Distanční výuka na vesnické malotřídce: Učitelka od plic popsala, jak to dnes vypadá

09.11.2020 20:22

ROZHOVOR „Ještě nedávno bylo veřejné mínění na škole takové, že by se školy zavírat neměly. To se ovšem změnilo. Jsou tu nakažení včetně rodičů dětí. U dětí nevím, jestli jsou přímo pozitivní či v karanténě, ale každopádně covid dorazil i do obce v Jizerských horách,“ konstatuje Gabriela Dědková ze Základní a mateřské školy v Bílém Potoce. „U dnešních druháků jsme ten jarní výpadek krásně dohnali. Jsou velmi šikovní. Stejně jako letošní prvňáčci, u nich je ale problém, že si ještě pořádně nezvykli na školní provoz a došlo opět k uzavření škol. Pokud by první a druhé třídy mohly do školy už od prosince, jsme schopni dodržet metodický plán výuky. S podporu dětí a rodičů,“ domnívá se.

Distanční výuka na vesnické malotřídce: Učitelka od plic popsala, jak to dnes vypadá
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

Nejdříve se zeptám na vaši základní a mateřskou školu v Bílém Potoce, která zažila určité turbulence v posledních letech. Byla zavřená, pak zase otevřená. Jak to s ní bylo?

Tento rozhovor by měl být o naději, a hned na úvod taková otázka! Uzavření školy bylo logickým důsledkem sledu událostí, které zpětně vypadají ještě zbytečněji než tehdy… v některých momentech jsou účelové. Obec na to doplatila… dodnes po prohraném soudním sporu nese následky. To je ale úplně jiný příběh…

Proč se vlastně předtím uzavřela?

Vliv mělo spousta aspektů. Hlavně špatná komunikace mezi školou a zakonnými zastupci, potažmo obcí… manažersky nezvládnuto. Smutné.

Před rokem v září ji tedy opět otevřeli...

Ano. Kromě nového vedení Bílého Potoka na tom má velkou zásluhu současný ředitel školy PhDr. Emil Hanke. Díky jeho práci, nasazení, entuziasmu. Máme první až pátou třídu a mateřskou školku. Je otevřena školní jídelna, kde si mohou nakupovat obědy i běžní občané. Ale letos do toho vpadla korona.

Přesně tak. Nyní čelíme všichni pandemii. Školy jsou zavřené, což je pro vás, učitele, samozřejmě nepříjemné. Bylo je nutné je zavírat? Jsou země, které přistupují k velmi přísným protiepidemickým opatřením jako Česká republika, ale školy tam zůstávají otevřené...

Ještě nedávno bylo veřejné mínění na škole takové, že by se školy zavírat neměly. To se ovšem změnilo. Jsou tu nakažení včetně rodičů dětí. U dětí nevím, jestli jsou přímo pozitivní či v karanténě, ale každopádně covid dorazil i do obce v Jizerských horách.

A je zasažený i učitelský sbor?

Není. Covid sem dorazil až po uzavření škol, takže my jsme v pořádku. Alespoň tedy o ničem nevíme. Na testech jsme nebyli ani nemáme žádné příznaky.

Zaslechl jsem i názor, že distanční výuka je nedostatečná a je zavedena jenom proto, aby se neřeklo?

No, protože je povinná. Na prvním stupni je těžké zavést distanční výuku, protože děti jsou prostě malé. Jsou dvě varianty.  Buď to jsou rodiče, kteří s dětmi pracují, a je jedno, jestli jsou z Prahy 1 nebo z Horní Dolní. Nebo naopak. Ale musím říci, že je to pro rodiče těžké, nemají s tím zkušenosti a někteří to prostě neumějí.

Jak to vypadá u žáků ze sociálně slabších rodin, které často bývají i početnější. Mají vůbec technické vybavení?

Kupodivu mají. Nikdo nás nepožádal o připojení. Měli jsme mít jako škola 21. října z kraje technické proškolení výuky na dálku. Ale školitel dostal covid. Takže k proškolení nedošlo. To však nic nemění na tom, že paní učitelka, která je třídní všech ročníků prvního stupně, tak to na malotřídkách je, připravila plán výuky, který se neustále doplňuje. Je přizpůsoben individuálním schopnostem našich žáků. Leč výuku ve škole nenahradí nic. Za tím si stojím.

Nicméně když to spočítáme dohromady s jarem, už je to pomalu půl roku, co jsou školy zavřené. Dá se to dohnat?

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

U dnešních druháků jsme ten jarní výpadek krásně dohnali. Jsou velmi šikovní. Stejně jako letošní prvňáčci, u nich je ale problém, že si ještě pořádně nezvykli na školní provoz a došlo opět k uzavření škol.

Klíčové asi je, jak dlouho to potrvá?

Pokud by první a druhé třídy mohly do školy už od prosince, jsme schopni dodržet metodický plán výuky. S podporou dětí a rodičů.

Ovšem kdyby to trvalo ještě týdny, měsíce?

Tak je to průšvih.

Dokonce jsem zaslechl názor, že by se měl anulovat tento ročník. Co si o tom myslíte?

Pokud budou školy zavřené ještě více než měsíc, u některých dětí je to na zvážení. Záleží i na rodičích, jestli to budou chtít. V tuto chvíli to ale u nás není na pořadu dne. Záleží, v jakém stavu se nám děti vrátí. Ale nyní pečlivě vypracovávají to, co jim zadáváme. Uvidíme však, jak to bude vypadat v reálu.

Děti se ale snaží plnit úkoly?

Určitě. Každý má určité mantinely, ale nikdo se na to vyloženě nevyflákl. Před uzavřením jsme jeli nádherně, měli jsme už zpracovaný říjen, co se týče výuky. Byli jsme překvapení, jak do toho děti skočily. Pak však spadla klec.

No tak vám přeji, ať se vám škola brzy otevře...

Také si to samozřejmě velice přejeme. Ještě bych závěrem opět vyzdvihla práci pana ředitele. Pere se s tím v rámci možností, které tato vesnická škola dovoluje. A musím také upozornit, že je nám nápomocná i obec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…