Do NATO nás vzali, abychom jim udělali užitečné idioty při lumpárně v Jugoslávii, připomíná poslanec SPD. A Václav Havel tuto roli sehrál na výbornou...

12.08.2018 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Západ nás do NATO přibral narychlo v roce 1999, pár týdnů před bombardováním Jugoslávie, abychom sehráli roli užitečných idiotů a poskytli politické krytí této lumpárně. Jak víme, náš tehdejší prezident Havel se této role zhostil na výbornou,“ říká poslanec za SPD Jan Hrnčíř. Promluvil nejen o NATO, ale i o naší armádě, o invazi do Afghánistánu a vyjádřil se i k úmrtí tří českých vojáků. Řekl také svůj názor ohledně neziskovek.

Do NATO nás vzali, abychom jim udělali užitečné idioty při lumpárně v Jugoslávii, připomíná poslanec SPD. A Václav Havel tuto roli sehrál na výbornou...
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

V Afghánistánu byli zabiti tři čeští vojáci. Tato zpráva rozdělila názorově český národ. Někteří je označují za hrdiny, jiní poukazují na to, že to vlastně byla jejich „práce“ a že prý „nebojovali“ za Českou republiku. Jaký vy na toto máte názor?

Tito vojáci plnili s plným nasazením své bojové úkoly a v Afghánistánu padli jako hrdinové, bohužel při plnění fatálně chybných politických rozhodnutí. Čest jejich památce a upřímnou soustrast pozůstalým. 

Na sociálních sítích se po této tragické události vyjádřil Tomio Okamura: „Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodinám tří vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Padli při odpovědném plnění rozkazů a patří jim naše úcta. Naše hnutí SPD – na rozdíl od ostatních stran – nepodpořilo ve Sněmovně záměr zahraničních misí. Nesouhlasíme se způsobem, jak byla a je vedena kampaň v Afghánistánu. Má zcela špatný strategický cíl. Chce z Afghánistánu vytvořit protektorát NATO a především USA. Tento záměr odmítá velká část Afghánců, kteří jsou tradičně odmítaví k cizímu vměšování. Válka trvá již sedmnáct let a není vidět konce války. Jsme přesvědčeni, že Afghánistán je třeba nechat Afgháncům a nenutit jim politické, ani jiné pro ně cizí modely života. Ať ve své zemi žijí, jak chtějí, a za své peníze. Terorismus nám dnes hrozí především díky imigrační a multikulturní politice EU. Naše vojáky budeme potřebovat doma.“ Sdílíte tento jeho názor? Má se Česká republika podobných misí účastnit?

Invaze do Afghánistánu měla být reakcí na teroristické útoky spáchané teroristy z al-Káidy v USA dne 11. září 2001. Je nutno podotknout, že žádný z těchto teroristů nebyl Afghánec, naprostá většina z nich pocházela ze Saúdské Arábie, která je ovšem spojencem USA a bohatým odběratelem amerického vojenského arzenálu a také dodavatelem levné ropy. Talibové prý sami tehdy nabízeli CIA, že teroristy z al-Káidy na svém území pochytají a předají do USA, neboť si rozhodně nepřáli vojenský konflikt s NATO. Američané se přesto rozhodli pro invazi, svrhli Tálibán a instalovali loutkovou vládu. Po neuvěřitelných 17 letech je situace v Afghánistánu více než tristní.

Hrdí Afghánci přirozeně loutkovládu neuznávají, Talibové ovládají stále větší území a bezpečnostní situace se prudce zhoršuje. Zdá se, že Američany už nutí v zemi zůstat pouze gigantické zásoby nerostných surovin v hodnotě bilionů dolarů, čehož již některé americké společnosti využívají. I tak je pro americkou administrativu tato situace neudržitelná a snaží se vyjednat s Tálibánem předání moci.

Domnívám se, že se nakonec dohodnou na předání celé země, kromě Kábulu a okolí, kde se opevní současná vláda a věrné bezpečnostní složky. Tento stav bude Tálibán tolerovat do chvíle, než se stáhnou poslední spojenecké jednotky. Poté obsadí i Kábul, povraždí všechny Afghánce, kteří režimu pomáhali a znovu obnoví svoji vládu v zemi. Otázkou pak bude, proč tam vlastně všichni ti chlapci umírali…

Někteří politici a zastánci misí v tomto případě mluví o tom, že naši vojáci musí spolu se spojenci bojovat proti terorismu v jiných zemích, třeba i tisíce kilometrů vzdálených, aby pak nemuseli bojovat s terorismem u nás doma. Mají pravdu? Je tato strategie opodstatněná? Má smysl?

Tato strategie by dávala smysl, pokud bychom bránili ve vstupu těmto živlům do Evropy, ale to se v praxi neděje. Teroristé už dávno pochopili, že je pro ně snazší útočit na bezbranné Evropany v Evropě, než na jejich po zuby ozbrojené vojáky v domovině teroristů, kde je za každý takový útok čeká odplata. 

Zástupci SPD kritizují NATO a hlavně členství ČR v NATO dlouhodobě. „Ideální model by byl, aby Česká republika dokázala bránit sebe sama. Ani Rakousko není v NATO, ani Švýcarsko není v NATO,“ řekl už před časem Tomio Okamura. Jak vy NATO  a naše členství v něm vnímáte, a to i právě v souvislosti s tím, co se stalo nyní v Afghánistánu? A jak byste si představoval případnou obranu naší země bez NATO?

Bohužel, nejsme v příliš výhodné pozici. Naše současná armáda je zdecimována na úroveň expedičního sboru a obranu státu by v případě konfliktu nezvládla. Západ nás do NATO přibral narychlo v roce 1999, pár týdnů před bombardováním Jugoslávie, abychom sehráli roli užitečných idiotů a poskytli politické krytí této lumpárně. Jak víme, náš tehdejší prezident Havel se této role zhostil na výbornou.

Naše země má i bohaté historické zkušenosti se západními spojenci. Kdykoliv jsme je potřebovali, tak se na nás vykašlali, to bychom měli mít na paměti. Nejinak by tomu bylo i v případě konfliktu v současnosti. V tom lepším případě by z nás udělali bojiště, v tom horším by nás hodili přes palubu. Nebo představa, že za naši svobodu a územní celistvost bude bojovat třeba Turecko, které má nejsilnější armádu ze všech evropských spojenců v NATO, je přinejmenším velmi naivní.

Československá armáda patřila k nejsilnějším v rámci Varšavské smlouvy, samozřejmě po té sovětské. Proto se také sovětští vůdci v roce 1968 rozhodli pro invazi tak mohutnou, neboť se báli, že by se naše armáda dokázala účinně bránit, pokud by počty invazních vojsk podcenili.

Z našich historických zkušeností plyne, že je pro nás nejvýhodnější budovat nadstandardní vztahy se svými sousedy a udržovat dobré vztahy především se slovanskými národy.

Když odbočíme od nešťastné události v Afghánistánu, vláda ČR  by chtěla seškrtat rozpočty neziskovkám. Přijít by měly až o tři miliardy korun. Představou Andreje Babiše je, že peníze, které nejdou na sport a kulturu, budou přezkoumány, zda jsou rozdělovány skutečně účelně. Co na to říkáte?

Naše hnutí SPD dlouhodobě usiluje o snížení podpory z veřejných rozpočtů pro takzvané politické neziskovky. Při schvalování státního rozpočtu na rok 2018 jsme v Poslanecké sněmovně navrhovali snížení této podpory, bohužel tehdy bezúspěšně. Jsem rád, že se hnutí ANO nyní rozhodlo naše návrhy vyslyšet a připojit se k nim. 

Je situace kolem neziskovek, jejich činnosti, přehledná? A proč podle vás jsou právě neziskovky „trnem v oku“ tolika lidí v České republice?

 U nás se s neziskovkami doslova „roztrhl pytel“, máme jich cca 130.000. Většina z nich je prospěšná, ale některé z nich se politicky angažují, snaží se ovládnout občanskou společnost a vytvářet paralelní mocenská centra. Tomu je třeba se bránit.

Ačkoliv, jak už jsme řekli, hodně lidí na neziskovky nevraží, jsou některé z těchto organizací, jejichž práci byste ocenil? Co například humanitární organizace Člověk v tísni? Právě u té také komentátor Petr Honzejk v případě seškrtávání rozpočtu upozorňuje na její ohrožení…

Dobročinné organizace, které například pečují o seniory, o zdravotně postižené nebo o děti a mládež, si jistě podporu zaslouží. Ovšem neziskovky s politickým programem, které se převážně věnují různým sociálním experimentům, není nezbytně nutné financovat z peněz daňových poplatníků.

Zemí, kde neziskovky rozhodně nemají na růžích ustláno, je v poslední době především Maďarsko. To dokonce schválilo zákon „Stop Soros“, který míří na neziskovky, které pomáhají migrantům. Souhlasíte v tomto směru s Orbánem a myslíte si, že i u nás nakonec bude v souvislosti s některými neziskovkami podobně vyhrocená situace?

Především německé neziskovky – které ve velkém dovážejí africké ilegální migranty do Evropy, usilují o změnu struktury obyvatelstva evropských měst a spolupracují přitom ve Středomoří s pašeráky lidí – jsou obrovským bezpečnostním a společenským rizikem. Právě George Soros je často sponzorem těchto aktivit. Podle maďarského zákona musí neziskové organizace pracující s běženci zažádat o licenci na ministerstvu vnitra. Ministr by mohl povolení odmítnout vydat, pokud by v jejich činnosti shledal „riziko pro národní bezpečnost“. Myslím, že migrační a azylovou politiku musí určovat stát, a ne nějaké neziskovky. Maďarsko jde v tomto správným směrem.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…