujete výsledek referenda o vstupu do vlády, které se koná v ČSSD?

hlasovalo: 5301 lidí

Hnutí 5 hvězd dělá spíše antipolitiku a funguje formou digitální demokracie. Pět hvězdiček nemá jasnou a definovanou linii. Oslovuje voliče skrze jejich webovou platformu, která se jmenuje Rousseau. Kdokoli může mít přístup k Rousseau jako host, ale pro přístup ke všem funkcím je třeba se zapsat do Hnutí 5 hvězd a registraci kompletovat certifikovaným dokumentem.

Rozdílné smýšlení se ještě v březnu projevovalo např. v otázce výdajů na vojenskou obranu, kde Liga v souladu se svým přístupem, který se zaměřuje na bezpečnost, chtěla zvýšit tyto výdaje, zatímco v programu 5 hvězdiček se plánovalo jeho snížení. Z hlediska justice Liga propagovala cíl oddělit kariéru mezi soudci a prokurátory a prosadit občanskou odpovědnost soudců, dva návrhy daleko od právní kultury Hnutí 5 hvězd. Na potřebě zkrátit dobu procesů byla ovšem shoda. 

Co se týče společných bodů, tak to byla např. otázka důchodů. Obě strany se shodovaly na zrušení zákona Fornero (nepovedená důchodová reforma bývalé technické vlády z roku 2011, která znemožnila odchod do důchodu např. po 40 letech práce a posunula hranici důchodového věku).

Matteo Salvini byl plně a jednomyslně pověřen Federální radou Ligy v Miláně, aby připravil program pro „vládu změn“  Liga – 5 hvězd,  k jehož textu se Italové mohli v sobotu a v neděli vyjádřit u více než tisíce petičních stánků na území od severu až po jih Itálie. 

Příznivci 5 hvězd mohli hlasovat pro tuto smlouvu na jejich webových stránkách.

Jak bude vypadat politický program případné koaliční vlády Ligy severu a Hnutí pěti hvězd? Obě strany vycházejí z odlišných myšlenek, je dohoda, kupříkladu v ekonomické oblasti, dosažitelná?

Vládní smlouva má 58 stran a 30 bodů.  Celkem obsahuje 90 % programových bodů Ligy, od bezpečnosti k daňovým škrtům, od regionální autonomie až po důchodovou reformu, od bezplatné mateřské školky pro italské rodiny k legitimní obraně, od boje proti sociální nejistotě k novým imigračním politikám, od obrany označení Made in Italy v Evropě až po uzavření romských táborů. 

Co se týče ekonomické oblasti, tak se ve smlouvě pro vládu mimo jiné jedná o bance pro investice a úspory jakož i o ochraně úspor, o veřejném dluhu a schodku, o rovné dani a daňovém zjednodušení, samozřejmě o důchodech a snížení nákladů na politiku a instituce atd.

Liga měla ve své volební kampani flat tax neboli rovnou daň z příjmu 15 %, aby se rozjel pracovní trh. Hnutí 5 hvězd zase minimální nepodmíněný občanský příjem ve výši 780 eur měsíčně čili peníze bez práce (to byl hlavní důvod tak úspěšného výsledku).

Zprávy o migrantech v Itálii dříve plnily přední stránky médií, v poslední době ale poněkud utichly. Je dnes v Itálii na ulicích bezpečno? Kolik nových migrantů do země každý den přijíždí po moři? Kontroluje někdo pohyb migrantů po Itálii? Ví se, kam tito lidé putují?

To, že je zpráv o migrantech méně, neznamená, že by se migrace zastavila. Migranti do Itálie přijíždějí stále, a to různými způsoby – buď je doveze některá neziskovková loď, nebo loď některého evropského programu, a to z Libye. 

Pak se organizují za pomoci místních zločineckých organizací příjezdy mezi tuniskou provincií Nabeul a sicilskou oblastí Trapani. Takovéto individuální příjezdy na malých rychlých lodích se těžko uhlídají a nikdo vlastně neví, kdy a kdo se takto do Evropy dostane. 

Zde jsem přímo o této trase psala v rámci policejní akce Skorpion Fish, která probíhala v první polovině minulého roku a Skorpion Fish 2, která byla úspěšně zakončena v dubnu tohoto roku. Jsou tam videa, která policie zveřejnila.

Další trasa, která se nehlídá, vede z alžírského města Annaba směrem na Sardínii. Odtamtud vyjíždějí skupinky okolo 10 osob na motorových člunech. Aktuálně provoz na této trase stále intenzivně pokračuje.

Mají dokonce YouTube kanál s názvem Haraga (v orig. Harraga, to znamená – ti ,co pálí hranice – mnozí opravdu pálí svoje identifikační doklady před cestou jako nelegální migranti) a vlastní FB stránku.

Pak jsou zde většinou Afghánci a Pákistánci, kteří se do Itálie dostanou takzvanou „balkánskou trasou“ anebo na jachtách z Albánie či z Řecka. Ani zde se nedá určit, kolik jich opravdu přijelo, kdo jsou a kde jsou.

Italské ministerstvo vnitra publikuje oficiální čísla těch dohledaných migrantů: 

K datu 18. 5. 2018 od 1. 1. 2018 přijelo 10 659 osob, z nichž 7 103 z Libye. V roce 2016 jich bylo 181 436 a v roce 2017 to bylo 119 369 osob.

Za zmínku stojí fakt, že migranti z Itálie nemají normálně možnost putovat dál, protože okolní státy je dál nepustí, a ty, co se u nich najdou, navíc okolní státy vracejí zpět.

V rámci přerozdělení dle kvót bylo z Itálie od začátku invaze do Evropy odesláno 12 745 osob; z toho je 12 045 Eritrejců, 562 Syřanů a ostatní byli z různých afrických či asijských zemí.

Zdroj – italské ministerstvo vnitra:

http://www.interno.gov.it/sites/default/files/cruscotto_giornaliero_18-05-2018.pdf

Co se týče bezpečnosti na ulicích, tak tu nikdo zaručit nemůže. Nárůst kriminálních případů je velký, převážně ze strany nigerijské mafie, a vzrostl taky prodej drog. Fenomén agrese, krádeží a znásilnění také vzrostl.

Jakých změn může doznat italská migrační politika? Obě strany jsou údajně protiimigrační, Liga severu je v tomto směru velice důrazná. Lze předpovědět případnou reakci Evropské unie? Je možné, že by nová vláda přistoupila k deportacím?

Změny budou velice markantní. Liga bojovala od začátku razantně proti nelegální imigraci. Hnutí 5 hvězd si tak zrovna nevedlo a v mnoha bodech hlasovalo proti návrhům Ligy. V tento moment je na území Itálie cca 500 tisíc nelegálních imigrantů. Přišel moment změny, a tak podpisem vládní smlouvy a bodů, které Liga z 90 % prosadila, budou muset „hvězdy“ navrhovanou imigrační politiku dodržet.

Vyjmenuji několik bodů ze smlouvy o vládě: 

Co se týče vyhoštění a deportací, tak je to prioritní záležitost. Co nejkratší  doba procesu žádostí o azyl a bilaterální smlouvy. Revize zákona o sloučení  rodiny a zákona o sociálních dávkách, aby se zamezilo  podvodům, které dnes vycházejí na povrch… Dále kontrola a uzavření neautorizovaných mešit a radikálních islámských spolků. Je jasné, že se to všem líbit nebude, ale to už je záležitost jednání. Je zde vůle po změnách – a to v minulé vládě chybělo.

Výsledky voleb otřásly dlouhotrvajícím stavem, kdy se u vlády střídala tradiční levice a pravice. Nyní více než polovina italských voličů hlasovala pro antisystémové strany. Jsou už Italové unaveni politikou? A co na výsledky říkají italští proevropští liberálové, kteří stáli za expremiérem Renzim?

Ano, Italové politikou opravdu unavení jsou. Za minulé levicové vlády se životní podmínky občanů nijak nezlepšily, a proto lidé zatoužili po změně a volili populisty. Liga se těší velkému úspěchu, a tak získala prezidenty krajských vlád Lombardie, Veneta a Friuli V. G. jakož i mnoho starostů. Regiony a města pod jejich vedením výborně prospívají. Naopak administrativa několika měst, kde Hnutí 5 hvězd získalo starosty svojí antipolitikou a silnou propagandou, upadají. Krajské prezidenty Hnutí 5 hvězd nezískalo. Proevropští liberálové jsou vidinou této nové vlády vystrašeni. Ještě stále se nedokážou vyrovnat s prohrou a ani si nedovedou vysvětlit, jak k tomu mohlo dojít. Aktuálně probíhá uvnitř levicových stran vnitřní boj o moc.

Médii proběhly zmínky o paralelní měně „minibot“, kterou by Itálie mohla zavést. S myšlenkou přišla Liga severu, ani Hnutí pěti hvězd s tím údajně nemá problém. Jak by nová měna v praxi vypadala? Evropské unii se to nejspíše příliš líbit nebude…

Myšlenku placení státních dluhů s miniboty navrhuje ekonom Ligy Claudio Borghi.

Borghi vysvětlil – budeme takto platit (tomu, kdo s tím bude souhlasit) dluhy veřejné správy s obchodovatelnými vládními dluhopisy. Ekonom Ligy porovnává miniboty s „Kolumbovým vejcem“, což je „inteligentní systém, který využívá úvěru, který jím zatím není“. 

Tento nový ekonomický nástroj, ve vizi této budoucí vlády, by mohl být použit v různých situacích. Například, když vám finanční úřad dluží nějaké peníze, nebo jestliže jste dosud neobdrželi peníze, na které máte nárok, za rekonstrukce, které jste udělali. Anebo i v případě, že jste jedna z mnoha společností, kterým stát dluží atd.

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Již nyní existují formy protihodnoty, vouchery, které si občané obvykle vyměňují a používají v každodenním životě, jako je například Ticket Restaurant. Je to také garantovaný titul, s nímž si můžete koupit věci.

Italský prezident Mattarella pohrozil, že jmenuje vládu technokratů, pokud jednání o koalici nepovedou k jasnému výsledku. Jak se on dívá na spojenectví Mattea Salviniho a Luigi Di Maia?

Italský prezident může hrozit, jak chce. Všichni víme, že má sklony k levicovému politickému proudu a utvořil by technokratickou vládu za podpory bývalé vládnoucí strany PD (Demokratická strana). Tímto se dá interpretovat i jeho myšlenka, co se týče nového spojenectví. Ve skutečnosti se ovšem musí držet ústavy a vyčkat, jak dopadnou jednání o nové účelové vládě Liga – 5 hvězd. 

Obecně vzato by bylo logické, aby mandát na sestavení vlády dostala jako první skupina s nejvyšším počtem hlasů, což byla středopravice s Mateem Salvinim v čele, a to i když nebylo dosaženo většinového bonusu. V minulosti platil starý volební zákon a ten, kdo byl první, dostal automaticky většinový bonus (např. v roce 2013 levicová strana s 29 % v čele s Bersanim). Tentokrát zde byl neúspěšný pokus o sestavení vlády předsedkyní senátu z Forza Italia a předsedou sněmovny z MoVimento 5 stelle (Hnutí 5 – pěticípých – hvězd, dává na zřetel symbol 5 i ve slově MoVimento – hnutí). 

V těchto dnech se o sestavení vlády pokouší velmi zodpovědně a s obrovskou davkou trpělivosti Matteo Salvini se stranou, která skončila ve volbách jako druhá, a to je Hnutí 5 hvězd (respekt k výsledkům občanského hlasování ve volbách).  Utvoření vlády ve spojenectví s bývalou vládnoucí stranou pro Ligu neexistuje. 

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Pokud by skutečně Liga severu a Hnutí 5 hvězd utvořily vládu, půjde o zatím nejvýraznější vzepření se politickému mainstreamu. Podobné tendence vidíme i v Polsku nebo v Maďarsku. Jde o trend, kterým se bude Evropa nadále ubírat?

Na protest proti technokratické evropské vládě, která svojí linií určitých politických rozhodnutí nehájí zájmy běžných občanů ani teritoriální potřeby, bude tato tendence vzepření se politickému mainstreamu, jak se zdá, nadále pokračovat. Důvěra v „evropskou instituci“ je vážně narušena. V Itálii dokonce i nejsilnější proevropské strany v období politické kampaně mluvily o nutných reformách „evropské instituce“, což ještě více vyzdvihuje negativní dopad evropské integrace.

Očekává se, že v pondělí odpoledne budou zveřejněna jména všech ministrů. Jakmile se tak stane, budu okamžitě informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…